با کامپوزیت ساختمان و انواع آن آشنا شوید

استفاده از نمای کامپوزیت ساختمان به عنوان یک پوشش شیک و یکی از مصالح ساختمانی پیشرفته و نوین، در شهر‌های ایران رو به گسترش است. ورق‌های کامپوزیت به صورت نیمه جعبه روی نما نصب می‌شوند.


به ساختمان‌هایی که هر روز از کنارشان می‌گذرید توجه کرده اید؟ آیا می‌دانید متریال به کار رفته در هر کدام چیست؟ حتما اسم کامپوزیت به گوشتان خورده است؛ اما شما در مورد آن تا چه حد آگاهی دارید؟ در این مطلب به بررسی این متریال پر کاربرد پرداخته و شما را با معایب و مزایای آن آشنا خواهیم کرد.

همان طور که می‌دانید معماری مدرن، سبکی از معماری است که در زمان ظهور خود، بسیاری از کشور‌ها را تحت سلطه‌ی خود گرفته و حتی تا کنون نیز ادامه دارد. کشور ایران نیز با وجود معماری غنی در گذشته، به دام این روند جهانی شدن گرفتار شده است. بحث ما امروز بر سر این سبک و مزایا و معایب آن نیست، بلکه می‌خواهیم با متریالی که به شدت با معماری این روز‌های ما عجین شده است، آشنا شویم؛ آلومینیوم کامپوزیت، یک متریال محبوب و فراگیر در عرصه‌ی معماریست.

درک بهتر معنای نمای کامپوزیت ساختمان

هرگاه برای پوشش نهایی خود از ورق‌های آلومینیومی بهره بردید، این بدان معناست که نمای شما، آلومینیوم کامپوزیت است. متریال کامپوزیت در حقیقت از پلاستیک فشرده و یک لایه نازک چند میلی‌متری از فلز آلومینیوم ساخته شده است که در اکثر مواقع در ابعاد دلخواه به صورت کوچک یا بزرگ و به ضخامت ۴ میلی‌متر تولید می‌شود. علت محبوبیت این متریال، کیفیت مناسب، عدم محدودیت در طراحی و اجرا و هم چنین طیف گسترده‌ی رنگ‌های آن است؛ به گونه‌ای که می‌تواند تمامی سلایق را راضی نگه دارد.

کاربرد ورق‌های آلومینیوم کامپوزیت

باید ذکر کرد که کاربرد این متریال به نمای بیرونی ساختمان ختم نمی‌شود و در موادری هم، چون دکوراسیون داخلی فروشگاه ها، دیوارها، سقف، آشپزخانه، تراس‌ها نیز استفاده می‌شود. هنگامی که از آن به عنوان متریال نمای بیرونی نام بردیم، این طیف شامل انواع ساختمان‌ها همانند فروشگاه ها، بیمارستان ها، جایگاه‌های سوخت و… می‌شود. از طرفی در بازسازی ساختمان‌های قدیمی و تغییر دکوراسیون و هم چنین تابلو‌های تبلیغاتی نیز مورد استفاده‌ی بسیاری قرار می‌گیرند.

انواع کامپوزیت

۱. آلومینیوم کامپوزیت پانل


این مدل کامپوزیت شامل چند لایه مختلف به همراه پوششی از آلومینیوم است. این لایه ها شامل دو صفحه آلومینیوم روکش شده است که به وسیله ی فرایندهای شیمیایی و مکانیکی، به هسته پلیاتیلنی آن می چسبد. این روش بدین جهت مورد استفاده قرار می گیرد تا مقابل ورقه ورقه شدن به شدت مقاومت کرده و به سادگی از هم نپاشد.

۲. آلومینیوم کامپوزیت پانل نانو


این مدل آلومینیوم کامپوزیت به دلیل بهره مندی از تکنولوژی برتر نانو دارای محاسن و مزایای بسیاری است. از جمله‌ی این محاسن می‌توان به مقاومت در برابر آتش، ضد آلایندگی، استحکام مناسب، خود تمیزشوندگی و مقاومت در برابر مواد اسیدی و قلیایی اشاره داشت. شاید بتوان دلیل دیگر استفاده از این متریال در مقایسه با باقی متریال‌ها برای برج‌ها و ساختمان‌های بلند در کنار بحث طراحی و زیبایی، مبحث خود تمیز شوندگی آن را دخیل دانست. این امر سبب صرف هزینه و زمان کم‌تر کاربران ساختمان جهت تمیز کردن سطح نمای آن خواهد گشت.

