به گزارش راگامگ ؛ «لبو، لبوی داغ و تنوری» جملهای است که همه ما بارها در اولین روزهای سرد پاییز و بعد از آن تا آخرین روزهای پهلو گرفته به بهار سرخیلی از چهارراهها میشنویم.این خوراکی پاییزی ـ زمستانی نه تنها به عنوان یکی از خوردنیهای روزهای سرد بازارش داغ است بلکه استفادههای دیگری هم دارد؛ مثل مصرف آن به عنوان یکی از مخلفات سالاد.اما این لبو چرا اینقدر طرفدار دارد.
خیلیها چغندر را معادل لبو میدانند اما واقعیت این است که این دو با یکدیگر تفاوت دارند.لبو هرچند همخانواده چغندر است اما از نظر طعم و ویژگیهای تغذیهای با چغندر تفاوتهایی دارد.اما هر دوی آنها از یک نظر کاملا شبیه هم هستند و آن اینکه هر دو جزو «ریشههای مغذی» بوده و از این نظر به پسرخاله نارنجی رنگشان یعنی هویج شبیه هستند.غیر از خود لبو، برگهای آن هم از نظر تغذیهای مفید بوده و دم کرده آن به عنوان یک شربت آرامبخش و برگهای پخته آن مثل اسفناج همراه با ماست مصرف میشود.
- لبو پاک کننده عالی است و میتواند معده را شستشو داده و حکم مسهل را برای برخی افراد دارای یبوست دائمی دارد.
- مفیدترین و بهترین بخش چغندر، برگ آن است و بعد ساقههای آن و بعد از آن ریشه که پخته آن لبو نام دارد.
- قند ریشه چغندر برای مبتلایان به دیابت مضر است.
- خوردن پخته چغندر رعشه را معالجه میکند.
- برگ سرخ رنگ آن اگر خام با سرکه و خردل خورده شود طحال را باز میکند و ورم آن را فرو مینشاند.
- برای درد پشت و مثانه و امراض مقعد مفید است.
- آب برگ چغندر برای درد مفاصل و نقرس، سردرد و دنداندرد مفید است. ضماد برگ با اسید بوریک باعث بهبود کک و مک و طاسی میشود.
- لبو به دلیل داشتن فیبر که خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین اسیدفولیک، باید در سبد غذایی بیماران قلبی قرار گیرد.
- افراد میتوانند با مصرف ۱۰۵ گرم چغندر قرمز، ۵۳ درصد اسیدفولیک مورد نیاز بدن را تأمین کنند.
- فیبر زیاد موجود در آن، موجب کاهش سطح کلسترول خون و کاهش خطر بروز سکتههای قلبی در بیماران قلبی است. گفتنی است، چغندر قرمز به دلیل داشتن مواد مغذی آهن در کنار اسیدفولیک از بروز کمخونی جلوگیری میکند.
- چغندر دارای پروتئین،چربی،ویتامینهای A، B١، B٢، B٣ و C – مواد ازته – مواد قندی و املاح معدنی چون فسفر، کلسیم و آهن است.
خواص غذایی و دارویی چغندر
- طبیعت چغندر گرم وتر است.
- مصرف چغندر بیماری جذام را از بین میبرد.
- چغندر، عقل را زیاد میکند.
- شیره چغندر یکی از بهترین شیرههای سبزی است که به ساختن گلبولهای قرمز خون کمک میکند، خون را تصفیه کرده و جریان خون را بهبود میبخشد. از این رو مصرف چغندر به خانمها بسیار توصیه میشود.
- چغندر قرمز یا لبو به دلیل داشتن فیبر فراوان که خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین اسید فولیک، بهتر است در سبد غذایی بیماران قلبی و زنان باردار قرار بگیرد.
- لبو دارای مقادیر فراوان آهن در کنار ویتامین ث و اسیدفولیک است که از بروز کم خونی در افراد بهویژه دختران جوان ممانعت میکند.
- چغندر ملین، نرمکننده و ادرارآور بوده و در رفع یبوست نقش عمدهای را ایفا میکند. همچنین اهمیت بسزایی در دستگاه گوارش دارد.
- درمانکننده التهاب مجاری ادرار است.
- چغندر برای درمان التهاب مثانه، بواسیر و بیماریهای پوستی بسیار مفید است. اشتها را نیز زیاد میکند.
- چغندر مانند هویج دارای کاروتن است که در معده تبدیل به ویتامینA میشود.
- مدر، اشتها آور و آرام بخش است، کار عضلات را تقویت میکند، خون را بند میآورد، معده را تقویت میکند، اسهال خونی را متوقف میسازد.
- آب پخته شده آن برای درمان التهاب مثانه، یبوست، بواسیر و بیماریهای پوستی مصرف میشود.
- آب چغندرخام را بگیرید و با ماست مخلوط کنید و صبح ناشتا بخورید و هر روز تکرار کنید از سفید شدن موها جلوگیری میکند.
