فیلر چیست؟ با انواع آن آشنا شوید

با افزایش سن، روند پیری و شکستگی پوست سرعت پیدا می‌کند. روندی که می‌تواند سلامت روحی اشخاص را به خطر بیندازد. فیلر تکنیکی کم و بیش ساده و علمی برای حجم دادن به شیار‌ها و چروک‌های پوست، برجسته کردن لب‌ها و گونه‌ها، ترمیم جای جوش‌ها و لیفتینگ پوست به‌حساب می‌آید.

فیلر‌ها انواع مختلفی دارند که از مواد طبیعی، شیمیایی، ژل‌ها و حتی چربی‌های بدن بیمار استخراج می‌شوند و هرکدام بسته به درمان مدنظر و محل تزریق، فواید و عوارضی مخصوص به خود دارند.

درصورتی‌که قصد استفاده از درمان فیلر را برای قسمت‌های مختلف صورت خود دارید، می‌خواهید حجم لب یا گونه خود را افزایش دهید و یا علاقه دارید تا با این تکنیک پزشکی کم و بیش کم‌خطر آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم که مقاله پیش رو به‌طور کامل مطالعه کنید.

فیلر در چه مواردی استفاده می‌شود؟

مشهورترین مورد استفاده انواع مختلف فیلرها، بهبود شرایط پوست با پرکردن خطوط و چین و چروک‌های صورت است. خطوط پیشانی، خطوط خنده، چین و چروک‌های اطراف چشم و دهان و به‌طورکلی هرگونه فرورفتگی در پوست، از جمله مواردی است که با استفاده از فیلر می‌توان آن را درمان کرد.

جای زخم‌ها و جوش‌های عمیق را نیز می‌توان با تکنیک‌هایی خاص و با استفاده از فیلر‌ها بهبود بخشید. البته باید سطح انتظار بیماران را در حد توانایی تزریق فیلر‌ها پایین آورد یا از تکنیک‌های ترکیبی لیزر و جراحی در کنار تزریق فیلر استفاده کرد.

علاوه بر خواص درمانی فیلر‌ها در تغییرات پوستی، می‌توان از این روش در حجم دهی به لب‌ها و گونه نیز استفاده کرد. با استفاده از تکنیک‌های حجم دهی، تغییر شکل صورت و زاویه‌دار کردن فک نیز با استفاده از فیلر ممکن می‌شود. هرچند باید به این موضوع دقت داشت که تخصص پزشک در پروسه‌های حجم‌دار کردن صورت، بیشتر به چشم می‌آید.

فیلر‌ها چگونه عمل می‌کنند؟

کاهش چربی و کلاژن پوست با افزایش سن، منجر به شل‌شدگی، افتادن و ایجاد خطوط بر روی پوست می‌شود. فیلر‌ها موادی هستند که به بازگرداندن پوست به شرایط اولیه کمک می‌کنند.

این مواد در قسمت‌های مختلف پوست که نیاز به کشیده شدن و حجم‌دار شدن دارند، تزریق می‌شوند و معمولاً به‌صورت مستقیم، فضای خالی موجود در پوست را پر می‌کنند. البته به این موضوع باید دقت داشت که انواعی از فیلرها، کلاژن ساز هستند و مدتی زمان می‌برد تا اثر نهایی خود را در محل اعمال‌شده نشان دهند.

علاوه بر حجم فیلر تزریق شده که در نتیجه نهایی تأثیرگذار است، نوع فیلر نیز در مدت‌زمان نمایان بودن تغییرات، اثر می‌گذارد. فیلر‌ها را به‌طورکلی و بر اساس عملکرد می‌توان به سه دسته کوتاه‌مدت، میان‌مدت و دائمی تقسیم کرد.

تزریق فیلر چگونه انجام می‌شود؟

استفاده از روش‌های مختلف تزریق فیلر، به نوع پوست، محل تزریق، فیلر انتخابی و نظر مستقیم پزشک مربوطه ارتباط دارد. پزشک ممکن است پیش از شروع پروسه تزریق فیلر، آزمایش‌هایی را برای شما تجویز کند تا میزان حساسیت شما به مواد آلرژی‌زا، مشخص شود.

هرچند بسیاری از فیلر‌ها خود خاصیت بی‌حس‌کنندگی دارند، اما معمولاً ۲۰ دقیقه قیل از شروع درمان، از کرم یا اسپری بی‌حس‌کننده در محل تزریق فیلر استفاده می‌شود. به‌طورکلی با نظر مستقیم پزشک و کارشناس مربوطه، یکی از سه تکنیک سوراخ کردن، هاشور زدن و روش خطی برای درمان فیلر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در تکنیک سوراخ‌کردن، سوراخ‌هایی متعدد در محل مورد نظر در روی پوست و با استفاده از حجم دهی مستقیم ایجاد می‌شود. این تکنیک معمولاً برای پر کردن چین و چروک‌های صورت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در نواحی پر وسعت مثل گونه‌ها، لب و حتی سینه، از تکنیک هاشور زنی استفاده می‌شود. تکنیکی که درواقع حجم فیلر را به‌صورت مساوی در سطوح وسیع‌تر تقسیم می‌کند و از ایجاد برامدگی‌های ناخواسته جلوگیری می‌کند.

