کارهای اداری، کارهای خانه، رسیدگی به بچه ها، احوال پرسی از پدر و مادر، ارتباط با دوستان و اقوام کار با کامپیوتر و خواندن و پاسخ دادن به پیام های الکترونیکی، آشپزی، شستن ظرف ها، تمیز کردن خانه، برنامه ریزی و هماهنگی فقط بخشی از کارهایی است که در طول روز انجام می دهید.
گاهی آنقدر کار سرتان می ریزد که فکر می کنید حتی لحظه ای را نمی توانید بدون استرس بگذرانید. اما این طور نیست. شما می توانید خیلی راحت و آسان هر روز به انرژی و سرزندگی ای که لیاقت اش را دارید دست پیدا کنید، فقط کافی است راهش را یاد بگیرید.
راه های جسمی افزایش انرژی
1- کمتر بنشینید و بیشتر حرکت کنید
نشستن زیاد یک عادت غلط بهداشتی است. بررسی ها نشان داده است که نشستن نه تنها موجب اضافه وزن می شود بلکه حس منفی بافی را نیز افزایش می دهد. وقتی بدنتان حرکت نمی کند ضربان قلب تان کند می شود و مغز اکسیژن کمتری دریافت می کند. هنگام حرکت اکسیژن بیشتری به مغز می رسد، ترشح اندورفین بیشتر می شود و احساس خوبی در شما ایجاد می شود.
لازم نیست حتما ورزش سنگین انجام دهید یا عضو یک باشگاه ورزشی شوید. کافی است سعی کنید در طول روز بیشتر فعالیت کنید. مثلا وقتی هنگام رانندگی پشت چراغ قرمز یا در ترافیک می مانید، حرکت های کششی انجام دهید. در محل کار چند دقیقه از روی صندلی تان بلند شوید یا دست کم در همان حالت نشسته چند حرکت کششی انجام دهید.
2- گزینه بهتر را انتخاب کنید
به جای استفاده از آسانسور از پله ها بالا بروید. به جای آن که با ماشین تا جلوی در مرکز خرید بروید مقداری از مسیر را پیاده بروید. به جای ماندن در خانه و تماشای تلویزیون، بیرون بروید و کمی قدم بزنید. راز زندگی با قدرت و انرژی این نیست که نسبت به آنچه هستید تغییرات زیادی پیدا کنید. کافی است در کارهای کوچک روزانه انتخاب های درست داشته باشید و به زودی تغییرات بزرگ را در زندگی تان مشاهده کنید.
3- با توجه حرکت کنید
هر وقت حرکتی انجام می دهید حتی وقتی می خواهید بلند شوید و یک چای دم کنید یا یک لیوان آب بنوشید به احساس تان توجه کنید. بررسی ها نشان داده است هنگامی که ما به حرکات مان توجه می کنیم مغز ارتباطات و مسیرهای جدیدی ایجاد می کند که موجب احساس سرزندگی در ما می شود.
4- به طور منظم غذا بخورید
مسیر زندگی ارتباط نزدیکی با رژیم غذایی دارد. نکته مهم این است که زمان غذاخوردن هم به اندازه آنچه می خورید اهمیت دارد. برای اینکه انرژی لازم برای انجام فعالیت ها را داشته باشید لازم است وعده های غذایی تان را به هم نزدیک کنید.
محققان می گویند خوردن وعده های غذایی با حجم کم و هر 3 ساعت یکبار بهترین الگوی غذایی است و در مقایسه با الگوی تغذیه ای قدیمی 3 وعده غذا در روز خیلی بهتر است. بهترین انتخاب ها دانه های روغنی، سیب، ماست ساده و کره بادام زمینی است. بدترین انتخاب ها غذاهای شیرین و شور مانند نوشابه، شکلات، کیک و سایر محصولاتی که با آرد سفید تهیه شده اند هستند.
5- چند کار را با هم انجام ندهید
زنان نسبت به مردان استعداد بیشتری برای انجام دادن چند کار به طور همزمان دارند اما حقیقت این است که مغز انسان چه زن چه مرد، فقط می تواند در یک زمان روی یک موضوع به خوبی تمرکز کند. مطالعات نشان داده است افرادی که در یک زمان کارهای مختلف انجام می دهند بهره وری کمتری دارند. انجام همزمان چند کار ذهن شما را خسته و اعصاب تان را فرسوده می کند. با تصمیم گیری هوشیارانه برای انجام یک کار در یک زمان و تکمیل آن قبل از شروع کار دیگر از انجام چند کار در یک زمان پیشگیری کنید.
6- عادت هایتان را تغییر دهید
تنوع تنها چاشنی زندگی نیست اما رشد و یادگیری را در مغز تحریک می کند و به انرژی و سرزندگی کمک می کند. هر روز یک تغییر در عادت های روزمره زندگی تان ایجاد کنید. برای مثال برای رفتن به محل کار مسیر جدیدی را انتخاب کنید. فنجان قهوه تان را در دست دیگر بگیرید یا روزنامه را از چپ به راست بخوانید.
