در دنیای مدرن بخش قابل توجهی از بودجه هر کشور صرف هزینههای دفاعی میشود و بیشتر کشورها هر سال بودجهای بیشتر از آموزش یا بهداشت را صرف امنیت مرزهای هوایی، زمینی و دریاییشان میکنند. امروزه ایالات متحده آمریکا بیش از هر کشور دیگری برای صنایع دفاعی و جنگافزارها هزینه میکند و جالب است بدانید هر سال بیش از یکسوم هزینهی دفاعی کره زمین به این کشور تعلق دارد.
البته کشورهایی مانند چین، هند، روسیه و عربستان سعودی هم هر سال رقم قابل توجهی را به خرید یا ساخت این نوع تجهیزات اختصاص میدهند. برآورد میشود تا سال ۲۰۲۳، ارزش صنایع دفاعی در جهان به رقم قابل توجه ۲.۱ تریلیون دلار برسد.
دلایلی از همین دست، سرمایهگذاری در صنایع دفاعی را به کاری پرسود تبدیل کردهاست. برای مثال شرکت لاکهید مارتین در مریلند آمریکا که بزرگترین پیمانکار صنایع دفاعی در دنیا شناخته میشود، تنها به صورت مستقیم برای ۱۱۰ هزار انسان فرصت شغلی ایجاد کرده است.
علاوه بر لاکهید مارتین و دیگر شرکتهای آمریکایی با تمرکز بر امور دفاعی، شرکتهای بینالمللی مانند آلماز-آنتی، لئوناردو، بیاِیای سیستم و ایرباس بخشی قابل توجه از درآمد سالانهشان را با طراحی و تولید بعضی از مدرنترین ادوات جنگی به دست میآورند.
تعدادی از مدرنترین و البته گرانترین ادوات جنگی دنیای امروز را باهم مشاهده میکنیم:
هورنت افاِی ۱۸ از کانادا (F/A-۱۸ Hornet)
این جت جنگنده که نمونهای آمریکایی هم دارد بخش مهمی از گشت نوراد (فرماندهی دفاع هوایی آمریکای شمالی) محسوب میشود. شرکت مکدانل داگلاس به همراهی بوئینگ و نورثراپ این جنگ افزار را با هزینه کلی ۲۷۰ میلیون دلار طراحی کرد و در نهایت هزینه تولید هر واحد ۷۰ میلیون دلار تخمین زده شد. اولین مشتریان این جت جنگنده کویت، سوئیس، فرانسه، آمریکا و کانادا بودند.
تانک تایپ ۱۰ از ژاپن (Type ۱۰ Tank)
این جنگافزار را که تانک رسمی ارتش ژاپن محسوب میشود صنایع سنگین میتسوبیشی طی برنامهای ۸۹۰ میلیون دلاری طراحی کرد. تایپ ۱۰ در نسل جدیدی از تانکها قرار میگیرد و نسبت به مدلهای قدیمیتر پیشرفتهای قابل توجهی کرده است. عملکرد این جنگافزار در میدان نبرد و در مقابل دیگر تانکها بهبود یافته است و البته طول لوله ۵۰ تا ۵۵ کالیبریاش بلندتر شده است. طول مسافت عملیاتی این تانک ۵۰۰ کیلومتر اعلام شده است و در سال ۲۰۱۴ هر واحد تایپ ۱۰، نزدیک به ۸.۵ میلیون دلار قیمت گذاری شده است.
زیردریایی کلاس تایفون از روسیه (Typhoon-Class Submarine)
این زیردریایی را دو شرکت آمور شیپیارد و سِومش طی برنامهای ۱.۵ میلیارد دلاری ساختند و کشورهای روسیه و هند از اولین مشتریانش محسوب میشوند. طراحی این زیردریایی عظیم که حتی از نمونههای آمریکاییاش هم بزرگتر است درحقیقت طی پروژه کوسه در دوران شوروی آغاز شد. جالب است بدانید در دوران جنگ سرد، شوروی برای مقابله با زیردریایی کلاس اوهایوی آمریکا به فکر ساختن این جنگ افزار عظیم افتاد. هر واحد این زیردریایی ۷۰۰ میلیون دلار میارزد و قابلیت جا دادن به ۱۶۰ خدمه را دارد.
سیآروی باکسر ۸×۸ از استرالیا (۸×۸ Boxer CRV)
مدل ابتداییتر این تانک را شرکت رینمتال دیفنس در برنامهای ۵ میلیارد دلاری ساخت، اما مدلی که ارتش استرالیا استفاده میکند در زمینههای زیادی بهبود یافته است. استرالیا برای انتخاب مناسبترین جنگنده زمینی رقابتی ترتیب داد و این تانک طی آن رقابت جایگزین ناوگان قدیمی اِیاِساِلاِیوی شد. هر واحد سیآروی باکسر در حدود ۲۵ میلیون دلار میارزد.
نورثراپ گرومان اِکس-۴۷ بی از آمریکا (Northrop Grumman X-۴۷B)
این پرنده بدون دم و با پیشرانه جت، محصول برنامه ۸۱۳ میلیون دلاری شرکت نورثراپ است. این جنگنده با قابلیت پرواز بدون خلبان و سوختگیری در حین پرواز در سال ۲۰۱۱ برای اولین بار از زمین بلند شدو تنها ۴ سال بعد به بخش مهمی از نیروی دریایی آمریکا بدل گشت. ارزش هر واحد اکس-۴۷ بی، ۴۰۵ میلیون دلار برآورد میشود.
