جهان امروز با یک میکروارگانیسم موذی مواجه شده که قلب سلامت، اقتصاد و بسیاری از جنبه های زندگی بشری را هدف قرار داده است.
یکی از مواردی که از زمان انتشار این ویروس اطلاع رسانی های گسترده ای در رابطه با آن در سراسر دنیا انجام گرفت، نحوه ی انتقال ویروس بود.
اما انتقال ویروس از چه افرادی و با چه نشانه هایی صورت می گیرد؟ آیا کودکان می توانند ناقلان ویروس در جامعه باشند؟ این ها سوالاتی هستند که در این مقاله به دنبال پاسخ آن ها هستیم…
استفان مورس، اپیدمیولوژیست آمریکایی اظهار داشته است که بخش قابل توجهی از انتقال این ویروس توسط افرادی است که علائم و شواهد بیماری را نشان نمی دهند.
به گفته رابرت ردفیلد، مدیر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، ۲۵ درصد از مبتلایان به کروناویروس جدید هیچ علائمی را نشان نمی دهند و برخی حتمی بیمار نمی شوند، اما می توانند انتقال دهنده ی ویروس به افراد سالم باشند.
این پدیده بارها و بارها توسط مقامات بهداشتی و درمانی کشور هم تایید شده است. در بسیاری از موارد مشخص شده است که تعداد قابل توجهی از افراد آلوده در واقع بدون علامت هستند.
بدون شک، ناقلین بدون علامت متهمان ردیف اول در گسترش و همه گیری این ویروس به شمار می روند و کار مهار و کنترل این ویروس را برای کارشناسان و متخصصین دنیا دشوار ساخته اند. متهمانی که خود نیز از ناقل بودن خود خبر ندارند.
انتقال بدون علامت، اصلی ترین عامل گسترس کروناویروس جدید
اولین تأیید مبنی بر انتقال کرونا ویروس جدید توسط افراد بدون علامت در ماه فوریه اتفاق افتاد، هنگامی که یک مطالعه موردی نشان داد، یک زن ۲۰ ساله از ووهان چین کرونا ویروس را به ۵ عضو خانواده خود منتقل کرده است، اما هرگز خود از لحاظ جسمی بیمار نشد.
در مطالعات دیگری نشان داده شد که ۷۵ درصد از چینی ها که گرفتار این بیماری شده بودند و در ابتدا بدون علامت بودند پس از مدتی تظاهرات بیماری را نشان دادند. این یافته نشان می دهد که عدم بروز علائم در بسیاری از افرادی که بعدا دچار بیماری می شوند بسیار شایع است.
تحقیقات دیگر مجدداً این یافته ها را تأیید کرده است. یک مطالعه در مورد بیماران کروناویروس در یک خانه سالمندان در ایالت کینگ کانتی در واشنگتن، نشان داد که از ۲۳ نفری که آزمایش مثبت داشتند، فقط ۱۰ نفر در روز تشخیص بیماری علائم را نشان داده بودند و بقیه افراد یک هفته پس از ابتلا علائم را ظاهر کرده-اند.
نویسندگان این مقالات اظهار داشتند: “در حال حاضر بسیاری از رویکردهای بهداشت عمومی برای شناسایی و قرنطینه کردن افراد مبتنی بر داشتن علائم بیماری است و این یافته ها باید تغییری در اقدامات کشورها در مهار ویروس ایجاد کند. ”
یک جنبه ی نگران کننده دیگر از این نوع انتقال توسط افراد بدون علامت این است که افراد در مراحل ابتدایی و حتی قبل از شروع بیماری نسبت به مراحلی که علائم ظاهر می شود، میزان بیشتری از ویروس را انتقال می دهند.
تحقیقاتی که بر روی ۲۳ بیمار کووید ۱۹ در دو بیمارستان هنگ کنگ انجام شده است، نشان می دهد که میزان بار ویروسی یا Viral Load که نشان می دهد چه تعداد ذرات ویروس توسط افراد ناقل حمل شده و پخش می شوند، در هفته اول شروع علائم به اوج خود رسیده و سپس به تدریج کاهش می یابد.
یک مطالعه دیگر از دانشگاه گوانگژو چین نتایج مشابهی را تایید کرد: در میان ۹۴ بیمار مبتلا به کووید ۱۹، افراد در زمان شروع بروز علائم یا قبل از آن بیشترین قابلیت سرایت را دارا هستند.