- هر شب با آب گرم پخته آن موضع را بشویید. ترک خوردگیهای پوست که از سرماخوردگی باشد را برطرف میکند.
- آن را بپزید و با آب نیم گرم آن تنقیه کنید ورم روده را درمان میکند.
تذکر:
مضر معده است و اسراف در خوردن آن قی آور و موجب سوزاندن خون است و دل پیچه ایجاد میکند.
مصلح آن عدس پخته، خردل و آبغوره است.
ارزش غذایی لبو:
یک فنجان لبوحدود (به مقدار مورد نیاز روزانه) فراهم می کند:
- ۶۰ کیلوکالری
- ۴ گرم فیبر
- ۲٫۵ گرم پروتئین
- %۳۴ فولات
- %۲۸ منگنز
- پتاسیم ۱۵%
- %۱۴ مس
- منیزیم ۱۰%
چغندر همیار کبد
فصل وفور چغندر در راه است. بدون شک چغندر شما را نیز یاد لبوی قرمز شب یلدا میاندازد. اما تا آن زمان صبر نکنید. همین که چشمتان به این سبزی پرخاصیت افتاد آن را خریداری کرده و به منزل ببرید. بخصوص اگر اهل ورزش هستید و از مشکلات کبدی رنج میبرید. این سبزی علاوه بر این که برای ورزشکاران بسیار مفید است تأثیر زیادی در حل مشکلات کبدی دارد. متأسفانه این روزها به دلیل سبک زندگی نادرست و بیتحرکی و غیره کبد همهی ما در معرض آسیب است. بنابراین لازم است که بیش از پیش به فکر سلامت این اندام پرتلاش باشیم.
چغندر سرشار از بتاکاروتن، کاراتنوئیدها و فلاوونوئیدها است که همگی آنتیاکسیدانهای قوی محسوب میشوند. به طور کلی سبزیجات و میوههای رنگی بیشترین میزان آنتیاکسیدانها را دار میباشند. هر مادهی غذایی حاوی این ترکیبات مغذی برای تصفیه و تمیزی کبد مؤثر بوده و بخصوص برای افرادی که از کبد چرب رنج میبرند مفید است.
نتایج یک پژوهش بالینی که در سال ۲۰۱۲ در مجلهی New England Journal of Medicine به چاپ رسیده است نشان میدهد مصرف آنتیاکسیدانها باعث کاهش چشمگیر میزان چربی کبد و التهاب آن میشود. این بهبودی ویژه مربوط به وجود نوعی از آنتیاکسیدان ها به نام «بتالائین» است که قدرت زیادی داشته و برای پیشگیری از پیری بسیار مؤثر است. برای جذب هر چه بیشتر این آنتی اکسیدانها حتماً به چغندر اعتماد کنید چون سرشار از این ترکیبات مغذی است.
بهترین شیوه برای بهرهمندی از خواص چغندر در جهت درمان کبد و تصفیه خون مصرف خام آن است. بنابراین بهتر است که چغندر را به صورت رنده شده، داخل سالاد و یا به همراه هویج رنده شده مصرف کنید. میتوانید مقداری روغن زیتون و لیموترش نیز به این سبزی اضافه کنید.
آب چغندر و سیب و هویج
دستور تهیهی یک نوشیدنی سالم و مغذی برای کبد
مواد لازم
- آب یک لیوان (۲۰۰ میلیلیتر)
- چغندر متوسط یک عدد
- هویج متوسط یک عدد
- سیب متوسط یک عدد
روش تهیه
۱٫ قبل از هر کاری مواد اشاره شده را به دقت بشویید و سپس به تکههای کوچکتر تقسیم کنید تا در مخلوط کن بهتر میکس شوند.
۲٫ چغندر، هویج و سیب باید خام باشند. مواد را داخل مخلوطکن بریزید تا کاملاً میکس و یکدست شوند.
۳٫ سپس یک لیوان آب به آن اضافه کرده و میل کنید.
- می توانید چند قالب یخ نیز به نوشیدنیتان اضافه کنید.
- این نوشیدنی را نیم ساعت قبل از صبحانه میل کنید.
- برای تصفیه و پاکسازی کبد کافی است به مدت ۵ روز پی در پی روزانه یک لیوان از این نوشیدنی سالم میل کنید. سپس ۱۰ روز فاصله داده و دوباره شروع کنید. با همین کار ساده از یک گنجینهی طبیعی و درمانگر بهرهمند خواهید شد.
خواص ومضرات لبو در بارداری
- کاهش ریسک تولد زودرس
- افزایش ایمنی بدن
- کاهش پوکی استخوان
- افزایش متابولیسم بدن
- جلوگیری از درد مفاصل وتورم
- تصفیه خون
- جلوگیری از کم خونی
- کنترل قندخون
- افزایش رشد مطلوب جنین
- بهبود هضم غذا
- منبع بزرگ اهن و ویتامین c
- لبو به دلیل داشتن فیبر فراوان که خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین اسید فولیک، بهتر است در سبد غذایی بیماران قلبی و زنان باردار قرار بگیرد.
