در تست مصاحبه شغلی شما با تعدادی از سوالات رایج در مصاحبههای استخدامی مواجه میشوید و بعد قضاوت شما نسبت به قابل قبول بودن یا نبودن پاسخهای رایجی که به این سوالات وجود دارد سنجیده میشود.
لزوم آشنایی با مصاحبههای شغلی
در جریان یک بررسی که در دانشگاه کلمبیا در نیویورک صورت گرفت معلوم شد کارگر متوسطی که بالاتر از ۳۵ سال سن داشته باشد، هر سه سال یک بار شغلش را عوض میکند. کارکنان زیر ۳۵ سال به طور متوسط هر ۱۸ ماه یک بار شغلشان را عوض میکنند. با توجه به این بررسی شما در سه سال آینده یک بار در مصاحبه استخدامی شرکت میکنید. این امکان هم وجود دارد که به خاطر این مصاحبه احساس اضطراب کنید. احتمالا آزمون زیر در این راستا میتواند به شما کمک کند.
تست آشنایی با مصاحبه شغلی
برای لحظهای جای خود را عوض کنید. فرض کنید که شما مصاحبهکننده هستید. فرض کنید که شرکت شما موسسه متوسطی است و کسی که در مصاحبه استخدامی شرکت کرده از صلاحیت متوسطی برخوردار است. متقاضی شغل جوابهای زیر را به سوالات شما داده است. آیا این جوابها برای شما قابل قبول است؟ (در انتها امتیازات خود را با هم جمع بزنید.)
۱- سوال: چرا میخواهید شغل فعلیتان را ترک کنید؟
جواب: با رییسم کنار نمیآیم. خلق و خوی متفاوتی داریم.
قابل قبول (۰ امتیاز) غیر قابل قبول (۱ امتیاز)
۲- سوال: درباره شرکت ما چه میدانید؟
جواب: ۴۷۵ کارمند دارد. هفده سال است که تاسیس شده، امسال ۱۰ درصد سوددهی داشته و اخیرا بر کیفیت کالای خود افزوده است. به گفته نشریات در دهه آینده تقاضای بیشتری برای محصول شما وجود خواهد داشت.
قابل قبول (۱ امتیاز) غیر قابل قبول (۰ امتیاز)
۳- سوال: چرا فکر میکنید میتوانید به شرکت ما کمک کنید؟
جواب: برای اینکه من آدمی باهوش، به شدت علاقهمند به کار و پرتلاش هستم.
قابل قبول (۰ امتیاز) غیر قابل قبول (۱ امتیاز)
۴- سوال: چرا در هفت سال گذشته ۴ بار شغل عوض کردهاید؟
جواب: میخواستم پیشرفت کنم و به همین دلیل وقتی شغل با درآمد بیشتر پیدا کردم آن را پذیرفتم.
قابل قبول (۰ امتیاز) غیر قابل قبول (۱ امتیاز)
۵- سوال: بعد از دانشگاه ۹ سال یک شغل داشتهاید. فکر نکردید این دورنمای شغلی شما را محدود میکند؟
جواب: اوضاع بر وفق مراد بود. شرکت مرتب به من ارتقای درجه میداد. مسئولیتهای بیشتری به من محول میشد و پول بیشتری میگرفتم. به همین جهت در آن سازمان باقی ماندم.
قابل قبول (۱ امتیاز) غیر قابل قبول (۰ امتیاز)
۶- سوال: چرا باید شما را استخدام کنیم؟
جواب: من از این شهرت برخوردارم که کارها را خیلی سریع یاد میگیرم. در شرکت قبلیام واحد دوازده نفریمان را کامپیوتری کردم و در مدت هشت ماه سرپرست واحد شدم.
قابل قبول (۱ امتیاز) غیر قابل قبول (۰ امتیاز)
۷- سوال: چرا آخرین شغلتان را پس از دو ماه ترک کردید؟
جواب: فکر نمیکردم تا این اندازه کسلکننده و تکراری باشد. در ضمن آنجا فرصت ارتقای شغلی وجود نداشت.
قابل قبول (۰ امتیاز) غیر قابل قبول (۱ امتیاز)
۸- سوال: چرا هفت ماه است که بیکار هستید؟
جواب: بازار کار خوبی وجود نداشت، از این رو به دانشگاه رفتم تا دوره دیگری را بگذرانم و مدرک بگیرم. در ضمن در این مدت داوطلبانه کارهای خیر کردم.
قابل قبول (۱ امتیاز) غیر قابل قبول (۰ امتیاز)
۹- سوال: درباره یکی از طرحهایی حرف بزنید که خوب از کار در نیامد و برای شما یا رییستان ناراحتکننده بود.
