گرد مولر بزرگ؛ بمب‌افکن یک ملت

گرهارد مولر فوتبالیست نامدار آلمانی در سوم نوامبر ۱۹۴۵ در نوردلینگن شهر کوچکی در جنوب آلمان که بر روی گودالی به جا مانده از برخورد یک شهاب سنگ عظیم به زمین بنا شده است، به دنیا آمد؛ درست چند ماه پس از پایان جنگ جهانی دوم.

دوران کودکی و نوجوانی را در همان شهر گذراند و بعد‌ها به دلیل استعداد ذاتی و به پیشنهاد و اصرار دوستان تصمیم بر عضویت در یک باشگاه فوتبال گرفت. اولین باشگاه مولر، باشگاه فوتبال شهرش، نوردلینگنِ ۱۸۶۱ بود. مولر از همان ابتدای دوران ورزشی خود عادت داشت چشم‌ها را خیره کند. در اولین بازی برای نوردلینگن در سال ۱۹۶۳ هتریک کرد و بعد‌ها در همان سال در دیداری برابر هولدزکرشن که با برتری ۳۱ بر ۲ تیم نوردلینگن همراه بود، مولر به تنهایی ۲۶ گل به ثمر رساند!

یک سال بعد و در سال ۱۹۶۴ مولر که در ۳۱ بازی برای باشگاهش ۵۱ گل به ثمر رسانده بود مورد توجه باشگاه‌های بزرگ آلمان قرار گرفت و در نهایت از بین مونیخ ۱۸۶۰ که در بوندسلیگا حضور داشت و بایرن مونیخ که در دسته پایین‌تر بازی می‌کرد، در تصمیمی فروتنانه بایرن مونیخ را برگزید و به این ترتیب دوران تاریخسازی مولر در بایرن مونیخ آغاز شد.

شروع به کار مولر در بایرن مونیخ، اما به مانند دیگر ایام دوران ورزشی ش رویایی و درخشان نبود. سرمربی وقت بایرن، چایکوفسکی به دلیل فیزیک نامناسب و وزن اضافی و شمایل غیر ورزشکارانه مولر اعتقادی به بازی دادن به این مهاجم تازه وارد نداشت و مولر مدت‌ها از حضور در زمین مسابقه و انجام اولین بازی برای باواریایی‌ها محروم ماند تا اینکه چایکوفسکی به توصیه مدیر وقت بایرن مونیخ، ویلهلم نویدکر بالاخره اجازه‌ی بازی مولر را صادر کرد و ستاره‌ی جوان آلمانی نیز در همان بازی نخست اولین گل خود را نیز برای بایرنی‌ها به ثمر رساند و چایکوفسکی را مجاب به استفاده از وی در دیدار‌های آتی نمود. مولر در همان فصل نخست طی ۲۶ بازی در لیگ ۳۳ گل به ثمر رساند و بایرن نیز به لطف درخشش او، فرانتس بکن باوئر و سپ مایر برای اولین بار به بوندسلیگا صعود کرد.

در اولین فصل حضور در بوندسلیگا (فصل ۶۶-۱۹۶۵) مولر در ۳۳ بازی موفق به ثبت ۱۵ گل شد و بایرن مونیخ نیز پس از مونیخ ۱۸۶۰ و بروسیا دورتموند در رتبه سوم قرار گرفت و در جام حذفی آلمان موسوم به دی اف بی پوکال نیز به قهرمانی رسید. در همین سال و پس از جام جهانی، هلموت شون، مولر را به تیم ملی دعوت کرد و در دیداری دوستانه اولین بازی ملی خود را برای آلمان غربی انجام داد.

شروع فصل جدید برای مولر همراه بود با آغاز آتش بازی‌های مولر در بوندسلیگا. مولر در پایان فصل ۶۷-۱۹۶۶ موفق به کسب اولین آقای گلی خود در بوندسلیگا شد، دستاوردی که تا پایان دوران حضورش در بایرن مونیخ و بوندسلیگا شش مرتبه دیگر نیز توسط او تجربه شد. مولر همچنین در پایان همان فصل دومین قهرمانی در دی اف بی پوکال را نیز تجربه کرد. مولر همانگونه که در بایرن مونیخ به پیشرفت خود ادامه می‌داد در قالب تیم ملی نیز خوش می‌درخشید.

در سال ۱۹۶۷ و در مسابقات مقدماتی یورو ۱۹۶۸ مولر در دیدار با آلبانی خوش درخشید و گلزنی برای تیم ملی را آغاز کرد. مولر در پیروزی ۶ بر صفر آلمان غربی برابر آلبانی گل‌های اول، دوم، سوم و ششم تیم ش را به ثمر رساند تا ژرمن‌ها دیگر نگران جانشینی برای اووه زیلر افسانه‌ای نباشند.

