بوی بد بدن کودکان ممکن است ناشی از نزدیک شدن آنها به سن بلوغ باشد. اما در بیشتر موارد، عدم رعایت بهداشت فردی، حمام نکردن و عدم تعویض لباسها باعث ایجاد بوی بد بدن در آنها میشود.
عرق کردن در کودکان طبیعی است؛ بنابراین زمانی که آنها در تمام روز فعالیت فیزیکی دارند، معمولا بدن و لباسشان کمی بو میگیرد. بوی بدن کودکان به شدت بوی بدن بزرگسالان نیست، اما گاهی اوقات میتواند آزار دهنده باشد.
در بیشتر اوقات، حمام کردن منظم و رعایت بهداشت، بوی بد بدن کودکان را از بین میبرد. اما گاهی نیز ممکن است نیاز به مداخله پزشکی باشد.
بوی بد بدن کودکان
بوی بدن کودکان به طور معمول قابل توجه نیست. بدن نوزادان و کودکان زیر ۸ سال بوی بدی نمیدهد. اما بدن نوجوانان در آستانه بلوغ بوی خاصی دارد؛ بنابراین اگر بدن کودک ۱۲ ساله شما، بوی خاصی میدهد، یکی از نشانههای بلوغ است. دختران زودتر از پسران به سن بلوغ میرسند؛ بنابراین اگر دخترتان پس از هشت سالگی بوی عرق و بدنش تفاوت کرد، بدانید که در آستانه بلوغ است. این اتفاق برای پسران پس از نه سالگی میافتد.
علل بوی بد بدن کودکان
اگر میخواهید بوی بد بدن کودک را از بین ببرید، بایستی در ابتدا علت آن را پیدا کنید. ۸ دلیل شایع بوی بد بدن کودکان در ادامه آمده است.
۱. عدم رعایت بهداشت
عدم رعایت بهداشت یکی از شایعترین علل بوی بد بدن کودکان است. حمام نکردن، نشستن ناحیه زیر بغل و کشاله ران و تجمع باکتریها در لباس، باعث بوجود آمدن بوی بد بدن کودکان میشوند.
۲. عادات غذایی
غذایی که کودک شما میخورد بر روی بوی دهان و بدن او تاثیر میگذارد. پس از خوردن غذاهای دارای بو مانند سیر و پیاز، ممکن است بدن بوی بد بگیرد. پس از هضم این مواد غذایی، بوی آنها به منافذ پوست نفوذ میکند و ایجاد بو میکند.
برخی از غذاها که میتوانند در بزرگسالان و کودکان ایجاد بوی بد کنند، عبارتند از:
- گوشت قرمز دارای اسید آمینهای به نام کارنیتین است. مصرف بیش از حد کارنیتین موجب میشود بدن بویی شبیه به بوی “ماهی” بگیرد.
- شیر حاوی پروتئینی است که هضم آن را از سایر غذاها طولانیتر میکند. مصرف بیش از حد از فرآوردههای لبنی میتواند منجر به انتشار متیل مرکلپتان و سولفید هیدروژن در بدن شود که باعث بوجود آمدن بوی نامطبوع شود.
- غذاهای فرآوری شده از آرد گندم، به ویژه آنها که فاقد فیبر هستند.
- غذاهای دارای شکر، پیاز، سیر و ادویههای دیگر
- مواد غذایی بو دار مانند ماهی، تخم مرغ و حبوبات
۳. بلوغ زودرس
بلوغ زودرس ناشی از افزایش تولید هورمونهای خاص مانند DHEA در بدن است. بلوغ زودرس منجر به تغییرات جسمی مانند رشد موها در نواحی خاص مانند زیربغل، جوش، آکنه و تغییر در بوی بدن میشود. بلوغ زودرس در دختران زیر ۸ سال و پسران ۹ سال یا کمتر دیده میشود.
۴. بلوغ
در زمان بلوغ، کودکان دچار تغییرات هورمونی زیادی میشوند که منجر به تغییر در بدن و رفتار آنها میشوند. یکی از تغییرات کلیدی که در کودکان در زمان بلوغ دیده میشود، تغییر بوی بدن است؛ بنابراین اگر فرزند شما در این گروه سنی قرار دارد، تغییر بوی بدن او طبیعی است و نباید باعث نگرانی شود.
۵. فنیل کتونوری
فنیل کتونوری یک خطای متابولیکی است که کودک با آن متولد میشود. کودکان مبتلا به این اختلال فاقد فنیل آلانین هیدروکسیلاز هستند (آنزیمی که برای شکستن یک اسید آمینه ضروری به نام فنیل آلانین لازم است). اگر این بیماری بلافاصله درمان نشود، بدن کودک بوی نامطبوعی میگیرد. همچنین باعث بروز خارش پوست شده که به نوبهی خود باعث ایجاد بوی بد بدن میشود.