جواب: راستش را بخواهید اصلا چنین چیزی را به خاطر ندارم. هر طرحی که روی آن کار کردم موفق بوده است.
قابل قبول (۰ امتیاز) غیر قابل قبول (۱ امتیاز)
۱۰- سوال: آیا سوالی هست که بخواهید درباره وظایفتان بپرسید؟
جواب: بله. ساعات کاری دقیقا چگونه است، زمان تعطیلات و مرخصی در چه تاریخی است، مزایای رفاهی پزشکی چگونه است و آیا برنامهای برای دوره بازنشستگی دارید؟
قابل قبول (۰ امتیاز) غیر قابل قبول (۱ امتیاز)
تفسیر نتیجه
خب بدیهی است که هر چقدر نمره شما بالاتر شده باشد این یعنی شما شناخت بیشتری از نکات قابل توجه برای شرکتها و ملاکهای مهم استخدامشان دارید. اما آنچه در این تست مهمتر است توضیحات هر تست است. شما حتی اگر در این آزمون نمره ۹ هم گرفته باشید ممکن است همان یک نمره منفی کار دستتان بدهد و یک فرصت استخدامی خوب از دست شما برود.
توضیحات تست مصاحبه کاری و یافتن شغل دلخواه
با خواندن توضیحات هر تست متوجه میشوید که واقعا جوابهای بالا تا چه حد مجابکننده هستند و چه تاثیری در مصاحبهکننده داشتهاند. هر توضیح متناظر با تست مربوطه است.
۱- غیر قابل قبول. برخورد به دلیل تفاوتهای شخصیتی هرگز جایز نیست و هیچ تضمینی وجود ندارد که وضعیت مشابهی در شرکت جدید به وجود نیاید. متقاضی شغل اگر به برداشتهای کاری متفاوت خودش و رییسش اشاره کند جوابش قابل قبولتر است.
۲- قابل قبول. شخص مصاحبهکننده متوجه میشود که متقاضی شغل به اندازه کافی درباره شرکتی که میخواهد در آن کار کند بررسی کرده است.
۳- غیر قابل قبول. تعریف از خود معمولا جایز نیست. این ادعاها را نمیتوان به سادگی ثابت کرد. مثلا اگر گفته میشد که من دو سال قبل جایزه بهترین کارمند شرکت را برنده شدم و یا فلان موسسه از من قدردانی کرده است جواب بهتری بود.
۵- قابل قبول. بله، درست است که متقاضی شغل مدتی طولانی در یک شغل باقی ماند، اما نشانههایی از رشد و پیشرفت را به نمایش گذاشت.
۶- قابل قبول. مصاحبهکننده در این مرحله میخواهد به اعتماد به نفس متقاضی شغل پی ببرد.
۷- غیر قابل قبول. انتظار غیر واقعبینانهای بود که متقاضی شغل در مدت دو ماه انتظار ارتقای درجه داشته باشد. از این گذشته، اگر متقاضی قبل از اینکه در شرکت قبلی شروع به کار کند کمی درباره آن شرکت بررسی میکرد متوجه میشد که امکان ارتقای شغلی اصلا وجود ندارد.
۸- قابل قبول. حتی واجد شرایطترین افراد هم گاهی چند ماهی بیکار میشوند. مصاحبهکننده خوشحال است که متقاضی وقت خود را به شکلی سازنده گذرانده است.
۹- غیر قابل قبول. هیچ کامل و صد در صد بدون عیب و نقص نیست. متقاضیانی که بگویند در کار قبلیشان هیچ مشکل یا اشتباهی نداشتهاند حقیقت را پنهان کردهاند.
۱۰- غیر قابل قبول. متقاضی با پاسخها و همچنین با سوالاتش ارزیابی میشود. سوالات متقاضی نشان میدهد او بیش از هر چیز به مزایای کوتاهمدت شخصی توجه دارد. او باید طوری سوال کند که بگوید به شرکت و آینده آن علاقهمند است. البته منافع جانبی هم مهم است. اما متقاضی بعدا هم میتواند در این باره اطلاعات لازم را به دست آورد.
سخن آخر
با دانستن اینکه منظور شخص مصاحبهکننده از طرح هر سوال سنجیدن کدام ویژگی شماست میتوانید موفقیت بیشتری در مصاحبههای خودتان کسب کنید و چند قدم به شغل دلخواهتان نزدیک میشوید. پس پیشنهاد میکنیم با دقت بیشتری سوالات و جوابها را مرور کنید و اگر نظری داشتید آن را حتما در بخش نظرات سایت ستاره با ما در میان بگذارید.