طبق اخبار منتشر شده، بعید به نظر میرسد که اینستاگرام و واتساپ رفع فیلتر شوند. اگر اظهارنظرهای مسئولان و واکنشهای رسانههای دولتی را مرور کنیم، به این نتیجه میرسیم که شبکه های اجتماعی خارجی شانس زیادی برای رفع فیلتر شدن ندارند و احتمالا فیلترینگ آنها برای همیشه ادامه خواهد داشت. در همین راستا، تلاش مسئولان و رسانههای وابسته به آنها برای هدایت کاربران به سمت پیام رسانها و شبکه های اجتماعی داخلی شروع شده است.
امروز عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت تقریبا از دو روز پیش هیچ محدویتی در اینترنت وجود ندارد؛ به غیر از دو پلتفرم آمریکایی اینستاگرام و واتساپ که آنها هم به دلایل امنیتی دچار محدودیت هستند. زارع پور افزود تصمیمگیری درباره این دو پلتفرم باید در مراجع ذیصلاح بررسی شود، اما پلتفرمی که قواعد جمهوری اسلامی را به رسمیت نمیشناسد و نقش محوری در آشوبها بر عهده دارد و موجب ناامنی در کشور میشود، طبیعتا بستر مناسبی برای سرمایهگذاری در کشور نیست و ممکن است تصمیمهای دیگری هم در موردش گرفته شود.
وزیر ارتباطات اضافه کرد در حال دنبال کردن برنامه مدونی هستیم تا پیامرسانهای داخلی را کمک و تقویت کنیم و در نهایت دو یا سه پیام رسان در کشور فعال باشند که بتوانند نیاز مردم را برطرف کنند. زارع پور همچنین در روز گذشته گفته بود اگر کسب و کارهای آنلاین به پلتفرمهای داخلی مهاجرت کنند، بستههای حمایتی به آنها ارائه خواهد شد.
از همین صحبتها کاملا مشخص است که مسئولان دولتی و امنیتی کشور، عزم خود را برای فیلترینگ پلتفرمهای خارجی جزم کردهاند. امروز روزنامه سازندگی هم به همین موضوع اشاره کرده و از تلاش مقامات دولتی برای هدایت کسب و کارهای مردم از پلتفرمهای خارجی مثل اینستاگرام به پلتفرمهای داخلی خبر داده است.
انتقال کسب و کارهای اینستاگرامی به روبیکا
بنا بر ادعای روزنامه سازندگی، قرار است روبیکا جایگزین اینستاگرام شود و این پلتفرم و سوپراپ ایرانی باید خود را برای یک جهش بزرگ آماده کند. این روزنامه در توضیح این خبر نوشته است:
این جمله جدیدی نیست که خیلی از پلتفرمهای داخلی به مراتب بهتر از نمونههای خارجیاند و قابلیتهای بهتری دارند؛ اما راهبرد جدیدی است که جمهوری اسلامی پس از آغاز اعتراضات، آن را به کار گرفته است. به همین دلیل است که مقامات وزارت ارتباطات که باید در این روزها به فکر کار و کسب مردم باشند و از رفع فیلترینگ دفاع کنند، چندین بار با ادبیات مختلف مردم را تشویق میکنند تا از پلتفرمهای خارجی به پلتفرمهای داخلی کوچ کنند. خبرهای سازندگی حاکی از این است که روبیکا قرار است جای اینستاگرام را بگیرد و این پلتفرم و سوپراپ ایرانی باید خود را برای یک جهش بزرگ آماده کند. اما سوال این است که مردم، خاصه آنهایی که در پلتفرمهای خارجی کسب و کاری راه انداختهاند میلی به این کوچ دارند یا نه؟
این روزنامه در ادامه خاطرنشان کرد پس از اعتراضات داخلی و فیلترینگ اینستاگرام، نه تنها بخشی از کسب و کار کوچک مردم که روی پلتفرمهای خارجی سرمایهگذاری شده بود، حتی برخی از درآمدهای دولتی هم کاهش پیدا کرده است. نظر شما در این باره چیست؟ آیا در صورت فیلتر باقی ماندن اینستاگرام و سایر پلتفرمهای خارجی، کسب و کار و فعالیت خود را به سرویسهای داخلی مثل روبیکا منتقل میکنید؟