چسبندگی روده چیست؟
مسدود شدن مسیر رودههای کوچک و بزرگ را چسبندگی روده مینامند. این اختلال سبب میگردد که عبور غذا از رودهها با مشکل مواجه شود و به صورت طبیعی انجام نپذیرد. روده بزرگ اندامی است که ابتدا غذای نسبتا هضم شده را از معده انسان میگیرد و پس از هضم آن را تحویل روده بزرگ میدهد. روده بزرگ نیز فضولات باقیمانده را به سمت راست روده هدایت میکند. در شرایطی که روده افراد با انسداد یا چسبندگی روبهرو شود، دفع مدفوع و یا گازهای داخل روده دشوار میگردد. که این برای بیمار بسیار آزاردهنده خواهد بود.
علاوه بر افراد بزرگسال، کودکان و نوزادان نیز میتوانند به چسبندگی روده مبتلا شوند. این اختلل معمولا به سرعت تشخیص داده نمیشود و همین موضوع سبب میگردد که بیماری خطرآفرینتر شده و عوارض سختتری را با خود به همراه داشته باشد. اگر مواد غذایی بیش از حد در روده انباشته شوند، ممکن است در روده بیمار باکتری ایجاد شده و حتی احتمال پارگی رودهها را نیز بالا ببرد.
در صورتی که تشخیص این بیماری به موقع انجام شود و تحت مراقبت پزشکان و متخصصان قرار گیرید، درمان چسبندگی روده میتواند کاملا موفقیت آمیز باشد و خطر جدی برای شما در پی نداشته باشد. دقت داشته باشید که در انتخاب پزشک متخصص دقت کافی را به خرج دهید تا درمان شما به بهترین نحو ممکن انجام پذیرد.
چسبندگی روده با چه علائمی همراه است؟
شاید حالا برایتان سوال باشد که این بیماری را چگونه میتوانید تشخیص دهید و نسبت به درمان آن اقدام نمایید. در پاسخ باید بگوییم که در بسیاری از موارد ، چسبندگی روده با نشانهها و علائم خاصی همراه نیست. اما شایعترین علامت این اختلال، شکم دردد است. یعنی شما به محض داشتن درد مزمن و بیش از حد شکم باید به پزشک مراجعه کنید تا پزشک پس از انجام آزمایشهای لازم اختلال موجود در شکمتان را با شما در میان بگذارد. برخی از اصلیترین علائم چسبندگی روده، که شما پس از مواجهه با آنها باید نسبت به درمان چسبندگی روده اقدام نمایید، به شرح زیر میباشند:
- گرفتگی پیاپی عضلات شکم
- نفخ بیش از حد
- ورمهای بیش از حد شکم
- استفراغ
- یبوست
- اسهال
- ناتوانی در دفع گاز یا باد شکم
- تب
در صورت مواجهه با هر یک از علائم گفته شده باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید تا وجود این اختلال در رودهها و یا سیستم گوارشتان، مشکلات بزرگتر و خطرناکتری را به همراه نداشته باشد. این مشکلات علاوه بر افراد بزرگسال ممکن است در کودکان نیز وجود داشته باشد. در صورت مواجهه با این علائم در کودکان به پزشک اطفال مراجعه نمایید.
چه عللی میتوانند سبب ابتلا به اختلال چسبندگی روده شوند؟
یکی از مهمترین عللی که میتواند سبب گردد فرد به چسبندگی روده دچار شود، انجام جراحیهای مربوط به شکم است. به هنگام انجام این جراحیها ممکن است برخی از اندامهای داخلی مانند کیسه صفرا و آپاندیس برداشته شوند که در این صورت ممکن است روده فرد با چنین اختلالاتی روبهرو شود. دیگر عاملی که به هنگام جراحی شکم میتواند سبب چسبندگی روده شود، تماس بافتهای داخلی بدن با موادی از جمله گاز و دستکشهای جراحی است. لختههای خون نیز در صورت عدم شستشو میتوانند چسبندگی روده را در پی داشته باشند.
