واقعیت این است که در دوره و زمانهای که ما زندگی میکنیم دیگر کم پشت شدن یا طاسی سر اتفاقی نیست که برای همه (دیر یا زود) بیافتد. با پیشرفت علم بخصوص پزشکی و داروسازی امروز شاید تنها سوال این باشد که از حجم موهایتان راضی هستید یا خیر.
اگر جواب خیر باشد بهتر است هرچه سریعتر به یک کلینیک پوست و مو مراجعه کرده و پس از مشاوره با متخصصان عرصه کاشت مو، به صرفهترین و مناسبترین روش را برای سرتان انتخاب کنید.
در این مقاله قصد داریم روشهای متنوع کاشت مو در کشورمان را مختصرا شرح دهیم و مزایا و معایب هر روش را با هم مرور کنیم.
کاشت مو
در عمل کاشت مو، پزشک متخصص تکههای باریک پوست را از قسمتهای دیگر سر یا بدن میبرد، خرد میکند و به قسمتهای طاس یا کم پشت پیوند میزند. این تکههای سالم پوست که حاوی فولیکولهای مو هستند، بعد از انتقال به ناحیه جدید، توانایی رشد کردن دارند. عمل کاشت مو را در قسمتهای مختلف مثل موی سرو صورت (ابرو و ریش و …) هم میتوان انجام داد. اگر پیوند و کاشت واحدهای فولیکولی بهدرستی انجام شود، موهای کاشته شده در ناحیهی موردنظر بهطور طبیعی رشد میکنند، دائمی هستند، حالت داده میشوند، به مراقبت خاصی نیاز ندارند و نمیریزند.
امروزه روشهای مختلف و متنوعی در دسترس علاقمندان به کاشت مو قرار دارد. اگر از دسته افرادی هستید که به کاشت مو فکر میکنید باید توجه داشته باشید انتخاب روش به عهده پزشک یا متخصص کاشت موییست که به آن مراجعه نموده اید و بیش از هر چیز به مواردی، چون وضعیت ریزش مو، نواحی اهدا کننده و کیفیت ناحیه (بانک مو) بستگی دارد. البته شما به عنوان مراجعه کننده میتوانید با تعیین مقدار هزینه، محدودیت زمان و … متخصص کاشت مو را در انتخاب بهترین روش یاری کنید.
پیش از معرفی روشهای پیوند و کاشت مو اشاره به این نکته ضروریست که طبق بخشنامه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تنها متخصصان پوست، جراحان پلاستیک و جراحان سر و گردنی که دانش کافی در زمینه بیماریهای پوست و مو را دارند، واجد شرایط برای انجام کاشت مو هستند.
۱. کاشت مو به روش FUT
در روش کاشت مو FUT (Follicular Unit Transplantation) نوار باریکی از بافت سر (معمولا پشت و کنار سر) برداشته میشود و سپس توسط متخصصین کاشت مو زیر میکروسکوپهای مخصوص به واحدهای مو یا FUG تبدیل میشود. در گام بعدی برشهایی در نواحی مورد نظر برای کاشت مو ایجاد میکردد و این واحدهای مو در آن برشها کاشته میشود.
مزایا
- غیر قابل رویت بودن محل کاشت مو وظاهر طبیعی مو
- امکان برداشت مو از دیگر نواحی بدن مثل کتف و سینه
- حفظ کیفیت بانک مو
معایب
- ایراد بزرگ این روش کاشت مو، ایجاد برشی بزرگ در ناحیه پشت سر است که ممکن است به همان صورت باقی بماند.
- همچنین روش کاشت مو FUT برای افرادی که پوست سرشان قابلیت کشیده شدن ندارد و یا در مراحل ابتدایی ریزش قرار دارند به محدودیتهایی همراه است.
۲. کاشت مو به روش FIT
در این روش واحدهای مو به صورت گروهی یا تک تک از نقاط دیگر سر با وسیلهای به نام هولدر یا پانچ برداشته شده و در نواحی بدون مو کاشته میشود. در این روش کاشت مو که چند جلسه طول میکشد خبری از عمل جراحی نیست. روش کاشت مو FIT تقریبا بدون درد است و با بی حسی موضعی انجام میشود. جالب است بدانید در این روش کاشت مو معمولا بعد از یک تا چهار هفته، فولیکولهای مو وارد فاز استراحت میشوند در نتیجه شاهد ریزش مو خواهیم بود. اما نیازی به نگرانی نیست چرا که موها بعد از خارج شدن از این فاز مجددا به رشد ادامه خواهند داد.
