۱۰۰ تن پسماند کرونا صبحانه هر روز آرادکوه
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران میگوید: «پسماندهای کرونا به روزی ۱۰۰ تن رسیده است.» پسماندهایی که جمعآوری آنها چندین نفر را به کرونا مبتلا کرده و یک نفر را هم کشته است. اما پسماندهای کرونا چه میشود؟
یک شهید سلامت و تعداد زیادی مبتلا به کرونا سهم کسانی است که پسماندهای بیمارستانی را جمعآوری میکنند. کارگرانی که کارشان جمعآوری پسماندهای کرونایی بیمارستانهاست لباس ویژه دارند اما هنوز هم از خطر ابتلا به کرونا ایمن نیستند.
برخی از این پسماندها در بیمارستانها مراحلی از جمله بیخطرسازی را طی میکنند و دست به دست میشوند تا به آرادکوه برسند. اما هنوز تکلیف پسماندهای گذشته روشن نشده، حجم دیگری از پسماندها روی شانههای آرادکوه سرازیر میشود. همان مجتمع بازیافت زبالهای که در بخش کهریزک شهرستان ری قرار دارد و مرکز جمعآوری زبالههای تهران است.
افزایش دو برابری پسماندهای بیمارستانی
آنطور که مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند تهران میگوید: «حجم پسماندهای بیمارستانی با شیوع کرونا افزایش پیدا کرده است. قبلا روزانه حدود ۶۰ تا ۷۰ تن پسماند بیمارستانی داشتیم و حالا به ۱۰۰ تن در روز رسیده است.»
این بار اما خطر پسماندها بیش از پیش شده و نوع دفن آن نیز برای بسیاری محل سوال است. صدرالدین علیپور، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران در این مورد میگوید: «ناوگان حمل و نقل و پسماند بیمارستانی جداست. کارگرانی که پسماندهای بیمارستانی را جمع میکنند لباس و پوشش ویژهای دارند. تاکید ما این است که بیمارستانها فرایند بیخطرسازی و تفکیک را انجام دهند و بعد ما زبالهها را جمع آوری کنیم.»
کارگران در خطر ابتلا به کرونا
آنطور که علیپور میگوید پسماندهای بیمارستانی در سایت مجزایی و با شرایط و پروتکلهای متفاوتی در آرادکوه دفن میشود. این پسماندها در کف نفوذناپذیر دفن بهداشتی و همچنین به صورت لایه لایه آهک پاشی میشوند.»
با همه این شرایط اما او میگوید: « تعداد زیادی از نیروها و کارگرانی که پسماندهای بیمارستانی را جمعآوری میکنند به کرونا مبتلا شدند و یک نفر نیز شهید سلامت داشتیم.»
بررسی آمارهای پسماند شهر تهران نشان میدهد طی سالهای ۹۷ و ۹۸ میزان پسماندها رو به کاهشی بود. صدرالدین علیپور نیز میگوید: «میزان پسماند عادی در شهر تهران در سال ۹۶ حدود ۷۵۰۰ تن بود که با فرآیندهایی از جمله تفکیکسازی و بازیافت میزان آن حدود ۲۰۰۰ تن کاهش پیدا کرد. تلاش ما این است که مواردی که قابل استفاده است از مبدا جدا کنیم.»
اقدامات بهداشتی از جمله استفاده از دستکش، ماسک و… روند کاهشی پسماندها را برهم زد. استفاده از کیسههای پلاستیکی برای بسته بندی مواد غذایی نیز بیشتر شده است. محبوبه یکی از کسانی است که سبک زندگیاش در دوران کرونا تغییر کرده به تجارتنیوز میگوید: «قبلا همه خریدهایم را در یک کیسه میریختم حالا هر کدام را جدا و از هم تفکیک میکنم. چندین کیسه با هر بار خرید کردن استفاده میکنم.»
علی هم میگوید: در روز چندین بار ماسک و دستکش استفاده میکنم. البته مدتی است که سعی میکنم کمتر استفاده کنم.»
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند هم توضیح میدهد: «در حوزه پسماند عادی بهمن سال گذشته به زیر ۴۸۰۰ تن هم رسیده بود اما حالا به ۵ هزار و ۷۰۰ تن رسیده است. این رقم نسبت به دو سه سال گذشته کمتر شده است اما نسبت به سال گذشته و قبل از شیوع کرونا بیشتر شده است که آن هم به دلیل افزایش استفاده از ظروف یکبار مصرف، دستکش و … است.»
کاهش ساخت و ساز و پسماند ساختمانی
در میان پسماندها اما میزان پسماندهای ساختمانی کم شده است. علی پور با اشاره به اینکه علت آن کاهش ساخت و ساز بوده است، میگوید: «زمانی روزانه ۳۶ تا ۴۰ هزار تن پسماند ساختمانی داشتیم ولی در حال حاضر به حدود ۲۶ هزار تن روزانه رسیده است. برای این حوزه نیز کارخانههایی تاسیس کردیم که نخالههای ساختمانی را به شن و ماسه تبدیل میکند تا آسیب کمتری به طبیعت وارد شود.»
با همه اینها آمارهای گفته شده فقط در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت و آمارها برای سایر شهرها در دست نیست. پسماندهایی که در دوران کرونا این نگرانی ایجاد میشود که چگونه میتوان میزان آن را کنترل کرد.