محیط سایه و سایه آفتاب، آبیاری منظم، استفاده از کود مخصوص گیاهان زینتی ماهی یک بار و ترکیب خاک مخلوطی از خاک لوم، خاکبرگ و ماسه از شرایط نگهداری از گل برگ عبایی در منزل است. تکثیر گل برگ عبایی از طریق تقسیم بوته و در بهار و تابستان انجام میگیرد.
در این مطلب میخوانید:
معرفی گل برگ عبایی
گل برگ عبایی از دسته گیاهان همیشه سبز با برگهای بلند، پهن، کشیده و نیزهای شکل است و برخی گونههای آن ابلق بوده، برگها به رنگ سبز و کرمی هستند. برگهای این گل به طور مستقیم از ساقه کوتاه گیاه که زیر خاک است خارج میشوند و دارای ریزوم (ساقه زیرزمینی) بوده، بدون ساقه هوایی هستند. گل برگ عبایی گلهای ریزی نیز دارد که در اواخر تابستان در قسمت تحتانی گیاه ظاهر شده، ارغوانی و فنجانی مانند هستند. این گلها زیبایی چندانی نداشته و فاقد ارزش زینتی هستند.
شرایط نگهداری از گل برگ عبایی در منزل
خاک
بهترین خاک برای نگهداری و تکثیر گل برگ عبایی ترکیبی از خاک معمولی باغچه، ماسه و مواد آلی است که به عنوان ماده آلی میتوان از خاکبرگ، کود پوسیده و یا کمپوست استفاده کرد.
نور
گل برگ عبایی در محیطهای کم نور مانند دستشویی و راه پله نیز دوام میآورد، ولی به طور کلی به نور کافی و غیر مستقیم خورشید برای رسیدن به حداکثر رشد نیاز دارد. توجه داشته باشید تابش مستقیم نور خورشید به برگهای گیاه برای مدت طولانی موجب آسیب به گیاه و سوختگی برگها خواهد شد. همچنین گل برگ عبایی ابلق به نور بیشتری نسبت به نوع سبز آن نیازمند است.
آبیاری
یکی از اصول نگهداری از گل برگ عبایی میزان و نحوه آبیاری این گیاه است. آبیاری بیش از اندازه و ماندن و جمع شدن آب در پای گل، یکی از رایجترین مشکلات نگهداری از این گیاه است. برای آبیاری گیاه باید حتما اجازه دهید خاک سطحی گلدان تا فاصله ۳ سانتیمتر در فاصله بین دو آبیاری خشک شده باشد. به طور کلی در تابستان هفتهای دو بار آبیاری و در زمستان هفتهای یک بار آبیاری برای گیاه کافی خواهد بود.
دما
گل برگ عبایی دامنه تحمل دمایی زیادی دارد و حتی در دمای صفر درجه سانتیگراد نیز میتواند به رشد خود ادامه دهد. مناسبترین دما برای نگهداری از گل برگ عبایی دمای ۱۱ درجه و هوای نسبتا خنک است، ولی در دمای معمول اتاق نیز به رشد خود ادامه میدهد.
رطوبت
هفتهای یکبار غبارپاشی با آب ولرم بدون املاح و کلر در تابستان برای گیاه مناسب است، ولی در زمستان نیاز به غبارپاشی ندارد.
کوددهی
آفات و بیماریها
جالب است بدانید در کتب باغبانی درباره این گیاه آمده که گلی بسیار مقاوم است و حتی سموم شیمیایی نیز نمیتواند آن را از بین ببرد و خیلی کم دچار آفت و بیماری میشود. با این وجود هوا و محیط خشک میتواند برای گل برگ عبایی مشکلاتی را ایجاد کند و یا مورد هجوم حشرات قرار گیرد. میتوانید از سموم حشرهکش برای برطرف کردن آنها روی برگهای گیاه استفاده کنید.
تعویض گلدان
یکی دیگر از نکات جالب درباره نگهداری از گل برگ عبایی در منزل، عدم نیاز این گیاه به تعویض گلدان برای چند سال متوالی است. گل برگ عبایی با ریشههای در هم رفته نیز به خوبی به رشد خود ادامه میدهد و در صورت نیاز میتوانید هر سه تا چهار سال یک بار گلدان را با یک سایز بزرگتر تعویض کنید یا خاک رویی آن را با خاک نو حاصلخیز ترکیب نمایید.
نحوه تکثیر گل برگ عبایی
مهمترین طریقه تکثیر گل برگ عبایی تقسیم ریزوم (ساقه زیرزمینی) گیاه در اواسط بهار تا اوایل فصل تابستان است. مراحل تکثیر به شرح زیر است:
- گیاه پایه مادری قوی، سالم و بدن آفت را کاملا آبیاری کرده و به آرامی و با زدن چند ضربه ملایم از گلدان خارج کنید.
- بوته گیاه را از محل طوقهها با چاقوی تیز یا قیچی باغبانی که قبلا ضد عفونی کردهاید، به چند قسمت تقسیم کنید.
- هر دو تا سه عدد ریزوم جدا شده را در گلدانی با ترکیب خاکی مناسب شامل کمپوست قلمه و مواد آلی بکارید.
- گلدان را کاملا آبیاری کنید تا آب اضافی از زهکش کف گلدان خارج شود و تا زمان ریشهدار شدن گیاه و به ویژه در یک هفته اول سطح خاک را همواره مرطوب و نه خیس و غرقاب حفظ کنید.
- گلدانها را به مدت ۱۰ تا ۱۵ روز در محل سایه و خنک با دمای ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتیگراد قرار دهید و در ساعات گرم روز مهپاشی کنید.
سخن پایانی
نگهداری از گل برگ عبایی در منزل برای مبتدیان در امر پرورش گل و گیاه و یا کسانی که وقت کافی برای رسیدگی به گلهای خود ندارند گزینه مناسبی است، زیرا این گیاه به خوبی شرایط متفاوت محیط را تحمل میکند و گلی کم توقع است. با این وجود به محض مشاهده زرد شدن برگهای گل، مطمئن شوید آبیاری شما زیاد بوده یا خاک گلدان سنگین شده و زهکشی به خوبی انجام نمیشود. همچنین در صورت مشاهده رنگ پریدگی برگها رطوبت محیط را افزایش دهید.
سوالات و تجربیات خود درباره نگهداری از گل برگ عبایی را میتوانید از طریق قسمت نظرات و پرسشها با ما به اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنیم اصول اولیه برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی را نیز در ستاره بخوانید.