این در حالی است که در ویروس دیگری همانند SARS که در سال ۲۰۰۳ گسترش یافت، افراد پس از ۷-۱۰ روز از بیماری بیشترین میزان بار ویروسی و گسترش را دارا هستند.
کودکان می توانند ناقلین بدون علامت باشند
یک گروه بالقوه از حاملان بدون علامت می توانند کودکان باشند. خوش بختانه تا کنون، ویروس کرونا علاقه چندانی به ایجاد تظاهرات بالینی شدید در کودکان نداشته است، اما برخی از آنها می توانند به عفونت های بسیار خفیفی از این ویروس دچار شوند و آن را به افراد دیگر انتقال دهند.
جان ویلیامز، متخصص بیماریهای عفونی کودکان در مرکز پزشکی دانشگاه پیتسبورگ گفته است: “عفونت بدون علامت در کودکان شایع بوده و در ۱۰ تا ۳۰ درصد از موارد رخ می دهد. ”
تحقیقات منتشر شده در ژورنال Lancet به ۳۶ کودک که از هفده ژانویه تا اول مارس در سه بیمارستان چینی آزمایش مثبت برای کرونا داشته اند نشان می دهد نیمی از این کودکان بیماری خفیف و بدون علامت داشته اند.
تنها راه کاهش انتقال توسط افراد بدون علامت، ماندن در خانه و ماسک زدن
تا زمان انتشار این مقاله WHO پوشیدن ماسک برای افراد سالم را ضرروی ندانسته است. اما کاخ سفید به تازگی سیاست جدیدی را مبتنی بر راهنمایی CDC اعلام کرده است و از آمریکایی ها خواسته است هنگام بیرون ماسک بپوشند. شیوع انتقال توسط ناقلین بدون علامت به احتمال زیاد دلیل اصلی این تغییر رویه است.
ماسک زدن بیشتر از آنکه به نفع خود فرد باشد، دیگران را در مقابل ویروس هایی که ممکن است توسط فرد منتقل شود حفظ می کند. اگر به احتمال زیاد در تماس نزدیک با شخص آلوده هستید، ماسک احتمال انتقال بیماری را کاهش می دهد. اگر علائم بیماری کروناویروس نشان داده اید، پوشیدن ماسک می تواند از دیگران نیز محافظت کند؛ بنابراین ماسک برای مراقبتهای بهداشتی و اجتماعی بسیار مهم است و همچنین برای اعضای خانواده که نیاز به مراقبت از شخصی که بیمار است دارند، توصیه می شود.
در مقاله ای که در ژورنال Nature به چاپ رسیده است، یک مطالعه پنج ساله از دانشگاه هنگ کنگ و دانشگاه مریلند نشان داده است که یک ماسک ساده می تواند تا ۱۰۰ ٪ قطرات کرونا ویروس و آئروسل ها را مسدود کند. بین آنچه این مقاله نشان می دهد. ماسک ممکن است مهمترین سلاح در جنگ ما علیه ویروس باشد که ما آن را جدی نمی گیریم.
مشاهده می کنیم در کشورهایی که استفاده از ماسک به یک اجبار تبدیل شده، مرگ و میر ناشی از کووید ۱۹ نیز به طرز قابل توجهی کاهش داشته است. یکی از موارد موفق در این زمینه کشور کره جنوبی است. میزان مرک گ. و میر در این کشور همانند ایتالیا یک روند صعودی و لگاریتمی را طی می کرد. دولت کره جنوبی قوانین سفت و سختی در رابطه با استفاده از ماسک برای تمامی افراد وضع کرد و پس از آن شاهد کند شدن رشد نمایی در کره جنوبی بودیم و هر روزه موارد فعال شناسایی شده نیز رو به کاهش است.
کشور جمهوری چک یک نمونه بسیار موفق در تلاش های جامعه محور برای لزوم استفاده از ماسک برای همه افراد است. پس از ایجاد کمپین ها و تاثیرات شبکه های اجتماعی میزان استفاده از ماسک برای افراد به بالاترین حد خود رسید و دولت را مجبور کرد قوانینی برای استفاده از ماسک برای تمام افراد ایجاد کند.
مترجم: سید پوریا غیاثی