پس از عدم راهیابی آلمان غربی به یورو ۶۸ و شروع فصل ۶۹-۱۹۶۸ گویی دوران جدیدی برای مولر فرصت طلب شروع شد. مولر در پایان آن فصل علاوه بر کسب آقای گلی به اولین قهرمانی خود در بوندسلیگا نائل شد و سومین قهرمانی در دی اف بی پوکال را نیز به دست آورد.

گذر ایام و گردش روزگار گرد مولر را به سال ۱۹۷۰ رسانده بود سالی که برای مولر لحظات شیرین و افتخارات متعددی را به همراه داشت. مولر در این سال علاوه بر کسب سومین آقای گلی در بوندسلیگا برای اولین بار فاتح کفش طلا شد و با آمادگی کامل راهی جام جهانی ۱۹۷۰ مکزیک شد. ژرمن‌ها در مرحله گروهی با پرو، بلغارستان و مراکش هم گروه بودند و با سه پیروزی پیاپی به عنوان صدر نشین راهی مرحله حذفی شدند. مولر ابتدا در دیدار با مراکش گل پیروزی بخش آلمان غربی را به ثمر رساند و سپس با دو هتریک متوالی برابر بلغارستان و پرو جهانیان را به تحسین خود واداشت؛ و سپس در دیدار انتقام گونه برابر انگلیس در مرحله یک چهارم نهایی در وقت‌های اضافی موفق به زدن گل پیروزی بخش مانشافت شد.

مولر در دیدار نیمه نهایی برابر ایتالیا نیز که به دیدار قرن مشهور شد نیز دو گل از سه گل تیمش را به ثمر رساند، اما با این حال مغلوب گل دقیقه‌ی ۱۱۱ جیانی ریورا شد و از رسیدن به فینال بازماند. آلمان غربی با پیروزی برابر اروگوئه و رسیدن به مقام سوم جام جهانی به کار خود در این تورنمنت پایان داد و مولر نیز با ثبت ۱۰ گل زده عنوان آقای گلی این رقابت‌ها را به خود اختصاص داد و به تنها فوتبالیست تاریخ بدل شد که در یک سال میلادی موفق به کسب کفش طلا و کفش طلای جام جهانی شده است. مولر در پایان همین سال به تنها توپ طلای دوران ورزشی ش نائل آمد و به اولین فوتبالیست تاریخ بدل شد که در یک سال میلادی موفق به فتح توپ طلا و کفش طلا می‌شود.

افتخار آفرینی‌ها و رکورد شکنی‌های مولر کماکان ادامه داشت و مولر در ادامه فصل ۷۲-۱۹۷۱ بار دیگر جهان فوتبال را مقهور قدرتنمایی خویش کرد. بوندسلیگا را فتح کرد. با ۴۰ گل زده علاوه بر کسب آقای گلی و دریافت کفش طلای اروپا رکورد بیشترین گل زده در یک فصل از بوندسلیگا را به نام خود ثبت کرد و سپس علاوه بر آقای گلی در رقابت‌های یورو ۱۹۷۲ موفق به فتح اولین جام رسمی بهمراه تیم ملی کشورش شد و یورو ۷۲ را به خانه آورد.

مولر در پایان همان سال به رکورد اعجاب انگیز ۸۵ گل در یک سال تقویمی میلادی رسید و رکورد ۱۵ ساله جیمی جونز اسکاتلندی که در سال ۱۹۵۷، هشتاد گل به ثمر رسانده بود را شکست.

اینک در کارنامه پر افتخار بمب افکن ژرمن‌ها فقدان دو جام ارزشمند خودنمایی می‌کرد؛ جام باشگاه‌های اروپا و جام جهانی.

دوران اوج گیری بایرن مونیخِ گرد مولر و بکن باوئر در اروپا همزمان بود با عصر حکمرانی آژاکسِ یوهان کرایوف. آژاکس سه فصل متوالی قهرمان جام باشگاه‌های اروپا شده (آژاکس در مسیر قهرمانی سوم با پیروزی ۵ بر ۲ بایرن مونیخ را در مرحله حذفی از سر راه برداشته بود) و در این بین یک سه گانه نیز بدست آورده بود، اما جدایی یوهان کرایوف از آژاکس، پس از آن سه قهرمانی متوالی مسیر قهرمانی باواریایی‌ها را هموارتر از همیشه کرد.

