دمپخت گوجه و فلفل یا همان کته گوجه تند یکی از غذاهای بومی کشور نیجریه است. این کشور همانند بسیاری از کشورهای غرب آفریقا صاحب سبک آشپزی شبیه به نوع هندی و ایرانی است. غذاهای این منطقه تند و پر ادویه هستند. از این جهت بسیار خوش طعم و قابل توجه هستند.
این غذا علاوه بر کشور نیجریه در کشورهای ساحل عاج، سیرالئون، کامرون و لیبریا هم درست میشود. البته هر کدام از این کشورها این کته را به سبک خودشان میپزند. این غذا هم خوشمزه و خوشبوست و هم بسیار ارزان و مقرون به صرفه است. طرز تهیه این غذا در ادامه آماده است، همچنین برای راحتی شما عزیزان آماده کردن این کته پرادویه به صورت ویدیو نیز در انتهای مطلب قرار گرفته است.
اگر بخواهید میتوانید مقداری گوشت مرغ یا گوشت قرمز و یا حتی ماهی هم به آن اضافه کنید، اما نوع ساده و بدون گوشت طعمی بسیار خوب و دلخواه دارد. شاید برایتان جالب باشد که در غرب آفریقا یک مهمانی همانند جشن عروسی بدون حضور این غذا کامل نخواهد شد یعنی تقریبا چیزی شبیه چکدرمه خودمان که توسط ترکمنهای عزیز در عروسی درست میشود و البته قدری متفاوت است.
هنگام پختن کته گوجه و فلفل، ایجاد عطر و طعم بسیار مهم است. به عبارت دیگر با عجله مواد را در قابلمه نریزید، چون در انتها چیزی به شما میدهد که بیشتر شبیه یک معجون است نه طعم خوش کته؛ بنابراین سعی کنید که هر یک از مراحل را با جزئیات دقیق انجام دهید.
پایه و اساس طعم دهی در این غذا با تفت دادن پیاز شروع میشود. این کار باید ۳ تا ۵ دقیقه انجام شود. کار بعدی افزودن رب گوجه است. این رب طعم عمیق و قوی گوجهای اضافه میکند. سعی کنید حدود ۵ دقیقه آن را سرخ کنید. زنجبیل و سیر هم بعدا اضافه شده و همراه با رب گوجه پخته میشود و به مدت ۲ دقیقه دیگر سرخ میشوند.
مواد لازم
- برنج دانه بلند: ۶ پیمانه
- روغن زیتون: ۳/۴ پیمانه
- استاک مرغ: ۴ پیمانه
- پودر کاری: ۱ قاشق
- آویشن: ۱ قاشق غذاخوری
- سیر: ۴ حبه
- برگ بو: ۲ عدد
- زنجیل رنده شده: ۱ قاشق غذاخوری
- نمک: ۱ قاشق چایخوری
- پیاز: ۱ عدد متوسط
- گوجه: ۱ عدد بزرگ
- فلفل سفید یا سیاه: مقداری برای مزه
مواد سس
- فلفل دلمهای: ۳ عدد
- گوجه: ۳ عدد
- فلفل اسکاچ بونت: ۲ عدد
- پیاز: ۱ عدد خرد شده
طرز تهیه:
۱. در قابلمهای بزرگ، روغن را ریخته و گرم کنید. وقتی روغن داغ شد، پیاز نگینی شده را اضافه کنید و حدود ۳ تا ۵ دقیقه سرخ کنید یا تا زمانی که پیازها نرم شوند.
۲. رب گوجه را اضافه کنید. به مدت ۵ دقیقه سرخ کنید سپس سیر، زنجبیل و برگ بو را افزوده و بگذارید حدود ۲ دقیقه در رب گوجه سرخ شود.
۳. فلفل اسکاچ بونت، فلفل دلمهای، گوجه و پیاز را خرد کرده و داخل مخلوط کن تبدیل به پوره کنید. این مخلوط را به محتویات داخل قابلمه اضافه کنید. البته این کار را قبل از سرخ کردن پیاز باید انجام دهید. بگذارید این مخلوط سس بپزد تا موقعی که آب آن کم شود و روغن روی فلفل سرخ شده، معلق شود. به قول معروف به روغن بیفتد.
۴. آویشن، پودر کاری و نمک و همچنین فلفل سیاه یا سفید را در صورت دلخواه به این مخلوط اضافه کنید تا مزه بگیرد. حدود ۲ تا ۵ دقیقه دیگر به پخت ادامه دهید.
۵. برنج را کاملا شسته و آب آن را کاملا جدا کنید حالا آن را داخل قابلمه بریزید، بهم بزنید تا روی آن کاملا به وسیله سس داخل قابلمه پوشیده شود. آب مرغ را افزوده و درب قابلمه را بگذارید تا آب آن به جوش آید.
۶. وقتی شروع به جوش زدن کرد، حدود ۳ تا ۵ دقیقه بعد دما را به متوسط کاهش دهید و بگذارید بخار کند تا زمانی که آب برنج بخار شود و برنج بپزد
۷. گاز را خاموش کنید و گوجه و پیاز ورقه شده را داخل آن بریزید و کمی بهم بزنید. سپس درب قابلمه را فورا بگذارید تا حرارت باقیمانده در برنج کمی سبزیجات خام شما را نرم و پخته کند.
۸. میتوانید این برنج را با سالاد، ترشی یا ماست سرو کنید. یا حتی سبزیجات برشته و یا کباب مرغ و یا گوشت.
نکات مهم
- معمولا برگ بود را باید به هنگامی که برنج پخته شد از داخل آن برداشته شود اگر نمیتوانید برگ بوها را پیدا کنید سعی نکنید که برنج را بهم بزنید و دنبال آنها بگردید، بهم زدن مرتب برنج باعث میشود که برنج شکسته شود. فقط موقعی که آن را پیدا کردید، بردارید.