پوسایدِن پی-۸ اِی از هند (P-۸A Poseidon)
شرکت بوئینگ این بمبافکنِ همهکاره را در پروژهای ۳۴ میلیارد دلاری ساخت و کشورهای هند، آمریکا، بریتانیا و استرالیا از مشتریان آن بهحساب میآیند. پی۸ در مقابله با جنگافزارهای روی سطح زمین و زیردریایی، بینقص عمل میکند و به مهماتی، چون هارپون ضد موشک و اژدر مجهز است. ارزش هر واحد پی۸ در سال ۲۰۱۵، ۲۵۶ میلیون دلار برآورد میشد و این بمبافکن میتواند از ارتفاع ۹ کیلومتری مواضع مورد هدف را بمباران کند.
زیردریایی کلاس برنده مخوف از فرانسه (Le Terrible Triomphant-Class Submarine)
ساخت این زیردریایی در سال ۱۹۸۶ با پروژهای ۱۷ میلیارد دلاری آغاز شد و از سال ۱۹۹۷ تا امروز در خدمت ارتش فرانسه است. این زیردریایی هستهای به ناوگان دریایی فرانسه قدرتی ویژه بخشیده است و هر واحد آن اندکی بیش از ۳ میلیارد دلار میارزد.
رعد ۲ اِف۳۵ از آمریکا (F-۳۵ Lightning II)
اف۳۵ یک جت جنگنده تک صندلی، تک موتور و تقریبا نامرئی است که قابلیت اجرای نقشهای متفاوتی را دارد. شرکت لاکهید مارتین با همراهی چند شرکت بینالمللی پروژهای ۴۰۰ میلیارد دلاری را آغاز کردند و این جت جنگنده ۷۷ میلیون دلاری یکی از نتایج آن پروژه بود. نیروی هوایی آمریکا از رعد ۲ عموما برای حذف پدافند هوایی دشمن استفاده میکند و دلیل این امر سیستم عملیاتی پیشرفته و حسگرهای فوق حساس این جت میباشد.
تای آنکا از ترکیه (TAI Anka)
این جنگندهی بدون سرنشین را صنایع هوافضای کشور ترکیه با صرف ۲۰۰ میلیون دلار ساخت و هر واحد آن ۱۰۰ میلیون دلار ارزش دارد. نام این جنگافزار به زبان مردم ترکیه سیمرغ است و به دلیل سیستم ارتباطی ماهوارهای، سیستم پیشرفته ردیابی و دقت بالای سلاحهایش در نیروی هوایی ترکیه نقشی مهم بازی میکند.
پلنگ سیاه کِی۲ از کره جنوبی (K۲ Black Panther)
هیوندای روتم برای رسیدن به نسل جدید تانکها، ۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرد و نتیجه آن سرمایهگذاری، آغاز تولید پلنگ سیاه در سال ۲۰۱۳ بود. ارزش هر واحد از این تانک پیشرفته که به مسلسلی ۱۲۰ میلیمتری و کالیبر ۵۵ مسلح است، ۸.۵ میلیون دلار تخمین زده میشود. تا بهحال ۱۰۰ واحد از این تانک تحویل ارتش کره جنوبی شده است و ۱۶۰ واحد در روند تولید قرار دارد.
نابودگر اِرلی بورک دیدیجی۵۱ از آمریکا (Arleigh Burke DDG ۵۱ Destroyer)
هر واحد ارلی بورک که نامش را از ادمیرالی آمریکایی در جنگ جهانی دوم وام گرفته است، ۱.۸ میلیارد دلار میارزد و تنها در روی عرشه ۱۹ موشک آماده شلیک دارد. صنایع هانتینگتون انگالز این کشتی ۹۷۰۰ تنی را طراحی کردند و این مدل به رادار ایجس، ASW، راکتهای ضد زیردریایی، موشکهای زمین به هوا و اژدر ASuW مجهز کرده است.
رپتور اِف۲۲ از آمریکا (F-۲۲ Raptor)
جنگنده تاکتیکی اِف۲۲ دو موتوره و تک صندلی است و قابلیت عملیات در هر شرایط آب و هوایی را دارا است. دو غول صنایع دفاعی دنیا یعنی لاکهید مارتین و بوئینگ برای تولید این جنگنده ۶۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری کردند و پس از تولید، هر واحد آن را ۱۵۰ میلیون دلار قیمت گذاشتند. جنگنده رپتور اف۲۲ نقش مهمی در ناوگان نیروی هوایی ارتش آمریکا بازی میکند.
ناو هواپیمابر کلاس ملکه الیزابت از بریتانیا (Queen Elizabeth-Class Aircraft Carrier)
این ناو عظیمالجثه طی برنامهای ۷.۶ میلیارد دلاری ساخته شد و ارزش آن ۳.۸ میلیارد دلار برآورد میشود. این کلاس از ناو در نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا دارای نقشی حیاتی است و از دو ناو ملکه الیزابت اول و شاهزاده ولز یا HMS تشکیل میشود