پردنیزول استروئیدی است که از انتشار موادی که در بدن باعث التهاب میشوند، جلوگیری میکند. این دارو برای درمان بسیاری از شرایط التهابی مختلف مانند آتروز، لوپوس، پسوریازیس، کولیت اولسراتیو، اختلالات آلرژیک، اختلالات غدد درونریز و بیماریهایی که بر روی پوست، چشمها، ریهها، معده، سیستم عصبی یا سلولهای خونی تاثیر میگذارند، استفاده میشود. در این مطلب به بررسی اطلاعات دارویی آن و به ویژه مصرف پدنییزول در بارداری و شیردهی میپردازیم.هشدارهای مصرف پردنیزول در بارداری
- در مطالعات حیوانی، نشان داده شده است که در اثر مصرف داروی پردنیزول، به جنین آسیبهایی از جمله شکاف کام، میرسد. تعدادی از مطالعات انسانی نیز حاکی از آن است که استفاده از «کورتیکواستروئید» توسط مادران در سه ماهه اول بارداری خطر ایجاد شکاف کام را بالا میبرد (از هر ۱۰۰۰ نفر ۱ تا ۵ نوزاد تحت تاثیر قرار گرفتهاند).
- همچنین، کاهش جفت و وزن نوزاد هنگام تولد و احتمال سرکوب قشر آدرنال در نوزاد پس از مصرف بلندمدت دارو توسط مادر، در حیوانات و انسانها اثبات شده است. اما به نظر نمیرسد که استفاده کوتاه مدت از این دارو برای پیشگیری از سندروم پریشانی تنفسی، خطری برای جنین یا نوزاد تازه متولد شده در پی داشته باشد.
- آب مروارید نیز به ندرت، در نوزادان متولد شده از مادرانی که در طولانی مدت در بارداری تحت درمان با کورتون بودهاند، مشاهده میشود.
- ورم ریوی مادران نیز همراه با انقباضات رحمی و تجمع مایع نیز در برخی موارد گزارش شده است.
- افزون بر این، اختلالات اسپرماتوژنز (منیزایی) در اثر استفاده طولانی مدت از دوزهای زیاد این دارو (۳۰ میلیگم در روز به مدت حداقل ۴ هفته) مشاهده شده است که پس از قطع دارو به مرور برطرف میشود.
- توجه داشته باشید، مادرانی که از این دارو در طول بارداری استفاده میکنند، باید علائم کمکاری غدد فوق کلیه جنین را به سرعت گزارش کنند.
نهایت این که تجویز این دارو به زنان باردار تنها زمانی مجاز است که فواید آن بیش از مضراتش باشند.
هشدارهای مصرف پردنیزول در شیردهی
- داروی پردنیزول به شیر مادر راه پیدا میکند و غلظت آن در شیر مادر باید بین ۵ تا ۲۵ درصد باشد. در صورتی که زنان شیرده در طولانی مدت از دوز زیاد این دارو استفاده کنند، ممکن است موجب ایجاد مشکلاتی در رشد و نمو نوزادان و همچنین کاهش ذخیرهی شیر در مادران شود.
- توجه داشته باشید که در صورت ضروری بودن مصرف دارو در شیردهی، باید حداقل میزان مورد نیاز تجویز شود. حداقل ۴ ساعت پس از مصرف دارو نباید به کودک شیردهید تا احتمال انتقال آن به بدن نوزاد کاهش یابد.
- اگر مادران روزانه بیش از ۴۰ میلیگرم از این دارو مصرف میکنند، غدد فوق کلیوی کودک باید تحت نظارت قرار گیرند.
سخن پایانی
امیدوارم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. اگر از این دارو برای آرتروز استفاده میکنید، خواندن مطلب درمان آرتروز گردن با دارو و درمان های خانگی نیز احتمالا برایتان مفید خواهد بود. درصورتیکه تجربه مصرف داروی پردنیزول را دارید، نظرات و تجربیات خود در این زمینه را در انتهای این صفحه در قسمت “نظرات و پرسشها” با دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: drugs