ترشحات زرد رنگ گوش نوزاد که به “واکس گوش” معروف است میتواند به دلیل وجود عفونت در گوش او باشد. در صورت مشاهده این ترشحات لازم است فوراً به پزشک مراجعه کنید.
واکس گوش یا ترشحات زرد رنگ گوش نوزاد
واکس و یا سرم گوش شامل سلولهای مرده مجرا و مواد غلیظ و چسبندهای است که توسط غدد موجود در مجرای گوش تولید میشوند. در واقع واکس گوش همان ترشحات زرد رنگ گوش است. گرچه ممکن است که تجمع آنها دردسرساز باشد، اما یکی از اجزای نرمال گوش محسوب شده و سبب حفظ سلامتی گوش میشوند. واکس گوش یک سد ضد آب با خاصیت چسبندگی است که مانع از ورود آب، ذرات خارجی و حتی حشرات به درون گوش شده و به این ترتیب مانع از بروز هر گونه عفونت برای گوش میشود.
بر اساس میزان فعالیت غدد عرق موجود در مجرای خارجی، مقدار ترشحات گوش نوزادان مختلف با هم بسیار متفاوت است. اما باید توجه داشته باشید ترشحات باید به قدری باشند که پرده گوش نوزاد توسط پزشک قابل مشاهده باشد؛ پس اگر ترشحات به حدی تجمع پیدا کرده باشند که مجرای گوش را مسدود کنند، غیر طبیعی بوده و گوش دچار عفونت میشود. این اتفاق عموما بعد از سرما خوردن نوزادان پیش میآید.
علائم عفونت گوش در کودکان
نشانههای زیر ممکن است مربوط به گوش درد و عفونت گوش در کودک باشد:
۱. بی قراری و بی خوابی
همانطور که گفته شد اولین نشانه میتواند نا آرامی و گریههای بسیار نوزاد باشد. در این مواقع کودک بدن خود را به سمت گوش دارای عفونت میکشد. همچنین کودک به هنگام خوابیدن بهانه گرفته و گریه میکند.
۲. اسهال و استفراغ و تب
۳. کاهش اشتها
۴. بوی بد
معمولا عفونت بوی بدی تولید میکند. پس اگر از گوش نوزاد خود بوی بدی استنشاق کردید نشانهای از عفونت گوش او است.
۵. ترشح زرد رنگ
مهمترین نشان به هنگام عفونت خروج جرم و مایع سفید یا زرد رنگ از گوش است. این نشانه در همه نوزادان مشاهده نمیشود، اما به محض مشاهده آن باید مطمئن شوید که گوش نوزاد عفونت دارد. این ترشحات ممکن است گاهی موجب ایجاد یک سوراخ ریز در پرده گوش شود. در این مواقع نگران نباشید، زیرا بعد از درمان عفونت، سوراخ پرده گوش بهبود مییابد.
درمان عفونت گوش کودک
برای کاهش درد ناشی از عفونت میتوان از قطره استامینوفن و بروفن استفاده کرد و در صورت ادامه بیماری ممکن است کار به آنتی بیوتیکها هم کشیده شود. اما در این شرایط توصیههای زیر را جدی بگیرید.
- کودکان مبتلا به عفونت گوش باید مایعات زیادی بنوشند.
- کمپرس گرم (مثل حوله گرم) اگرچه درد را کاهش میدهد، اما میتواند باعث احتقان شود و احتمال سوراخ شدن پرده گوش را افزایش میدهد
- لازم است دوره کامل داروی تجویزی را به کودک بدهید و احتمالا یک یا دو هفته بعد برای معاینه مجدد گوش به پزشک مراجعه کنید.
راه های پیشگیری از عفونت گوش در نوزاد
هیچ تضمینی برای پیشگیری از عفونت گوش در نوزاد وجود ندارد، اما دنبال کردن مراحل زیر میتواند مفید باشد:
۱) به موقع زدن واکسنهای کودک
۲) شستن مکرر دستهای کودک برای جلوگیری از پخش میکروب
۳) شیر دادن به کودک؛ حداقل شش ماه
۴) قرار ندادن کودک در معرض دود سیگار و مواد مخدر
۵) نخوابیدن کودک در حین شیر خوردن
۶) هوشیار بودن در مورد آلرژی و مواد حساسیتزا
۷) دور کردن کودک، از کودک سرماخورده
پاسخ به سوالات رایج
۱. آیا عفونت گوش در نوزادان، یک بیماری جدی محسوب میشود؟
بله؛ اگر عفونت شدید بوده و درمان نشود ممکن است پرده گوش را پاره کند. پس حتما باید به موقع به آن رسیدگی شود. همچنین بعد از یک دوره عفونت گوش، مطمئن شوید که عفونت کاملا برطرف شده باشد. عفونتهای مکرر گوش میتواند گاهی اوقات باعث از دست دادن شنوایی و زخم در گوش شود.
۲. برای عفونت گوش نوزاد چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
به والدین توصیه میشود از خوددرمانی پرهیز کنید و اگر علائم را در نوزاد خود مشاهده کردند، حتما به پزشک مراجعه کنند. در صورتی که به این مشکل رسیدگی نشود ممکن است نشانهها به اشکال در شنوایی و مشکلات جدی در کودک برسد.
۳. چرا برخی کودکان مدام دچار گوش درد میشوند، اما برخی دیگر به ندرت گرفتار آن میشوند؟
این مسئله به عوامل زیادی بستگی دارد. بعضی از کوکان ضعیفتر بوده و مستعد مبتلا به بیماریها هستند. همچنین برخی کودکان نارس یا کودکانی که بهمدت طولانی در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان در تهویه مکانیکی بودهاند، یا کودکانی که در محیطی زندگی میکنند که مرتب با دود سیگار یا آلودگی هوا در ارتباط هستند یا مسائل بهداشتی در محیط زندگی آنها رعایت نمیشود، مستعد ابتلا به عفونت گوش هستند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی علت ترشحات زرد رنگ گوش نوزاد، پرداخته شد؛ بهتر است در این مواقع، برای درمان به پزشک مراجعه شود و دقت داشته باشید که در این شرایط، استفاده خودسرانه از قطره گوش میتواند خطرناک باشد. همچنین توجه کنید که به هنگام بروز این مشکل، کودک به استراحت و عدم جا به جایی احتیاج دارد. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. لطفا نظرات و تجربیات خود در این زمینه را، با ما در میان بگذارید.