علت خستگی دائم بدن چیست؟ ۷ دلیل برای همیشه خسته بودن شما

اگر اغلب اوقات از خودتان می پرسید: “چرا من همیشه خسته هستم؟” شما تنها نیستید. از هر ۵ آمریکایی ۲ نفر بیشتر روزهای هفته این احساس را دارند و تحقیقات مراکز کنترل بیماری ‌ها نشان می ‌دهد که از هر سه فرد بزرگ سال یک نفر قادر نیست به مقدار کافی بخوابد.

به گزارش آلامتو به نقل از prevention؛ بین کار یا مدرسه، خانواده و دوستان، و همه تعهدات دیگر که با آن ‌ها سر و کله می زنید، آسان است که خستگی ثابت را در یک سبک زندگی شلوغ سرزنش کنید.

سندرا آدامسون، پزشک داخلی در آتلانتا، می‌ گوید: اگر با وجود تغییراتی ساده در سبک زندگی تان – مانند زود رفتن به رختخواب و مدیریت استرس – هنوز هم علائم خستگی را احساس می‌ کنید، ممکن است به کمک حرفه‌ ای نیاز داشته باشید.

دلیل؟ خستگی بیش از حد می ‌تواند نشانه شرایط پزشکی جدی ‌تری باشد (که احتمالا قابل ‌درمان است).

در این مطلب به هفت وضعیت سلامتی که می تواند دلیل خستگی شما باشد می پردازیم. با ما همراه باشید.

چرا همیشه خسته ام؟

خستگی ناشی از کم‌ خونی ناشی از فقدان سلول ‌های خونی قرمز است که اکسیژن را از ریه ‌های شما به بافت ‌ها و سلول‌ های شما می‌ آورد. در این شرایط ممکن است احساس ضعف و تنگی نفس کنید.

کم خونی ممکن است ناشی از کمبود آهن یا ویتامین، از دست دادن خون، خونریزی داخلی، یا بیماری مزمن نظیر روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) ، سرطان یا نارسایی کلیه باشد.

کم خونی و خستگی دائم

دکتر Laurence Corash، استاد علوم آزمایشگاهی در دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو، توضیح می‌ دهد که زنان در سنین باروری به علت از دست دادن خون در دوران قاعدگی و نیاز بدن به آهن بیشتری در طول بارداری و شیردهی، مستعد کم‌ خونی ناشی از کمبود خون هستند.

نشانه ها: احساس خستگی همیشگی یکی از مهم ترین دلایل کم خونی است. ضعف شدید، اختلال خواب، کمبود تمرکز، ضربان قلب سریع، درد قفسه‌ سینه و سردرد سایر نشانه های کم خونی هستند. فعالیت هایی همچون ورزش ساده، مانند بالا رفتن از پله ‌ها و یا پیاده روی در فواصل کوتاه، می‌ تواند فرد مبتلا به کم خونی را خیلی زود خسته کند.

تشخیص: تشخیص کامل کم خونی شامل معاینه‌ فیزیکی و آزمایش خون است. آزمایش خونی که انجام می شود باید شامل آزمایش شمارش سلول ‌های خون (CBC) برای بررسی میزان گلبول‌ های قرمز خون و هموگلوبین موجود در خون شما باشد. توصیه می ‌شود پس از دفع مدفوع از دفع نکردن خون مطمئن شوید.

درمان: کم خونی یا آنمی یک بیماری نیست؛ بلکه این نشانه ‌ای است که چیز دیگری در بدن شما رخ می ‌دهد که باید حل شود. بنابراین درمان آن بسته به علت کم‌ خونی نیز متفاوت خواهد بود. ممکن است درمان کم خونی به سادگی خوردن غذاهای غنی از اهن باشد، اما باید با پزشک خود در مورد درمان درست کم خونی تان صحبت کنید.

  1. بیماری تیروئید

هنگامی که هورمون تیروئید شما به درستی ترشح نشود حتی فعالیت های عادی شما نیز با مشکل مواجه خواهد شد.