مضرات خوردن لبو
- قرمز کردن ادرار ومدفوع
- افزایش احتمال سنگ کلیه
- دورگه شدن صدا
- تب ولرز وبثورات
- زیاده روی در مصرف لبو برای معده ضرر دارد و همچنین موجب دل پیچه می گردد و برای پختن لبو از ظروف آلومینیومی استفاده نکنید.
روش استفاده از چغندر در جهت لاغری
برای لاغر شدن میتوانید چغندر را به صورت خام، بخارپز شده و یا کنسروی مصرف کنید. میتوانید چغندر را خالی یا به همراه سالاد با سیر، پیاز و کمی روغن زیتون و نمک و سرکه میل کنید.
اگر میخواهید چغندر را به صورت خام میل کنید میتوانید آن را رنده کرده و با کمی روغن زیتون و لیموترش مزهدار و سپس نوش جان کنید.
پختن چغندر به هضم راحتتر آن کمک میکند. میتوانید چغندر را با پوست در آب و کمی نمک بیاندازید و آبپز کنید؛ در این صورت چغندرتان رنگ و طعم خود را حفظ میکند. لازم است که چغندرها را به مدت حداقل یک ساعت بجوشانید و سپس پوست آنها را گرفته و میل کنید.
اگر میخواهید چغندرتان را در فر آماده کنید حواستان باشد تا زمانیکه به طور کامل نپخته باشند آنها را از فر خارج نکنید تا خواص خود را به طور کامل حفظ کنند.
بهتر است بدانید که برگهای چغندر به همان شیوهی اسفناج قابل استفاده و مصرف است.
توصیه میکنیم اگر میخواهید از روش لاغری با چغندر به عنوان رژیم لاغری جدی استفاده کنید آن را بیش از ده روز پیاپی ادامه ندهید.
در طول مدت رژیم حداقل روزانه دو لیتر آب بنوشید. برای لاغر شدن باید آب چغندر نیز بنوشید. نوشیدن آب چغندر باعث میشود که تمام مواد مغذی مورد نیاز بدنتان را جذب کنید. خوشبختانه فیبرهای موجود در این سبزی کار معده را راحتتر میکند؛ چون باعث کاهش اشتها میشود. لازم است که نوشیدنی چغندرتان را قبل از غذا میل کنید.
آب چغندر و هویج و پرتقال
مواد لازم
- چغندر ۶ عدد
- هویج ۱۰ عدد
- پرتقال ۱۰ عدد
روش تهیه
۱٫ این سبزیجات را خرد کرده و داخل مخلوط کن بریزید.
۲٫ سپس ترکیب به دست آمده را داخل یک ظرف شیشهای دربسته قرار داده و در یخچال بگذارید.
منوی رژیم
- اگر دچار مشکل معده نیستید یک ساعت قبل از صبحانه آب لیموترش بخورید.
صبحانه
- یک فنجان چای یا یک فنجان قهوه با شیر بدون چربی، یک برش نان سبوسدار با پنیر کم چرب یا یک پیاله ماست با یک قاشق سبوس و یک عدد سیب.
ناهار
- یک لیوان بزرگ نوشیدنی چغندر قبل از ناهار
- سالاد: تهیه شده از خیار، گوجه فرنگی، اسفناج، کاهو به همراه گردوی خرد شده. می وانید یک قاشق روغن زیتون نیز به سالادتان اضافه کنید.
- یک سهم غذایی برنج(معادل حدود ۶ قاشق غذاخوری سرخالی) با مرغ بدون پوست یا ماهی پخته شده در فر
- یک عدد پرتقال
شام
- یک لیوان بزرگ نوشیدنی چغندر قبل از شام
- سوپ سبزیجات و بادمجان پخته شده در فر
- یک عدد سیب یا یک برش هندوانه
بدانید که
بدون شک با نوشیدن یک لیوان بزرگ نوشیدنی چغندر اشتهای زیادی به غذا خوردن زیاد نخواهید داشت. البته میتوانید به عنوان میان وعده آجیل یا میوه نیز میل کنید.
توصیهی ما این است که قبل از دنبال کردن هر نوع رژیمی اول با پزشک متخصص مشورت کنید. سعی کنید از پیروی از رژیمهای سخت پرهیز کنید. اخیرا محققان به این نتیجه رسیدهاند که شمردن کالریهای دریافتی کمکی به لاغری نمیکند.
بهتر است تغذیهی سالمی در پیش بگیرید. مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهید. از آزار خودتان دست بردارید. با یک متخصص مشورت کنید و مهمتر از همه اینکه فعالتر باشید. ورزش در کنار یک تغذیهی سالم راز تناسب اندام است.