شميران براي مجلس، شهرري براي دولت!

 

راگا نیوز:زمزمه‌ها درباره جدايي شميرانات از تهران و برگزاري انتخابات مستقل شوراي شهر در اين شهرستان، در حالي اين روزها نقل محافل خبري است که جدايي ري با گذشت بيش از پنج ماه از طرح موضوع هنوز به سرانجام نرسيده و شهردار مستقل براي آن انتخاب نشده است.

تصميم دولت مبني بر جدايي ري از تهران با وجود مخالفت‌هاي جدي شوراي شهر با انتخاب «فرماندار ويژه»‌ براي شهرري جدي شد و مرتضي تمدن استاندار تهران ‌روز يکشنبه در جمع اعضاي شوراي شهر تهران در اين باره گفت: در حال حاضر وزارت کشور در حال بررسي صلاحيت گزينه انتخاب شده براي شهردار «ري» است و طي يک پروسه سه ماهه جدايي «ري» از تهران اجرايي خواهد شد.البته تمدن در مرداد ماه هم وعده مشابهي براي انتصاب شهرداري مستقل ري داده بود، اما با گذشت سررسيد آن وعده هم‌اکنون مقرر شده که کم و کيف حقوقي اين اقدام به دقت بررسي و شهرداري ري تا سه‌ماه ديگر مستقل شود.

اما گويا انتخابات پيش‌روي شوراهاي اسلامي شهر و روستا، دغدغه اجراي مصوبات بر زمين مانده‌اي همچون قانون تقسيمات کشوري و جدايي ري را در ميان مسوولان اجرايي دوچندان کرده است. به گزارش ايسنا،‌ اخيرا حسين طلا رييس هيات مرکزي نظارت بر انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستاي استان تهران از اعلام آمادگي وزارت کشور براي برگزاري جداگانه انتخابات شوراي اسلامي شهرهاي تهران، تجريش و ري خبر داد.طلا در اين گفت‌وگو با ايسنا، گفته است، کوليوند رييس هيات مرکزي نظارت بر انتخابات شوراي اسلامي شهر و روستا رسما اعلام کرده که اين انتخابات به شکل جداگانه برگزار مي‌شود و وزارت کشور هم گفته که براي برگزاري جداگانه انتخابات شوراي اسلامي شهر در تجريش، ري و تهران آمادگي دارد.نماينده مردم تهران در مجلس يادآور شد: اين وضعيت در دو حالت امکان منتفي شدن دارد؛ يکي اينکه شهرستاني به نام ري و شميران نداشته باشيم که بايد گفت در حال حاضر سه شهرستان تهران، ري و شميرانات وجود دارد و اگر وجود شهرستان‌هاي ري و شميران منتفي شود ممکن است برگزاري جداگانه انتخابات شوراي شهر در اين سه شهر هم منتفي شود که البته بعيد است. حالت ديگر اين است که در اين شهرستان‌ها اصلاح ايجاد شود، مثلا بگويند منطقه يک و تجريش را منحل مي‌کنيم و آن را به تهران محلق مي‌کنيم يا اينکه شهر ري و منطقه 20 را از تهران جدا کنند که هر دوي اينها در يد قدرت دولت است و دولت مي‌تواند در خصوص تقسيمات تغيير، الحاق و انتزاع در حوزه شهرستان‌ها تصميم‌گيري کند.

به گزارش ايسنا، بر اين اساس نامزدهاي سه شهر تهران، ري و شميرانات بايد به صورت جداگانه از حوزه انتخابيه خود ثبت‌نام کنند. بر اين اساس احتمالا شمار اعضاي شوراي شهر تهران که در دوره پيش‌رو با توجه به افزايش جمعيت پايتخت به 31 نفر رسيده هم کاهش مي‌يابد. چراکه شوراهاي ري و شميرانات به صورت مستقل تشکيل مي‌شوند.مرتضي تمدن استاندار تهران هم ابتدا اين خبر را تاييد يا رد نکرد، اما با اصرار خبرنگاران، در اين باره عنوان کرد: هر تصميمي که مجلس در چارچوب قوانين اتخاذ کند، قطعي و قابل اجراست.

استاندار تهران تلاش کرد اظهارات حسين طلا را براي خبرنگاران شفاف‌تر کند و به همين خاطر اضافه کرد: منظور آقاي طلا اين بوده که چنانچه استقلال ري داراي مصوبه قانوني است، اين موضوع را مي‌توان به ساير بخش‌ها هم تعميم داد.وي با تاکيد بر اينکه ما خواستار جدايي ري از تهران هستيم، گفت: در حال حاضر برنامه‌اي براي جدايي شميرانات از تهران نداريم و برنامه اول دولت تمرکز بر استقلال ري است.

