راز خمره‌های شهرری چیست؟

به گزارش راگانیوز به نقل از  ایسنا‌، روز سه‌شنبه چند تن از اهالی شهر ری در تماس با خبرنگار ایسنا از پیدا شدن دو خمره سفالی در یک عملیات شهری خبر دادند.

مسوول میراث فرهنگی شهر ری درباره صحت این موضوع به خبرنگار ایسنا می‌گوید: بعد از آنکه متوجه شدیم قطعات سفالی در سه راه تقی‌آباد پیدا شد، روز سه‌شنبه‌ گذشته عملیات این پروژه متوقف شد. البته هر جای شهرری را که بکَنید، سفال پیدا می‌کنید و این موضوع در عمق سه یا چهار متری طبیعی است.

امیر مسیب رحیم‌زاده که خودش از محل مربوط دیدن کرده با بیان اینکه اطلاعات چندانی در این‌باره ندارد، پیشنهاد می‌کند برای جزئیات بیشتر با محمدرضا نعمتی – باستان‌شناس – که به عنوان کارشناس میراث فرهنگی در حال بررسی این موضوع است صحبت شود.

محمدرضا نعمتی هم درباره این موضوع بیان می‌کند: در سه راه تقی‌آباد شهرری، در حال احداث پلی هستند که پیمانکار آن شهرداری است. در آنجا چند تکه سفال به دست آمده که موضوع خاصی نیست. من محل را بررسی کردم و متوجه شدم در این قسمت لایه‌های باستانی وجود ندارد و صرفا چند تکه سفال در آنجا جمع شده. حتی ممکن است این سفال‌ها را جریان آب به آن منطقه آورده باشد. این طور نیست که بگوییم در اینجا محوطه باستانی وجود داشته است‌.

این باستان‌شناس می‌افزاید: تمام لایه‌هایی که در آنجا وجود دارد لایه‌های طبیعی است، چون این سفال‌ها در عمق 15 متری به دست آمده که اصلا در شهرری چنین لایه‌ای نداریم.

او ضمن بی‌اطلاعی از روزی که این سفال‌ها پیدا شده، اظهار می‌کند: این اتفاق هفته‌ی گذشته افتاد. بعد از آنکه بررسی‌های لازم انجام شد، عملیات پل‌سازی از سر گرفته شد.

تناقضی که در صحبت‌های مسوول میراث فرهنگی شهرری و کارشناس میراث فرهنگی دیده می‌شود، نیازی به توضیح ندارد. با معاون میراث فرهنگی استان تهران نیز چندین‌بار تماس‌ گرفته شد که تمام آنها بی‌پاسخ ماند.

سرهنگ حسن قسمتی – معاون یگان حفاظت میراث فرهنگی – نیز با بیان اینکه کارشناسان میراث فرهنگی از منطقه بازدید و خرده‌های سفال‌ را پیدا کرده‌اند، اظهار می‌کند: بنابر گزارش‌ها، گمانه‌زنی‌هایی انجام شده و آثار به دست آمده قدمت چندانی ندارد.

این در حالی است که احمد ابوحمزه، ری‌شناس و یکی از شاگردان دکتر کریمان درباره‌ی اینکه شهرری چند لایه‌ تاریخی دارد؟ اظهار می‌کند: اینکه ری چند لایه تاریخی می‌تواند داشته باشد به محدوده آن بستگی دارد، مثلا زمانی که به اتفاق «دکتر محمدرحیم صراف»، باستان‌شناس پیشکسوت و دارنده‌ی نشان پدر باستان‌شناسی ایران تپه چشمه علی را حفاری کردیم تا 60 لایه‌ی تمدنی جلو رفتیم؛ چون آن تپه حدود 7 هزار سال قدمت دارد. در برخی از قسمت‌ها ممکن است بعد از این که زمین را حفاری می‌کنید به سفال‌های دوره زندیه یا افشاریه برسید.

او می‌گوید: در نزدیکی سه راه تقی‌آباد شهرری که شهرداری در حال ساخت پل است، گورستان قدیمی «زیرین و زِبَرین» را داریم که دکتر کوثری در سال 73 آنجا را حفاری کرده و آثار دوره ایلخانی در عمق دو متری آن کشف شده است.

در حالی ابوحمزه از وجود لایه‌های تاریخی حتی در چند متری عمق زمین و در برخی از مناطق در شهرری خبر می‌دهد که محمدرضا نعمتی، باستان‌شناس در این زمینه اظهار می‌کند در سه راه تقی‌آباد شهرری، چند تکه سفال به دست آمده که موضوع خاصی نیستند و حتی ممکن است این سفال‌ها را آب به آن منطقه آورده باشد و این طور نیست که بگوییم این محوطه باستانی است‌!

حال با توجه به این قدمت طولانی برای شهری که اگر در هر بخش آن یک کلنگ خورده شود، احتمال به دست آمدن اثری تاریخی وجود دارد، قدری جای بحث و تامل پیش می‌آید که چرا در چنین محوطه و منطقه‌ای هنوز آنقدر مطالعه و بررسی کارشناسانه انجام نشده که درباره‌ی وجود هر نوع اثر یا لایه‌ی تاریخی، در این حد با تناقض و شک و دودلی اطلاعات ارائه می‌شود!

خمرههایرازشهرریچیست
نظرات (0)
Add Comment