بایرن مونیخ در فصل ۷۴-۱۹۷۳ با حذف دینامو درسدن آلمان شرقی، زسکا صوفیه بلغارستان و اوپستی دوژای مجارستان به فینال رقابت‌ها رسید و پس از یک مساوی یک بر یک برابر اتلتیکو مادرید اسپانیا در دیدار تکراری با چهار گل و مقتدرانه به برتری رسید که مولر دو گل از چهار گل تیم ش را به ثمر رساند و بدین ترتیب مهم‌ترین جام باشگاهی اروپا نیز توسط بایرن مونیخ و گرد مولر صید شد.

با پایان جام باشگاه‌های اروپای آن سال، مهم‌ترین جام دوران ورزشی گرد مولر از راه رسید؛ جام جهانی ۱۹۷۴ که در خانه یعنی آلمان غربی برگزار می‌شد. آلمان غربی در مرحله گروهی با آلمان شرقی، شیلی و استرالیا همگروه بود و با دو پیروزی مقابل شیلی و استرالیا و یک شکست مقابل همسایه شرقی به عنوان تیم دوم راهی مرحله دوم گروهی شد. آلمان غربی در این مرحله با لهستان، سوئد و یوگسلاوی هم گروه بود که با سه برد ارزشمند به عنوان سر گروه راهی دیدار فینال شد.

مولر در این دو مرحله یک گل به استرالیا، یک گل به یوگسلاوی و یک گل به لهستان زده بود. دیدار فینال فرا رسید و در حالی که همگان از دوئل جذاب و تاریخی یوهان کرایوف افسانه‌ای و فرانتس بکن باوئر اسطوره‌ای یاد می‌کردند این گرد مولر، بمب افکن ژرمن‌ها بود که تفاوت دو تیم را رقم زد و در دقایق پایانی نیمه نخست گل پیروزی بخش آلمان غربی را به ثمر رساند تا کشورش را به دومین قهرمانی جام جهانی برساند. با این قهرمانی، مولر به تنها فوتبالیست تاریخ بدل شد که موفق به فتح توپ طلا، کفش طلا، چمپیونزلیگ (جام باشگاه‌های اروپای سابق)، جام ملت‌های اروپا (یورو) و جام جهانی شده است. این پایان راه بمب افکن در تیم ملی بود و مولر در ۲۹ سالگی از دنیای بازی‌های ملی خداحافظی کرد.

مولر دو فصل بعد را نیز با فتح جام باشگاه‌های اروپا به پایان رساند و در نهایت در پایان فصل ۷۹-۱۹۷۸ با پیراهن بایرن مونیخ وداع کرد و سه فصل را نیز در لیگ آمریکا گذراند و سرانجام در سال ۱۹۸۱ کفش هایش را آویخت و با دنیای توپ گرد و مستطیل سبز وداع کرد.

فوتبال آلمان بدون گرد مولر قطعا اکنون در جایگاه فعلی اش نبود. وی سهم بسزایی در رساندن فوتبال آلمان و باشگاه بایرن مونیخ به افتخارات بی شمار دهه هفتاد میلادی داشت. مولر بزرگ از بمب افکن‌ها چند خصصیه را به ارث برده بود، بی رحم بودن، حمله به قصد ویرانی و نابود کردن حریف. جایگیری‌های عالی مقابل دروازه حریفان و استفاده از کوچکترین موقعیت ها، تبدیل کردن مرده‌ترین توپ‌ها به گل، او را بدل به یکی از بهترین مهاجمان تاریخ فوتبال کرد. مولر رسالت یک مهاجم واقعی یعنی گلزنی را به بهترین نحو انجام می‌داد. خود او می‌گفت:

من هرگز به فکر انجام سحر و جادو برای تماشاگران نبودم. فقط می‌خواستم گل بزنم.

ویترین افتخارات

عناوین تیمی

  • قهرمانی در بوندسلیگا: ۴ مرتبه
  • قهرمانی در دی اف بی پوکال: ۴ مرتبه
  • قهرمانی در جام باشگاه‌های اروپا: ۳ مرتبه
  • قهرمانی در جام برندگان جام اروپا: ۱ مرتبه
  • قهرمانی در جام بین قاره‌ای: ۱ مرتبه
  • قهرمانی در یورو: ۱ مرتبه
  • قهرمانی در جام جهانی: ۱ مرتبه

عناوین انفرادی

  • توپ طلا: ۱ مرتبه
  • کفش طلا: ۲ مرتبه
  • کفش طلای جام جهانی: ۱ مرتبه
  • آقای گلی بوندسلیگا: ۷ مرتبه
  • آقای گلی جام باشگاه‌های اروپا: ۴ مرتبه
  • آقای گلی یورو: ۱ مرتبه
  • حضور در تیم منتخب رقابت‌های یورو: ۱ دوره
  • حضور در تیم منتخب رقابت‌های جام جهانی: ۱ دوره
  • بازیکن سالِ آلمان: ۲ مرتبه
  • انتخاب به عنوان بهترین بازیکن ۴۰ سال ابتداییِ بوندسلیگا در سال ۲۰۰۳