تیروئید و احساس خستگی دائم

غده‌ تیروئید که در جلوی گلو و به اندازه‌ ی یک گره کراوات است، هورمون ‌هایی را تولید می کند که متابولیسم بدن را کنترل می ‌کنند. پرکاری تیروئید که ترشح بیش از اندازه هورمون است (هیپرتیروئیدیسم) به افزایش سوخت ‌و ساز و کمبود ترشح هورمون (کم‌ کاری تیروئید) به کاهش سوخت و ساز بدن منجر می ‌شود.

نشانه ‌ها: پرکاری تیروئید باعث خستگی و ضعف عضلانی می شود و اول از همه در ران ها خودش را نشان می دهد، ورزش‌ هایی مانند دوچرخه ‌سواری و بالا رفتن از پله ‌ها برای افراد با تیروئید پرکار دشوار است. کاهش وزن بدون ‌دلیل، احساس گرمای همیشگی، افزیش ضربان قلب، قاعدگی نامرتب تر و کوتاه تر و افزایش احساس تشنگی سایر علایم پرکاری تیروئید به شمار می آیند.

دکتر McConnell مدیر مرکز تیروئید نیویورک در مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا، معتقد است که پرکاری تیروئید اغلب در زنانی که در دهه ۲۰ یا ۳۰ زندگی هستند رخ می ‌دهد اما این بیماری می ‌تواند در زنان و مردان مسن هم رخ دهد.

کم ‌کاری تیروئید باعث خستگی، اختلال در تمرکز، و درد عضلانی، حتی با فعالیت جزئی می ‌شود. نشانه ‌های دیگر کم کاری تیروئید عبارتند از: افزایش وزن ناشی از جمع شدن آب در بدن، احساس سرمای مداوم (حتی در هوای گرم)، قاعدگی مرتب ‌تر و شدیدتر و یبوست. بیشتر زنان بالای ۵۰ سال دچار کم کاری تیروئید می شوند و به گفته‌ دکتر مک‌ کانل ۱۰ درصد زنان بالای ۵۰ سال از کم‌ کاری خفیف تیروئید برخوردار هستند.

تشخیص: بیماری تیروئید با آزمایش خون قابل تشخیص است. دکتر مک کانل می ‌گوید: “بیماری های تیروئید به قدری قابل ‌درمان هستند که بهتر است تمام افرادی که از خستگی مداوم و یا ضعف عضلانی رنج می برند، این آزمایش را انجام دهند.”

درمان: درمان بیماری‌ های تیروئید متفاوت است، اما ممکن است شامل دارو، جراحی، یا ید رادیو اکتیو باشد.

  1. دیابت نوع ۲

طبق تحقیقات مرکز کنترل بیماری‌ ها، بیش از ۲۳ میلیون نفر در آمریکا مبتلا به دیابت نوع ۲ تشخیص ‌داده شده‌ اند، اما ۷٫۲ میلیون نفر دیگر ممکن است حتی متوجه این موضوع نباشند.

ارتباط دیابت و خسته بودن

هر سال در مورد بیش از ۱ میلیون نفر تشخیص دیابت نوع ۲ داده می‌شود، اما هنوز افراد بسیاری از ابتلای‌شان به این بیماری خبر ندارند. قند که گلوکز نامیده می شود، همان سوختی است که باعث می شود بدن ما بتواند ادامه بدهد. در نتیجه افرادی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند و دچار اختلال مصرف گلوکز و انباشت آن در خون هستند، در تأمین انرژی بدنشان با مشکل مواجه می شوند. طبق گزارش انجمن دیابت آمریکا، بدون انرژی کافی برای سالم نگه داشتن بدن، افراد مبتلا به دیابت اغلب خستگی را یکی از اولین نشانه های هشدار دهنده می دانند.

نشانه‌ها: گذشته از احساس خستگی، علائم دیگر دیابت شامل تشنگی بیش از حد، ادرار مکرر، گرسنگی، کاهش وزن، زود رنجی، عفونت ‌های قارچی و تاری دید است.