۳. آلومینیوم کامپوزیت پانل ضدباکتری


مدل پانل ضدباکتری این متریال، با استفاده از دو ورق آلومینیومی با تکنولوژی پیشرفته دو طرف هسته پلیاتیلن با وزن مخصوص کم و ضدآلاینده ساخته شده است. شاید در مورد نام ضدباکتری آن برایتان سوال ایجاد شده باشد که در پاسخ باید گفت: برروی سطوح این ورق، رنگ ضدباکتری بکار رفته است که علاوه بر بخشیدن جنبه‌ای زیبا به نما، سبب محافظت محیط‌های خاص نظیر اتاق‌های عمل، مراکز تولید و نگهداری دارو، آزمایشگاه‌ها و … می‌شود. لازم به ذکر است این متریال یکی از محصولات انحصاری iBond است.

۴. آلومینیوم کامپوزیت پانل طیفی (رنگی)


در مدل کامپوزیت طیفی، پوشاندن سطح بین ورق بوسیله رنگ براق خاصی، سبب رنگارنگ دیده شدن پنل در زوایای مختلف تابش خورشید می‌شود. این پنل به دلیل این ویژگی جذابش می‌تواند گزینه‌ی مناسبی برای استفاده در دکوراسیون داخلی و خارجی در مکان‌های عمومی، تبلیغات نمایشگاهی و … باشد.

۵. آلومینیوم کامپوزیت پانل مقاوم در برابر آتش


این نمونه‌ی نسبتا جدید، مابین ورق‌های آلومینیومی خود دارای هسته پلاستیکی نسوز بوده که در واقع این هسته یک عنصر ضدآتش به حساب می‌آید. از ویژگی‌های مثبت این مدل کامپوزیت این است که دارای واهی کیفیت درجه یک بوده و به سختی آتش می‌گیرد؛ هم چنین هنگام آتش سوزی هیچ گونه گاز مضری تولید نمی‌کند.

۶. نمای کامپوزیت ساختمان با طرح چوب


آخرین مدل کامپوزیت، کامپوزیت طرح چوب به وسیله  لایه لمینیت است که باب میل کسانی است که علاقه‌ای به نمونه‌ی فلزی این متریال نداشته و به دنبال طرح چوب برای طراحی خود هستند.

مزایای نمای کامپوزیت ساختمان

شاید اصلی‌ترین ویژگی مثبت این متریال را بتوان شکل پذیری و وزن کم آن دانست. این بدان معناست که در هر مترمربع، وزنی معادل ۵ تا ۸ کیلوگرم خواهد داشت. شکل پذیری آن نیز به گونه است که می‌تواند زوایای مختلف تا ۱۳۵ درجه را به راحتی فرم بگیرد. حسن بعدی این متریال عایق صوتی بودن آن است که به دلیل وجود فضای خالی پشت ورق‌های کامپوزیت ایجاد شده است. از دیگر مزایای این متریال به طور خلاصه می‌توان به مقاومت بالا در شرایط آب و هوایی، نصب سریع و آسان و قابلیت جابجایی پنل‌ها و تعویض پنل‌ها در صورت آسیب دیدن، عایق حرارتی، قابلیت اجرای تاسیسات توکار مانند چراغ‌ها، مقاومت در برابر آتش‌سوزی در نوع ضد حریق، قابلیت شستشو و تنوع رنگ اشاره کرد.

معایب نمای کامپوزیت ساختمان

از معایب این متریال می‌توان به قیمت بالای مواد خام و فرآیند ساخت، هزینه خرید و نصب نسبتا گران، نیاز به ابزار مخصوص و اکیپ ماهر برای  نصب، آلایندگی محیط زیست مخصوصا در مورد کامپوزیت‌های زمینه پلیمری و تافنس (مقاومت در برابر ضربه) پایین اشاره کرد.
لازم به ذکر است روش اجرای نمای کامپوزیت ساختمان به دو صورت ۱. سیستم فیکس ۲. سیستم هنگ صورت می‌گیرد که در مطالب آینده شما را با آن بیشتر آشنا خواهیم کرد.
ساختمان های شیکساختمان های نوینکامپوزیتمصالح ساختمانیمصالح ساختمانی جدیدنمانمای کامپوزیت
دیدگاه ها (0)
دیدگاه شما