چشمه علی به بلندای تاریخ ری
“چشمه علی” شهرری خاستگاه تمدنی ری باستان، تهران و پهنه شمالی ایران است که با حدود ۸ هزار سال دیرینگی یکی از مهمترین تمدنهای فلات ایران در پایان عصر نوسنگی به شمار میآید.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی انعکاس ری ؛ شهرری به عنوان یکی از شهرهای کهن ایران زمین واجد ارزشهای تاریخی و میراثی فراوانی در مقیاس ملی و حتی جهانی است، اما متاسفانه تاکنون توجه چندانی به این موضوع نشده است.
یکی از فضاهای اثرگذار که در حافظه خاطرات جمعی مردم ماندگار است، “چشمهعلی” با قدمتی حدود 8 هزار سال است که بازدید از آن رایگان و از مسیر شهرری، بزرگراه آوینی، بین بلوار صفائیه و بلوار شهید غیوری در دسترس عموم قرار دارد.
چشمه علی که در 25 فروردین 1313 با شماره 202 به فهرست آثار ملی ایران افزوده شد، خاستگاه تمدنی ری باستان، تهران و پهنه شمالی ایران است که با حدود هشت هزار سال دیرینگی یکی از مهمترین تمدنهای فلات ایران در پایان عصر نوسنگی به شمار میآید و از نخستین مکانهایی است که استخراج مس و به کارگیریاش در ساخت ابزار و لوازم رایج زندگی و صنعت در آن متداول گشت.
تا پیش از آنکه اریک اشمیت در سال 1313 کاوشهای خود را در محدوده چشمه علی در شمال شرقی ری آغاز کند، دیرینگی این مکان بسته به آثار موجود در آن از جمله باروی ری، معبد آناهیتا، نقش کنده محو شده شکار شیر و…، در نهایت به عصر پارتیان و ساسانیان باز میگشت.
در این میان نتایج کاوشهای اشمیت مهیج و باورنکردنی بود و پیشینه این منطقه را تا 8 هزار سال پیش به عقب راند.
این چشمه که آثار متعدد تاریخی نظیر دژ ری بندی، قلعه تبرک و باروی ری در اطراف آن احداث شده بود، از دیرباز یکی از تفرجگاههای مردم ری و تهران به شمار میآمد.
گفتنی است تقویت جذابیت و بهسازی محیطی چشمهعلی فرصت جدیدی را برای تقویت محور گردشگری در جنوب شهر ایجاد و زمینه توجه شهروندان به دیگر آثار تاریخی را بیش از گذشته میکند، اما مسئولان شهرستان ری از پرداختن به این موضوع امتناع کرده و چشمه 8 هزار ساله در حدود 10 ماه است که خشک شده است.