7- شور و اشتیاق تان را تقویت کنید
به شور و شوق به عنوان یک مهارت نگاه کنید نه یک حالت خلقی، برای تمرین 3 کار را پیدا کنید که تا یک ساعت بعد از انجامش به شور و شوق بیایید. از چیزهای کوچک شروع کنید. مثلا یک دستور غذای جدید برای شام امشب یا یک تماس تلفنی با یک دوست قدیمی. به تدریج این شور و شوق را به موضوعات بزرگتر زندگی سوق دهید.
8- استراحت های منظم داشته باشید
اگرچه تکنولوژی زندگی را آسان تر کرده است اما در کنار آن می تواند سلامت روان ما را تحت تاثیر قرار دهد و موجب استرس بیشتر، افسردگی و احساس خستگی شود. یک بررسی جدید نشان داده است یک فرد می تواند هر روز حداکثر 50 ایمیل دریافت کند و ذهن اش درگیر نشود. با استراحت های کوتاه کمی از تکنولوژی دور شوید. ایمیل ها را فقط یک یا 3 بار در روز چک کنید. هر یک ساعت چند دقیقه از پای کامپیوتر بلند شوید و چند ساعت را بدون نوشتن و خواندن بگذرانید.
9- یاد بگیرید بدون ناراحتی «نه» بگویید
این کار به نظر ساده می آید اما یکی از استراتژی های برخی افراد این است که انعطاف پذیر باشند. بگویید «نه» و همین جا متوقف شوید. اگر احساس کردید توضیح لازم است بگویید: «دوست داشتم این کار را انجام بدهم اما زمان کافی برای انجام اش ندارم.»
10- توقف کنید
وقتی احساسات تان کاملا آشفته و به هم ریخته است، از کاری که می کنید دست بکشید و از خودتان بپرسید چه چیزی در حال حاضر حس خوبی به شما می دهد. خودتان را مجبور کنید به این پرسش پاسخ دهید که در این لحظه چه چیزی بیشتر برایتان اهمیت دارد. انجام دادن کاری به این سادگی می تواند احساس شما را از اضطراب و بیهودگی به امید و رضایتمندی تغییر بدهد.
11- 3 دقیقه تمرین آرامسازی انجام دهید
آرامسازی هم مانند توقف شما را به لحظه می آورد و کمک می کند از احساسات منفی عبور کنید. یک محل آرام و ساکت انتخاب کنید، چشمانتان را ببندید و روی تنفس تان تمرکز کنید. افکاری که به ذهن تان هجوم می آورند را دور کنید و دوباره به تنفس تان توجه کنید. هنگام دم احساس آرامش کنید و با بازدم استرس و ناامیدی را بیرون بدهید.
12- روزتان را خوب شروع کنید
اگر با نگرانی از خواب بیدار شوید اضطراب در طول روز شما را آزار می دهد و روی انرژی تان تاثیر منفی می گذارد. در هر لحظه جمله های مثبت بگویید و به خودتان انرژی بدهید. جمله هایی مانند «من خیلی از زندگی ام راضی هستم.» یا «به خاطر کارهایی که امروز می خواهم انجام بدهم احساس غرور می کنم.»
13- اهداف را به خودتان یادآوری کنید
وقتی می دانید قرار است به کجا برسید و برای رسیدن به آن تلاش می کنید سفر جالب تر و مهم تر می شود. این موضوع اهداف و آرزوهای شخصی شما را در مسیر صحیح قرار می دهد. ماموریتی که در زندگی انتخاب کرده اید را به خودتان یادآوری کنید و با خودتان مرور کنید که هدف نهایی تان چیست. توقف و تمرکز کردن روی تصویری از اهداف به شما کمک می کند. هر روز بیشتر احساس سرزندگی کنید. برای یادآوری می توانید آرزوهایتان را روی کاغذ بنویسید و هر روز با صدای بلند بخوانید.
14- فهرستی از خوبی ها تهیه کنید
حداقل 10 چیزی که شما را خوشحال می کند روی کاغذ بنویسید. چیزهای ساده ای مانند قدم زدن در میان درختان یا طعم و مزه یک تکه شکلات تلخ. حداقل 3 مورد از این فهرست کارهایی است که به راحتی از دست تان بر می آید. هر روز یکی از آنها را برای خودتان انجام دهید.
15- خوشبین باشید
برای بهبود حال و هوای روانی و ایجاد شور و اشتیاق در ابتدا بهتر است روز به روز کار کنید. وقتی موفق شدید می توانید به واقعگرایی و احساس طولانی مدت خوش بینی برسید. درست است که در زندگی مشکلات و ناکامی هایی وجود دارد، اوقات فراغت کم است و تغییر دادن شرایط سخت، اما همه ما در بین دوستان، اقوام، همکاران و آشنایانمان افرادی را می شناسیم که امکانات و توانایی هایشان با ما تفاوت چندانی ندارد اما توانسته اند با احساس سرزندگی و نگاه مثبت به زندگی به رویاها و آرزوهایشان دست پیدا کنند؛ پس شما هم می توانید.
منبع: best you – ترجمه فرزانه فولادبند