آمار گلزنی بمب افکن در تیم‌های مختلف

گفتنی است گرد مولر در بازی‌های رسمی با ۷۳۵ گل زده در ۷۹۳ بازی، پنجمین گلزن برتر تاریخ فوتبال محسوب شده و با احتساب مجموع بازی‌های رسمی و غیر رسمی با ۱۴۶۱ گل در ۱۲۱۶ بازی، پس از جوزف بیکان افسانه‌ای دومین گلزن برتر تاریخ فوتبال به شمار می‌آید.

برخی از رکورد‌ها و دستاورد‌های بمب افکن

گرد مولر افسانه‌ای در پایان دوران حرفه‌ای ش رکورد‌های بسیاری از خود برجای گذاشت که برخی در طول زمان شکسته شد و برخی نیز تا کنون دست نیافتنی باقی مانده است. اینک به مرور برخی از رکورد‌های این رکوردشکن بزرگ می‌پردازیم.

  • آقای گل تاریخ بایرن مونیخ – ۵۶۴ گل زده (هنوز پابرجاست)
  • آقای گل تاریخ بوندسلیگا – ۳۶۵ گل زده (هنوز پابرجاست)
  • بیشترین گل زده در یک فصل از رقابت‌های بوندسلیگا – ۴۰ گل زده (هنوز پابرجاست)
  • بیشترین تعداد آقای گلی در بوندسلیگا – هفت عنوان آقای گلی (هنوز پابرجاست)
  • آقای گل تاریخ تیم ملی آلمان – ۶۸ گل زده (۴۰ سال بعد، این رکورد توسط میروسلاو کلوزه و با انجام ۷۰ بازی بیشتر شکسته شد)
  • بیشترین گل زده در ادوار جام‌های جهانی – ۱۴ گل زده (۳۲ سال بعد این رکورد توسط رونالدو نازاریو شکسته شد و ۸ سال بعد از آن به وسیله کلوزه به ۱۶ گل ارتقا یافت)
  • بیشترین گل زده در یک فصل از پنج لیگ اروپایی (تمام مسابقات) – ۶۷ گل (۳۹ سال بعد، توسط لیونل مسی شکسته شد)
  • بیشترین گل زده رسمی در یک سال تقویمی میلادی – ۸۵ گل زده (این رکورد ۴۰ سال بعد توسط لئو مسی شکسته شد)
  • بیشترین گل زده در بازی‌های متوالیِ لیگ (در پنج لیگ معتبر اروپایی) – ۱۶ بازی (این رکورد ۴۳ سال بعد توسط مسی به ۲۱ بازی متوالی ارتقا یافت)
  • بیشترین گل زده برای یک باشگاه حاضر در پنج لیگ معتبر اروپایی – ۵۲۵ گل (این رکورد ۳۸ سال بعد توسط مسی شکسته شد)
  • بیشترین گل زده برای یک باشگاه اروپایی – ۵۶۴ گل زده (هنوز پابرجاست)
  • بیشترین گل زده در یک لیگ از پنج لیگ معتبر اروپایی – ۳۶۵ گل زده (۳۹ سال بعد، این رکورد توسط مسی شکسته شد)
  • اولین فوتبالیست فاتح توپ طلا و کفش طلا در یک سال میلادی – سال ۱۹۷۰ میلادی (۲۷ سال بعد رونالدو نازاریو موفق به تکرار این دستاورد شد و بعد‌ها کریستیانو رونالدو و لیونل مسی هر کدام دو مرتبه موفق به انجام آن شدند)
  • تنها فوتبالیست تاریخ که در یک سال میلادی موفق به کسب جایزه کفش طلای اروپا و کفش طلای جام جهانی شده است – سال ۱۹۷۰ (تا کنون فوتبالیستی موفق به انجام این کار نشده است)
  • تنها فوتبالیست تاریخ که موفق به فتح توپ طلا و کفش طلا و قهرمانی در جام باشگاه‌های اروپا، جام ملت‌های اروپا (یورو) و جام جهانی شده است. (تا کنون فوتبالیستی موفق به انجام این کار نشده است)
  • تنها فوتبالیست تاریخ که موفق به گلزنی در فینال جام باشگاه‌های اروپا، جام ملت‌های اروپا (یورو) و جام جهانی شده است. (تا کنون فوتبالیستی موفق به انجام این کار نشده است)
بزرگبمبافکنگردملتمولریک
دیدگاه ها (0)
دیدگاه شما