روش خطی نیز، تزریق عمیق‌تر به محل چین و چروک است. در این روش خروج فیلر در هنگام بیرون کشیده شدن سرنگ رخ می‌دهد. البته باید انتظار داشت که ترکیبی از تمامی روش‌های معرفی‌شده را بتوان در تزریق فیلر توسط کارشناس و پزشک آشنا با این تکنیک‌ها مشاهده کرد.

فیلر برای چه کسانی مناسب نیست؟

هرچند تزریق فیلر را می‌توان یک روش نه‌چندان تهاجمی و کم و بیش کم‌خطر دانست، اما باز هم اشخاصی هستند که کاندیدای مناسبی برای این روش درمانی به‌حساب نمی‌آیند.

مبتلایان به دیابت، اختلالات خونریزی دهنده، بیماری‌های قلبی، بیماری‌های عصبی عضلانی و اشخاصی با سابقه به حساسیت شدید به مواد شیمیایی، تنها با نظر مستقیم پزشک مرتبط با بیماری باید تزریق فیلر را انجام دهند. علاوه بر این، اشخاص باردار یا افرادی که در حال شیردهی هستند نباید به‌هیچ‌وجه از روش‌های مختلف درمانی فیلر استفاده کنند.

به‌طورکلی افراد سالم و فاقد بیماری‌های پوستی و حساسیتی که از دخانیات استفاده نمی‌کنند، بهترین کاندیدا‌های استفاده از فیلر در نقاط مختلف صورت و بدن هستند.

 

اثر فیلر تا چه مدت ماندگار است؟

هرچند انواعی از فیلرها، دائمی نام‌گذاری شده‌اند، اما باز هم می‌توان تأیید کرد که هیچ‌کدام از انواع مختلف فیلرها، اثری بسیار بلندمدت را از خود به نمایش نمی‌گذارند. البته کوتاه‌مدت بودن اثر فیلر‌ها از نکات مثبت این تکنیک درمانی و زیبایی به‌حساب می‌آید.

در نظر داشته باشید که هرگونه تغییر دائمی در صورت، با نادیده گرفتن تغییرات آینده بدن انسان صورت می‌گیرد و در بلندمدت ممکن است منجر به نتایجی نامناسب شود. با این اوصاف انواع فیلر‌ها در گروه‌های کوتاه‌مدت چندماهه، میان‌مدت یک ساله و بلندمدت چندساله قرار می‌گیرند.

تکنیک‌ها و مواد کوتاه‌مدت به دلیل قیمت مناسب و اثرگذاری بیشتر و زیباتر، از محبوب‌ترین روش‌های فیلر موجود در بازار هستند. هرچند این روش‌ها در طول مدت زمان استفاده باید به‌صورت دوره‌ای تمدید شوند و تزریق‌های جدید صورت بگیرد.

آیا فیلر عوارض دارد؟

استفاده از فیلر‌ها در اغلب موارد بی‌خطر است، اما هرگونه پروسه پزشکی می‌تواند در جای خود دارای عوارضی کوتاه‌مدت و بلندمدت باشد. بااین‌حال اگر فیلر انتخابی از مواد با کیفیت و طبیعی باشد، انتظار می‌رود تا عوارضی مثل زخم و کبودی، در چند روز پس از تزریق فیلر کاهش بیابد.

هرچند تزریق مواد بی‌کیفیت، مراجعه به پزشکان نا آشنا با تکنیک‌های درمانی فیلر و عدم رعایت بهداشت، می‌تواند عوارضی دائمی و غیرقابل جبران را برای بیمار به همراه داشته باشد.

فیلر اسید هیالورونیک (HA)

اسید هیالورونیک یک قند طبیعی ژل مانند است که در بدن انسان یافت می‌شود. وظیفه این ماده در بدن، جمع‌کردن نواحی مختلف پوست در زمان نیاز است. اسید هیالورونیک با توجه به طبیعی و کم‌خطر بودن، محبوب‌ترین نوع فیلر در سطح جهانی به حساب می‌آید.

بااین‌حال باید به این موضوع توجه داشت که با توجه به طبیعی بودن این ماده و جذب آن توسط بدن، اثرات تزریق اسید هیالورونیک معمولاً ۶ تا ۱۲ ماه نمایان است و پس از آن نیاز به تجدید پروسه تزریق و فیلر دارد.

تزریق اسید هیالورونیک علاوه بر ایجاد اثرات موقت و سریع، کلاژن سازی پوست در محل تزریق را نیز افزایش می‌دهد. موضوعی که در بلندمدت و پس از چندین تزریق، قابل‌مشاهده خواهد بود.

