در این میان داشتن آکواریوم از اقبال و البته طرفداران بسیار بالایی برخوردار است. قطعاً اینکه بخشی از قلب دریا و اقیانوسها را به فضای خانه بیاوری و از زیبایی و آرامش آن استفاده کنی میتواند بسیار جذاب و لذتبخش باشد، اما آیا شما اطلاعاتی از چگونگی نگهداری از آکواریوم و یا حداقل خرید آکواریوم دارید؟ در این مطلب با ما همراه باشید تا به موضوع راهنمای خرید آکواریوم بپردازیم و شما را با نکات خرید این وسیله زیبا و جذاب آشنا کنیم.
معرفی انواع آکواریوم
وقتی تصمیم به خرید آکواریوم میگیرید اولین قدمی که باید بردارید آشنایی با انواع آکواریوم است. به طور کلی انواع آکواریوم به این موارد تقسیم میشوند:
- آکواریوم آب شیرین: این نوع از آکواریومها از همان آب شیر استفاده میکنند، اما با کمی تفاوت در املاح و البته مقدار زیادی تفاوت در میزان کلر! این نوع از آکواریومها معمولاً نیازمند تجهیزاتی اعم از تانک (شیشه آکواریوم)، فیلتر تصفیه، بخاری، پمپ هوا، منبع نور، دماسنج، لوازم تزئینی، مگنت آکواریوم یا کاردک، تور دستی، درپوش و… نیاز دارند.
- آکواریوم آب شور: این نوع از آکواریومها زیبایی خیرهکنندهای دارند. البته باید این را نیز بگوییم که خرید و راهاندازی آکواریوم آب شور کار نسبتاً سختی است. برای خرید آکواریوم آب شور به تجهیزاتی مثل چیلر، بخاری، پمپ هوا، ازن ساز، کلسیم راکتور، داروها، محلولها، بیوبال، انواع تستر، تانک، فیلتر مکانیکی، فیلتر بیولوژیکی، فیلتر شیمیایی، اسکیمر، نمک مخصوص، موج ساز، دنیتراتور، روشنایی، بستر، یووی و… نیازمند خواهید بود.
- آکواریوم پلنت: این نوع از آکواریوم نیز زیباییهای مخصوص به خود را دارد. با این نوع از آکواریوم سبزی و زیبایی آکواریوم شما چندین و چند برابر خواهد شد. تجهیزات آکواریوم پلنت نیز شامل تانک، بستر، سیستم co۲، نور مناسب، فیلتر، پمپ هوا، مگنت آکواریوم یا کاردک، دماسنج، قیچی و گیره مناسب پلنت و… میشود.
به طور کلی میتوانیم بگوییم که هر کدام از انواع آکواریومها مزایا و معایب خودشان را دارند. ماهیهای آکواریومهایی با آب شور معمولاً زیبایی بیشتری دارند و تنوع رنگی آنها نیز بیشتر است. این ماهیها دقت و توجه بیشتری نیاز دارند و در نتیجه زمان بیشتری را نیز از شما میخواهند. این در حالی است که نگهداری از ماهیهای آب شیرین به مراتب راحتتر است و زمان کمتری را اشغال خواهد کرد. به همین دلیل نیز اگر تجربه اول نگهداری از آکواریوم شماست بهتر است که به سراغ آکواریوم آب شیرین بروید.
باید به این موضوع نیز اشاره کنیم که آکواریومهای موجود در بازار علاوه بر این تقسیمبندی، از نظر شکل ظاهریشان نیز در انواع متفاوتی تقسیمبندی میشوند. چنانچه شما میتوانید با انواع آکواریوم رومیزی، آکواریوم قدی، آکواریوم توکار و… روبهرو شوید.
نکات خرید آکواریوم
به طور کلی برای آنکه بتوانید آکواریوم مناسبی را خریداری کنید باید نکات و معیارهای متفاوتی را در نظر داشته باشید تا در نهایت نیز با بررسی آنها بتوانید در خرید آکواریوم خود هوشمندانهتر عمل کنید. یکی از اولین و مهمترین مسائلی که باید در رابطه با خرید آکواریوم بدانید هزینه نسبتاً بالای آن است. به طور کلی خرید و نگهداری از آکواریوم نیازمند صرف هزینههای نسبتاً زیادی است، در نتیجه اگر فکر میکنید که به دلیل محدودیت بودجه خود نمیتوانید از پس آکواریوم خود برآیید میتوانید به سراغ مدلهای کوچکتر و سادهتر بروید. طبیعی است که تجهیزات مربوط به انواع آکواریوم در مدلهای مختلف آنها تا حدودی متفاوت هستند، بنابراین پیش از هر چیز شما باید به بودجه خود توجه کنید و در نهایت نیز به سراغ گزینههایی بروید که با هزینههای موردنظر شما هماهنگ باشند.