۶. سندرم بوی ماهی
سندرم بوی ماهی، یک بیماری نادر است که به علت تولید غیرطبیعی آنزیمی به نام فلاوین ایجاد میشود. این بیماری یک اختلال متابولیکی است که مانع از شکستن ترتیل ملایمینوری شیمیایی به اکسید تری متیل امین میشود. انباشت این مواد در بدن منجر به بوی بد ادرار، نفس و عرق کودک میشود. این بیماری باعث انتشار بوی ناخوشایندی، شبیه به بوی ماهی از بدن کودک میشود.
۷. هایپرهیدروز
هایپر هیدروز نام وضعیتی است که موجب عرق کردن بیش از حد فرد میشود. اگر تعریق فرزند شما بیش از حد معمول است، ممکن است هایپرهیدروز باشد. این وضعیت در میان کودکان و نوجوانان رایج است و معمولا ناشی از مصرف بیش از حد نوشابههای گازدار، غذاهای تند و پر ادویه، ورزش و اضطراب کودکان است.
۸. بیماریهای دیگر
گاهی اوقات بوی بد بدن کودکان به علت بیماریهایی مانند دیابت، بیماری کلیوی یا کبدی است. برای مثال، افراد مبتلا به دیابت بویی شبیه به سیب فاسد میدهند. فردی که مشکل کبد یا کلیه دارد، بوی آمونیاک میدهند و در صورت ابتلا به تب تیفوئید، بویی شبیه به نان پخته میدهند.
بیماریهایی که در بدن بوی مشخصی ایجاد میکنند، موجب تشخیص راحتتر و سریعتر پزشک میشوند.
روشهای جلوگیری از بوی بد بدن کودکان
با استفاده از روشهای زیر میتوان از بوی بد بدن کودکان پیشگیری کرد:
- رعایت بهداشت فردی را به فرزندتان آموزش دهید.
- کودکان خود را هر روز بشویید، به ویژه کشاله رانها، زیر بغل و پاها.
- به کودک هر روز یک لباس تمیز بپوشانید. از پوشیدن لباس زیر، شلوار، پیراهن یا دامن برای بیش از یک روز اجتناب کنید.
- بررسی کنید که لباسهایشان تمیز باشند و بوی تازگی بدهند. گاهی اوقات در آب و هوای مرطوب، لباسها حتی پس از شسته شدن، بوی رطوبت و ماندگی میدهند. لباسها را در زیر نور خورشید خشک کنید و آنها را هوادهی کنید تا بوی ماندگی نگیرد.
- پیش از پوشاندن لباس و کفش به کودک از خشک بودن آنها مطمئن شوید.
- نوشیدن مقدار زیادی آب موجب از بین رفتن سموم بدن میشود و بوی بد بدن را کاهش میدهد.
- از دادن غذاهای خاصی که بوی بدی دارند، به کودک اجتناب کنید.
- مصرف گیاهان معطر مانند مریم گلی و رزماری و افزایش مصرف سبزیجات برگ سبز، اثر پاک کنندگی در بدن دارد.
بیشتر بخوانید: رفع بوی بدن و زیر بغل با مواد طبیعی
درمانهای خانگی برای رفع بوی بد بدن کودکان
- چند قاشق آب لیمو را به آب وان کودک اضافه کنید. آب لیمو سطح pH بدن را افزایش میدهد و آن را خشک نگه میدارد و از این طریق مانع رشد باکتریها میشود.
- سرکه سیب یک پاک کننده طبیعی است و میتواند به کاهش بوی بدن کمک کند. چند دقیقه قبل از حمام کودک با پنبه خیسانده شده در سرکه سیب زیر بغل و سایر قسمتهای بدن او را مرطوب کنید.
- رزماری دارای اندومول و کلروفیل است که به عنوان دئودورانتهای طبیعی عمل میکنند. یک فنجان برگهای رزماری در آب جوش دم کنید و آن را به آب حمام کودک اضافه کنید. اجازه دهید کودک به مدت ۱۵ دقیقه در وان بنشیند و سپس او را خشک کنید. همچنین میتوانید روغن رزماری را به آب حمام اضافه کنید.
به یاد داشته باشید که درمانهای خانگی تنها موجب رفع بوی بد میشوند و در صورت وجود بیماری، نمیتوانند منشا آن را درمان کنند.
سخن آخر
بوی بد بدن کودکان معمولا نشانه آن است که آنها در حال رشد هستند. اما اگر روشهای پیشگیری و درمان خانگی در رفع بوی بدن آنها موثر نبود، وقت آن است که به پزشک مراجعه کنید.
برگرفته از: momjunction