تشخیص: دو آزمایش بزرگ برای دیابت وجود دارد. تست A1C ، که بسیار رایج است، سطح قند خون متوسط فرد را طی چند ماه نشان می ‌دهد. آزمایش گلوکز پلاسما است که بعد از ناشتا بودن به مدت ۸ ساعت سطح گلوکز خون شما را اندازه‌ گیری می ‌کند.

درمان: پزشک شما به شما توصیه خواهد کرد که چگونه علائم خود را از طریق تغییرات رژیم غذایی، داروهای خوراکی و یا انسولین کنترل کنید.

همچنین بخوانید: علائم شوک قندی
  1. افسردگی

افسردگی یک بیماری مهم است که بر نحوه خواب، غذا خوردن و احساس ما در مورد خودمان و دیگران تاثیر می ‌گذارد. بدون درمان علائم افسردگی ممکن است هفته‌ ها، ماه ‌ها و یا حتی سال ‌ها طول بکشد.

تاثیر افسردگی بر خستگی همیشگی

نشانه‌ها: ما همه افسردگی را به یک روش مشابه تجربه نمی ‌کنیم. اما معمولا افسردگی می‌ تواند باعث کاهش انرژی، تغییرات در غذا خوردن و الگوی خواب، مشکلات حافظه و تمرکز و احساس ناامیدی، احساس بی ‌ارزشی و منفی گرایی شود.

تشخیص: برای تشخیص افسردگی هیچ آزمایش خونی وجود ندارد. اما پزشک با پرسیدن چند سؤال از شما معمولا می ‌تواند آن را تشخیص دهد.

اگر حداقل ۵ مورد از این نشانه ‌ها را به مدت ۲ هفته یا بیشتر در خودتان مشاهده کردید، به پزشک، روانپزشک یا روانکاو مراجعه کنید: خستگی یا کمبود انرژی، خواب بیش از حد کم یا بیش از حد زیاد، احساس ناراحتی و خلق و خوی غم انگیز، اضطراب و احساس پوچی مداوم، کاهش اشتها و کاهش وزن، افزایش اشتها و افزایش وزن، کاهش علاقه و لذت در انجام کارهایی که قبلا برای ‌تان لذت‌ بخش بوده است، حساسیت و زودرنجی، بیماری‌ های جسمی مزمن مانند سردرد، دردهای مزمن، یبوست و دیگر اختلالات گوارشی، مشکل در تمرکز، اختلال در به یاد آوردن و تصمیم گیری، احساس گناه، احساس ناامیدی یا بی‌ ارزشی و افکار مربوط به خودکشی.

درمان: اغلب افرادی که با افسردگی مبارزه می ‌کنند می ‌توانند از طریق ترکیب دارو و گفتاردرمانی موفق شوند.

این شرایط گیج ‌کننده باعث خستگی شدید می ‌شود. افرادی که از سندرم خستگی مزمن (CFS) رنج می ‌برند حتی برای انجام فعالیت های معمول شان هم خیلی احساس خستگی می ‌کنند و به راحتی با تلاش کمی خسته می ‌شوند.

علایم: علائم دیگر شامل سردرد، درد عضلانی و درد مفاصل، ضعف، حساس شدن غدد لنفاوی و ناتوانی در تمرکز است. سندرم خستگی مزمن هم چنان گیج ‌کننده است، چون دلیل مشخصی ندارد.

تشخیص: هیچ چیزی وجود ندارد. پزشک شما باید قبل از تشخیص شرایط دیگر مانند لوپوس و مولتیپل اسکلروزیس که علایم آن ها مشابه علایم سندرم خستگی مزمن است را تحت کنترل قرار دهد.

درمان: متاسفانه هیچ درمان دارویی تایید شده برای سندرم خستگی مزمن وجود ندارد. خودمراقبتی، گفتار درمانی، یا پیوستن به یک گروه حمایتی می ‌تواند در این زمینه کمک کند.