باید این را نیز بگوییم که نگهداری از آکواریومهایی با ابعاد کوچکتر نسبت به مدلهای بزرگتر به مراتب سختتر است، چراکه کوچکترین تغییراتی در شرایط آب موجود در این آکواریومها میتواند تأثیر بسیار زیادی را در فضای آکواریوم و به دنبال آن سلامت و زندگی ماهیها داشته باشد، بنابراین باید بگوییم که اگر برای اولین بار است که دست به خرید آکواریوم و نگهداری از آن میزنید بهتر است که از تانکهایی با حجم کمتر از ۴۰ لیتر خودداری کنید.
به طور کلی اندازه آکواریومهای موجود در بازار به این شرح هستند:
آکواریوم کوچک
- طول: ۳۵ سانتیمتر
- عرض: ۲۰ سانتیمتر
- ارتفاع ۳۰ سانتیمتر
آکواریوم متوسط
- طول: ۸۰ سانتیمتر
- عرض: ۳۵ سانتیمتر
- ارتفاع: ۵۰ سانتیمتر
آکواریوم بزرگ
- طول: ۱۰۰ یا ۱۵۰ سانتیمتر
- عرض: ۴۰ سانتیمتر
- ارتفاع: ۶۰ سانتیمتر
نکته دیگری که در زمان خرید آکواریوم خود باید توجه کنید انتخاب ماهی ما و همینطور شرایط نگهداری از آنهاست. به طور کلی بهتر است که اگر اولین تجربه نگهداری از آکواریوم را دارید برای نگهداری از ماهیهای درون آکواریوم از فروشنده به طور کامل مشاوره و راهنمایی بگیرید. برای مثال باید بدانید که برخی از ماهیها در آب شیرین زندگی میکنند و برخی دیگر در آب شور، در نتیجه انتخاب درست هر ماهی متناسب با نوع آکواریوم مسئلهای حیاتی و مهم است. علاوه بر این باید اضافه کرد که برخی از ماهیها گوشتخوار هستند و برخی عمری کوتاه و یا بلند دارند. این یعنی تنوع و تفاوت انواع ماهیهای آکواریوم بسیار زیاد است و شما نمیتوانید بدون هیچ پیشزمینه و اطلاعاتی دست به خرید ماهی آکواریوم بزنید.
احتمالاً شما هم ترجیح میدهید که آکواریوم خود را با کمک وسایل تزئینی زیباتر و دلنشینتر کنید. برای این کار هم لازم است دقت کافی را به کار ببرید تا از بروز خطری احتمالی برای ماهیهایتان جلوگیری کنید. توصیه ما این است که تا جای ممکن از خرید و تهیه وسایل تیز و برنده و یا وسایلی از جنس آهن، آلومینیوم، مس و… جلوگیری کنید.
علاوه بر خطرات ناشی از وسایل برنده، تجزیه شدن فلزات در آب نیز میتواند برای ماهیها خطرناک باشد. به همین دلیل نیز پیشنهاد ما این است از تزئیناتی مانند صدف و… که کاملاً طبیعی هستند و برای ماهیها نیز هیچ خطری ندارند استفاده نمایید.
وزن آکواریوم نیز مسئله مهم دیگری است که حتماً باید به آن توجه کنید. به طور کلی آکواریومها وزن زیادی دارند و به همین دلیل نیز باید شرایط مناسبی را برای نگهداری از آنها در فضای خانه مهیا سازید. برای درک بهتر این موضوع میتوانیم بگوییم که به طور کلی آکواریومهایی که حجم آب آنها بیشتر از ۶۰ لیتر است، معمولاً دارای وزنی بیشتر از ۴۵ کیلوگرم هستند. در نتیجه باید در انتخاب پایه آکواریوم خودت دقت بالایی به کار بگیرید تا استحکام خوبی داشته باشد و بتواند برای مدتی طولانی این وزن را بر روی خود نگه دارد. مسئله وزن آکواریوم در رابطه با آکواریومهای رومیزی نیز اهمیت مییابد، چراکه میز، کانتر و یا هر سطح دیگری که میخواهید آکواریوم را بر روی آن قرار دهید باید محکم و استوار باشد.