مهدي چمران رييس شوراي شهر تهران ‌هم ديگر وزنه اثرگذار است اما به دليل بي‌اطلاعي از موضوع از گفت‌وگو با رسانه‌ها در اين باره خودداري کرد. وي گفت: الان نمي‌دانم که نمايندگان مجلس دقيقا چه فکري کرده‌اند که مساله جدايي شميرانات را مطرح کرده‌اند و تنها چيزهايي در اين باره شنيده‌ام، اما درباره شنيده‌ها اظهار نظر نمي‌کنم.اگرچه چمران معتقد بود که نبايد درباره موضوعي که هنوز مسلم و قطعي نشده صحبت کند، اما در برابر اصرار خبرنگار ايسنا، به بيان اين جمله اکتفا کرد که «چرا انتخابات مجلس را جدا برگزار نمي‌کنند؟!» و صرف نظر از مخالفت او با جدايي ري، از همين عبارت مي‌توان به مخالفت با جدايي شميرانات و برگزاري انتخابات مستقل شوراي شهر در اين شهرستان پي برد.

با اين حال حسين طلا مخالفت اعضاي شوراي شهر راهم پيش‌بيني کرده بود و در اين باره گفت: طبيعي است که دوستان ما در شوراي شهر تهران خيلي نظر موافقي با اين موضوع نداشته باشند. ممکن است اين عدم موافقت يا با نگاه خودشان باشد و يا با نگاه خيرخواهانه که انتخابات شوراي شهر تهران بايد يکپارچه باشد. اما به هر حال بايد بتوانند براي اين امر، جواب قانوني بياورند.

پشت همه اين تصميم‌ها براي کلانشهر تهران، پايتخت کشورمان، قانون تقسيمات کشوري قرار دارد.

در سال 1355، فرمانداري‌هاي شميرانات و ري منحل و در محدودة شهرستان تهران، شميرانات و ري شهرستان‌هاي جديدي به مرکزيت شهر تهران از ترکيب بخش‌هاي حومه، ري، فشاپويه، لواسانات و رودبار قصران تأسيس شد.اما در سال 1357، در محدوده شهرستان‌هاي تهران و کرج و ورامين، استان تهران به مرکزيت شهر تهران ايجاد شده و شهرستان‌هاي شميران و ري بار ديگر تاسيس شد.

ضمن اينکه بر اساس اصل يکصدم قانون اساسي، براي پيشبرد برنامه هاي اجتماعي، اقتصادي، عمراني، بهداشتي، فرهنگي، آموزشي و ديگر امور رفاهي و با انگيزه همکاري شهروندان، اداره امور شهرها را به عهده شوراهاي شهري برگزيده آنها قرار داده است.

ظاهرا طرح جدايي شميرانات از تهران هم به پشتوانه همين قوانين عنوان شده است، اما قطعا مسوولان اجرايي بهتر از هر کسي خبر دارند که قانون تقسيمات کشوري که در سال 1362 به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد، بارها در طول حدود 20 سال گذشته و به فراخور نياز اصلاح شد و اين اتفاق در آينده هم مي‌تواند در صورت ضرورت رخ دهد. بر اساس اين گزارش، قانون تشکيلات، وظايف و انتخابات شوراها در سال به تصويب رسيد و از آن هنگام در همه شهرهاي کشور انتخابات شوراهاي شهرها برگزار شد. اما از همان سال انتخابات در پايتخت به صورت يکپارچه با دو فرمانداري شميرانات و ري برگزار شد و هم‌اکنون پس از گذشت 16 سال از تشکيل شوراها، مناطق 1 و 20 بيش از پيش در هم تنيده‌اند.

علاوه بر اين، دولت هم اگرچه به جدايي ري اهتمام دارد، اما از اظهارات استاندار تهران اين طور بر مي‌آيد که قرار نيست هندوانه بزرگ ديگري در پنج ماه پيش‌روي انتخابات از زمين برداشته و دغدغه‌اي به انبوه دغدغه‌هاي انتخاباتي افزوده شود. بايد ديد اصرار معني‌دار مجلسي‌ها مبني بر سه‌پاره کردن حوزه انتخابيه تهران به انتخابات خرداد 92 مي‌رسد؟

 

روزنامه ابتکار

 
نظرات (0)
Add Comment