با توجه به طبیعی بودن این ماده و وجود اسید هیالورونیک در بدن، استفاده از این روش درمانی با کمترین عوارض ممکن صورت می‌گیرد. هرچند کیفیت برند داروی استفاده‌شده می‌تواند در کاهش عوارض تأثیرگذار باشد.

فیلر هیدروکسیلاپاتیت کلسیم (CaHA)

هیدروکسیلاپاتیت کلسیم، یک ماده بسیار ظریف و میکروسکوپی است که در هنگام تزریق از همبستگی بیشتری در مقایسه با اسید هیالورونیک برخوردار است. با توجه به همین موضوع می‌توان انتظار داشت که تأثیر فیلر هیدروکسیلاپاتیت کلسیم، از اسید هیالورونیک بیشتر و تا یک سال دوام داشته باشد.

باید به این موضوع دقت داشت که هیدروکسیلاپاتیت کلسیم بیشتر در چربی‌های عمیق مورد استفاده قرار می‌گیرد و معمولاً با نظر پزشک در کنار اسید هیالورونیک و برای نواحی خاص بدن تجویز می‌شود.

فیلر پلی لاکتیک اسید

پلی لاکتیک اسید یک ماده مصنوعی است که در سال‌های گذشته از آن برای تولید نخ بخیه استفاده می‌شد. فیلر پلی لاکتیک اسید از انواع فیلر‌های مستقیم نیست بلکه اثر آن پس از مدت‌زمانی مشخص و با تحریک کلاژن سازی در محل تزریق نمایان می‌شود.

از این فیلر معمولاً در نیمه پایینی صورت و در محل خطوط خنده، حجم دهی لب و پر کردن گونه استفاده می‌شود. تزریق پلی لاکتیک اسید در سه یا چهار دوره یک ماهه انجام می‌شود و معمولاً اثری نیمه‌دائمی و چندساله دارد. به این موضوع دقت کنید که تنها فیلر پلی لاکتیک اسید مورد تأیید FDA، فیلر Sculptra Aesthetic است.

فیلر پلی متیل متاکریلات (PMMA)

 فیلر پلی متیل متاکریلات از انواع فیلر‌های درشت‌دانه و دائمی است که اثر آن تا ۵ سال بعد از تزریق باقی می‌ماند. این ماده مصنوعی نه‌تنها خطوط خالی پوست را پر می‌کند بلکه منجر به کلاژن سازی در منطقه تزریق می‌شود.

با توجه به تأثیر طولانی‌مدت این ماده، پزشکان ترجیح می‌دهند تا از پلی متیل متاکریلات درترمیم نواحی مختلف صورت استفاده نکنند. پلی متیل متاکریلات دارای عوارضی بیشتر از فیلر‌های کوتاه‌مدت است و ممکن است محل تزریق با کبودی و عفونت روبرو شود.

فیلر چربی

در این روش کم‌وبیش تهاجمی، چربی‌های بدن با استفاده از لیپوساکشن یا تکنیک‌های دیگر، استخراج می‌شوند و در نقاط مختلف بدن و صورت تزریق می‌شوند. این روش هرچند نیاز به استفاده از آرام‌بخش دارد و ممکن است عوارضی را در محل برداشت و تزریق ایجاد کند، اما از امن‌ترین تکنیک‌های فیلر به‌حساب می‌آید.

با توجه به اینکه ماده تزریق شده، از بدن خود بیمار استخراج می‌شود، میزان حساسیت به ماده تا حدود زیادی کاهش می‌یابد و البته مدت‌زمان باقی‌ماندن اثر تزریق فیلر نیز از تکنیک‌های دیگر، طولانی‌تر است.

مراقبت‌های موردنیاز در دوران نقاهت

پیش از تزریق فیلر باید تمامی عوارض قابل‌انتظار را از پزشک بپرسید و با آمادگی کامل، این پروسه درمانی را آغاز کنید. بهتر است پس از تزریق و تا چند روز، مصرف آب خود را افزایش دهید.

تورم و کبودی تا چند روز پس از تزریق قابل پیش‌بینی است، اما اگر تورم از نوع پیش‌رونده بود و یا پس از چند روز کاهش نیافت، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید. در مدت درمان باید از مصرف مشروبات الکلی و دخانیات خودداری کنید. حرارت شدید یا فشار نیز ممکن است نتایج تزریق فیلر را تحت تأثیر قرار دهد.

در صورت پدیدار شدن آثاری همچون ورم، با استفاده از کمپرس یخ می‌توانید نقطه موردنظر را التیام ببخشید. استرس زیاد نیز می‌تواند مدت‌زمان نقاهت را افزایش دهد پس سعی کنید تا توجه خود را از محل تزریق فیلر منحرف کنید. درهرصورت به این موضوع دقت کنید که اثر بیشتر فیلرها، موقت و قابل‌ترمیم است.

آشناآنانواعباچیستشویدفیلرفیلر پوستفیلر چشمفیلر لب
دیدگاه ها (0)
دیدگاه شما