مواد لازم:
- برنج ایرانی دو پیمانه
- کلم برگ بزرگ ۱ عدد
- گوشت چرخ کرده کم چربی نیم کیلو ( ۸۰ درصد،۲۰ درصد چربی )
- روغن زیتون ¼ پیمانه
- سیر ۱۰ حبه ( در هاون همراه با کمی نعناع و جعفری خوب کوبیده شود.)
- نمک به میزان لازم
- زردچوبه ½ قاشق چای خوری
- پودر فلفل سیاه یکهشتم قاشق چای خوری
- پودر فلفل بهار شیرین ¼ قاشق چایخوری
- پودر پاپریکا ( فلفل دلمه ای ) ½ قاشق چایخوری
- نعناع ریز خردشده دو دسته کوچک
- جعفری ریز خرد شده ۲ دسته کوچک
- شوید ریز خردشده ۲ دسته کوچک
- گوجه خرد شده بدون پوست یا رب گوجه فرنگی ۲ عددبزرگ ( در صورت استفاده از رب گوجه فرنگی اندازه یک قاشق غذاخوری سرپُر استفاده کنید.)
- پیاز ساتوری شده ۱ عدد
- آب لیمو ¼ پیمانه
- شکر ½ قاشق چای خوری
طرز تهیه:
کلم را درسته تمیز کرده وخوب بشوئید، مغز کلم را با چاقو دربیاورید و کلم ها راورق ورق کنید.
در یک ظرف کوچک آب را جوش آورده و گوجه های شسته شده را با چاقو یک علامت + بزند و حدود ۳۰ ثانیه در آب جوش قرار دهید و بعد در آب سرد بگذارید و پوست گوجه ها را با این روش به راحتی جدا کرده و ریز خرد کنید و در ظرفی دم دست قرار دهید.
کلم را به مدت ۱۵ دقیقه در ماکروفر بگذارید تا نرم شود. یااینکه به جای ماکروفر آن را چند تا چندتا در آب جوش و کمی سرکه جوشانده و لایه هایی که نرم شده اند را جدا کرده و در آبکش بگذارید و بقیه لایه را به همین روش نرم کنید.
برنج را پاک کرده و چند بار با آب ولرم شسته و کناری بگذارید.
سیرها را در هاون با کمی از نعناع و جعفری خوب له کنید.
یک قابلمه متوسط را گرم کرده و مقداری از روغن زیتون را در آن ریخته و پیاز ها را خوب سرخ کنید و بعد سیرها را اضافه کرده و کمی تفت دهید بعد زرد چوبه را اضافه کرده و کمی تفت دهید و بقیه ادویه را اضافه کرده و حدود ۱۵ ثانیه تفت دهید. حالا گوشت چرخ شده را اضافه و سرخ کنید تا رنگ گوشت برگردد.
پس از اینکه کمی برشته شد، برنج را اضافه نمایید و کمی تفت دهید. در صورت استفاده از گوجه، گوجه های خرد شده را اضافه کنید. حدود۷ – ۸ دقیقه گوجه ها را خوب تفت دهید. نعناع، جعفری را نیز در این مرحله اضافه کنید.
کف قابلمه را با روغن زیتون کمی چرب کرده و برگ های کلم را در ته و دیواره قابلمه بچینید. ته قابلمه و دیواره های آن را کاملا با برگ های کلم بپوشانید، کف قابلمه را چند تا برگ کلم بیشتر بگذارید تا موقع دم کشیدن نسوزد.
مایه گوشت و برنج را دو قسمت در نظر بگیرید ونیمی از مخلوط گوشت و برنج را در قابلمه ریخته و روی آن را با لایه ای از برگ کلم بپوشانید. سپس باقی مخلوط گوشت را نیز اضافه نموده و دوباره روی آن را با برگ های کلم بپوشانید.
یک بشقاب سنگین را به عنوان وزنه روی مواد داخل قابلمه قرار دهید. روی مواد دتخل قابلمه به اندازه ای آب گرم اضافه کنید که عمق آب به اندازه یک سانتیمتر روی بشقاب باشد، البته بهتر است آب اول یک مقدار کمتر از این میزان باشد چون بسته به نوع برنج ها، میزان آب مصرفی تفاوت دارد.
آب لیمو، شکرو روغن زیتون را با نمک و فلفل سیاه مخلوط کرده و در قابلمه بریزید.
قابلمه را روی شعله متوسط رو به بالا بگذارید تا آب جوش آید و سپس شعله را کم کنید. در قابلمه را بگذارید.
پخت را به مدت یک ساعت یا بیشتر ادامه دهید تا برگ کلم و برنج کاملا نرم و پخته شوند. مایعات اضافی را می توانید آب کش کنید.
کیک کلم را در بشقابی که می خواهید آن را سرو کنید برگردانید. رویش سماق بپاشید.