مزایا
- درد و خونریزی بسیار کم
- از بین رفتن جای زخم
- عدم نیاز به پانسمان و یا مواظبت از زخم
معایب
- هزینه بیشتر
- احتمال آسیب دیدن بخش زنده ریشه مو
- طولانی بودن روند کاشت مو
- آسیب دیدن بانک مو
۳. روش کاشت مو SUT
این روش کاشت مو نسبت به دو روش قبلی روش جدیدتری محسوب میشود. کاشت مو به شیوه SUT برتریهای دیگری هم نسبت به دو شیوه قبلی دارد که از آن جمله میتوان به بدون دخالت دست انجام شدن بیشتر مراحل برداشت، نگه داری و کاشت و همچنین فریز شدن فولیکولهای مو قبل از کاشت مو اشاره نمود. در روند کاشت مو به روش SUT که اندکی شبیه به کاشت مو به روش FIT میباشد، پیاز مو توسط پانچ لیزری برداشته (عموما از پشت سر) و فریز میشود و در نهایت به نواحی کم پشت و طاس منتقل میشود.
مزایا
- کاشت مو با سرعت بالا
- خط رویش طبیعی مو پس از کاشت مو
- عدم تحمل درد یا خونریزی
- همچنین به دلیل دخالت کم دست در این روش، رعایت بهداشت در بالاترید سطح ممکن است.
معایب
- ممکن است نواحی دهنده و گیرنده فولیکولهای مو آسیب ببینند.
- به جا ماندن حفرههای کاشت مو
- احتمال به جا ماندن جای زخم
۴. کاشت مو به روش سلولهای بنیادی PRP
در این روش کاشت مو که سلول درمانی یا پلاکت درمانی هم نامیده میشود، سلولهای زایا از پیاز مو جدا میشود و به صورت جداگانه کشت داده میشود. پس از آنکه مقدار زیادی سلول زایا به دست آمد، این سلولها به پوست سر تزریق میشوند. در نتیجه این کار فولیکولهای جدید ساخته میشود و یا موهای پرز مانند قبلی به موهای زبر تبدیل میشوند.
مزایا
احتمال انتقال بیماریهای عفونی به پائینترین حد ممکن میرسد.
معایب
- این روش کاشت مو بسیار زمان بر است و ممکن است از ۶ ماه تا یک سال به طول بینجامد.
- در ده درصد موارد این روش کاشت مو به شکست منتهی میشود.
- افرادی که به بعضی بیماریهای خاص مبتلا هستند (مانند دیابت)، قادر به استفاده از این روش برای کاشت مو نمیباشند.
۵. کاشت مو به روش BHT
BHT یا همان (Body Hair Transplant) به روشی گفته میشود که همانگونه که از نامش پیداست، انتقال مو از بدن به سر انجام میشود. باید توجه داشت که با توجه به تفاوت میان موهای سر و بدن از جمله جنس و حالت گیری، از این روش کاشت مو به عنوان روشی مکملی و در کنار روشی دیگر استفاده میگردد.
مزایا
روش BHT برای افرادی که بانک موی ضعیفی دارند دارای مزیت هایی است.
معایب
اگر از این روش کاشت مو به عنوان تنها روش استفاده شود، موهای کاشته شده ظاهر به شدت نامطلوبی خواهند داشت.
۶. کاشت مو به روش MFIT
نام این روش مخفف عبارت (Micro Fullicular Isolation Techniqu) است و همانگونه که از نامش پیداست بسیار شبیه به روش کاشت مو FIT انجام میشود با این تفاوت که عملیات برداشت و کاشت مو توسط ابزارکهایی بسیار دقیق (با دقت در مقیاس میکرو) انجام میشود.
در واقع تولید همین ابزارکها بود که روند کاشت مو را دگرگون کرد و موفقیت عمل کاشت مو را به دقت مکانیسم برداشت وابسته کرده و نه خطاهای انسانی. طبق ادعاهای مطرح شده، رویش پس از کاشت مو به روش MFIT یک رویش طبیعی و مشابه رویش موی فرد پیش از ریزش خواهد بود.
مزایا
- نتایج کاملا طبیعی و نامحسوس
- دستیابی به حداکثر تراکم در هر جلسه
- این روش بدون درد و غیر تهاجمیست
- بهبود سریع
معایب
با توجه به جدید بودن این روش کاشت مو بخصوص در کشورمان و کم بودن متخصصان کاشت مویی که در این روش تبحر دارند، هزینه روش کاشت مو MFIT بسیار بیشتر از روشهای دیگر است.