فارغ از جراحیهای شکمی، علل دیگری نیز میتوانند موجب ابتلا به اختلال چسبندگی روده شوند. برخی از اصلیترین علل به شرح زیر میباشند:
- التهابات آپاندیس
عفونتهای زنان
عفونتهای شکمی
مصرف مواد مخدر
مصرف برخی داروهای ضد اسهال
مصرف برخی داروهای شیمی درمانی
فشردگی بیش از حد مدفوع
اگرچه ممکن است این علل همیشه و برای تمام افراد موجب چسبندگی روده نشوند، اما تا حد امکان سعی کنید از آنها بپرهیزید و در صورت ابتلا به این اختلال، سریعا نسبت به درمان چسبندگی روده اقدام نمایید.
چه عواملی ممکن است خطر ابتلا به چسبندگی روده را افزایش دهند؟
عللی که میتوانند منجر به چسبندگی روده شوند را با یکدیگر مرور کردیم، اما عواملی نیز وجود دارند که میتوانند خظر ابتلا را تا حد زیادی افزایش دهند. برخی از اصلیترین عوامل به شرح زیر هستند:
- بالا بودن سن
هرگونه مشکل گوارشی
سابقه داشتن بیماریهایی در شکم
کاهش وزن سریع و غیر اصولی
مسمومیتهای عفونی
اگر شرایط گفته شده را دارید، احتمال ابتلای شما به چسبندگی روده بیشتر است. میتوانید از راههایی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد، از ابتلا به این اختلال پیشگیری کنید و یا در صورت ابتلا، اقدام به درمان چسبندگی روده نمایید.
چگونه میتوانیم از ابتلا به چسبندگی روده پیشگیری کنیم؟
بدیهی است که یکی از راهها برای پیشگیری از دچار شدن به این اختلال، دوری کردن از عللی است که میتوانند سبب چسبندگی روده شوند. به طور کلی میتوان گفت که پیشگیری از این مشکل، بسیار دشوار است. البته با راههایی از جمله درمان فتق، مصرف غذاهای غنی از فیبر، نوشیدن مایعات زیاد، ورزش کردن و به طور کلی داشتن رژیم غذایی مناسب میتوانید احتمال ابتلا به این اختلال را تا حد زیادی کاهش میدهند.
چسبندگی روده چه اختلالات دیگری را میتواند به همراه داشته باشد؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، اختلال چسبندگی روده میتواند عوارض بسیار زیادی داشته باشد و مسبب بوجود آمدن اختلالات دیگری نیز شود. ناباروری در زنان یکی از مهمترین عوارض چسبندگی روده میباشد. از همین رو نیز درمان چسبندگی روده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
ادامه یافتن چسبندگی روده میتواند سبب گردد که سوراخی در روده کوچک یا بزرگ شما بوجود آید که این سوراخ زخم روده نامیذه میشود. بوجود آمدن این سوراخ سبب میگردد که محتویات داخل روده به داخل حفره شکم بریزد و در این ناحیه عفونتی به نام پریتونیت ایجاد شود.
درمان چسبندگی روده چیست؟
پیش از مشخص شدن روش درمان چسبندگی روده، پزشک متخصص، شما را به خوبی معاینه میکند و میزان چسبندگی روده را مشخص مینماید. از سویی لازم است که دلیل ایجاد اختلال نیز مشخص شود. پس از مشخص شدن تمام این نکات، روش درمانی معین میشود. در صورتی که مشکل چسبندگی روده چندان حاد و جدی نباشد، پزشک متخصص میتواند اختلال را با دارو و دادن استراحت به رودههای شما حل نماید. برای استراحت رودهها لازم است چند روز مواد غذایی از طریق تزریق داخل وریدی وارد بدن شود.
اما در صورتی که چسبندگی رودهها اختلالی جدی باشد، نیاز به جراحی فوری خواهد داشت. یکی از راههای جراحی برای درمان چسبندگی روده، وارد کردن لولهای از طریق بینی یا مقعد به رودههاست تا چسبندگی را درمان نماید. سه جراحی اصلی دیگر برای درمان چسبندگی روده به شرح زیر میباشند:
لاپاراسکوپی
قطعهبرداری از روده بزرگ
قطعهبرداری از روده کوچک
حتما برای انجام این جراحیها به یک متخصص خبره مراجعه نمایی تا روند درمان شما به بهترین شکل ممکن انجام شده و به سرعت بهبودی خود را بازیابید.