  1. وقفهٔ تنفسی در خواب یا آپنه خواب

آپنه خواب اختلالی است که حتی با وجود استراحت زیاد هم با احساس خستگی از خواب بیدار می شوید. وقفه کوتاه مدت تنفسی در طول خواب یکی از علائم آپنه خواب است.

در رایج ‌ترین نوع آپنه خواب، مجرای تنفسی فوقانی شما به مدت ۱۰ ثانیه یا بیشتر بسته می‌ شود که مانع از رفتن مغز شما به مراحل عمیق‌ تر خواب مانند مرحله REM می ‌شود. دکتر Barker، مدیر پیشین موسسه خواب بابتیست در ناکسویل، می گوید: “فردی که مبتلا به آپنه‌ خواب انسدادی است ممکن است در طول شب ده ها بار دچار وقفه‌ تنفسی شود.”

علائم: آپنه خواب در اغلب موارد با خروپف همراه است و به طور کلی در خستگی روز بعد خودش را نشان می دهد. از آنجا که وقفه تنفسی می‌ تواند منجر به بیماری‌ های قلبی، فشار خون بالا، دیابت و سکته شود، انجام آزمایش جهت تشخیص آن مهم است.

تشخیص: پزشک شما ممکن است برای تشخیص وقفه تنفسی شما را به یک متخصص خواب برای انجام آزمایش ارجاع دهد. این آزمایش شامل یک اقامت شبانه در یک کلینیک خواب است که در آن شما تحت یک پلی‌سومنوگرافی (آزمایش چندگانه خواب) قرار می ‌گیرید که تستی است که الگوهای خواب، تغییرات تنفس و فعالیت مغزی شما را کنترل می کند.

درمان: اگر شما مبتلا به آپنه خواب یا وقفه تنفسی هستید، ممکن است برایتان دستگاه CPAP یا فشار هوای مثبت مداوم تجویز شود، یک ماسک که روی بینی و یا دهان شما قرار می ‌گیرد و در حین خواب، هوا را به درون مجاری تنفسی شما وارد می‌ کند.

همچنین بخوانید: آپنه خواب چیست؟
  1. کمبود ویتامین ب ۱۲

دریافت ویتامین ب ۱۲ کافی برای سلامت مغز، سیستم ایمنی و متابولیسم بدن شما حیاتی است. با این حال، همانطور که سن مان افزایش می یابد، توانایی ما برای جذب ویتامین ب ۱۲ کاهش پیدا می‌ کند، Lisa Cimperman می گوید: “خستگی یکی از اولین نشانه‌ های کمبود ویتامین ب ۱۲ است”.

برخی از داروهای دیابت و سوزش معده و اختلالات گوارشی مانند IBS و کرون مانع توانایی بدن در جذب B12 می شود. و اگر رژیم غذایی گیاهی را دنبال کنید، ریسک عدم توانایی جذب این ویتامین افزایش می یابد، چون ویتامین ب ۱۲ به طور طبیعی فقط در گوشت، تخم ‌مرغ، حلزون صدف دار، و محصولات لبنی یافت می شود.

علائم کمبود ویتامین ب ۱۲: علاوه بر خستگی، در صورتی که در حال تجربه علایمی همچون سوزن سوزن شدن دست و پا، ضعف حافظه، گیجی، اضطراب و مشکلات بینایی باشید، ممکن است بدنتان دچار کمبود ویتامین ب ۱۲ شده باشد.

تشخیص: دکتر برای تشخیص کمبود ویتامین ب ۱۲ یک آزمایش خون ساده تجویز خواهد کرد.

درمان: بسته به نتایج آزمایش خون شما، پزشک ممکن است پیشنهاد کند که غذاهای حاوی ویتامین ب ۱۲ را به برنامه غذایی خود اضافه کرده و یا مکمل ویتامین ب ۱۲ را مصرف کنید.

بدنبرایبودنچیستخستگیخستهدائمدلیلشماعلتهمیشه
دیدگاه ها (0)
دیدگاه شما