راگا نیوز به نقل از جام جم آنلاین اين روزها روند جدايي ري از پايتخت با وجود مخالفتهاي مديريت شهري با شتاب بيشتري از سوي مسئولان دولتي دنبال ميشود، در حالي كه اعضاي شوراي شهر و مديريت شهري تهران، دولت را به تلاش براي تجزيه پايتخت متهم ميكنند، اما مسئولان استانداري تهران جدايي ري از تهران را به نفع اين شهر و شهروندانش ميدانند و تاكيد ميكنند قطعا تا پايان دولت دهم اين موضوع به نتيجه خواهد رسيد.
گويي اين بار نوبت طرح جدايي ري از تهران است كه به مناقشه ديگري ميان مديريت شهري و دولت تبديل شود.
موافقان: ري پيشرفت ميكند
داستان از آنجا آغاز شد كه اواخر تيرماه امسال، وزيركشور در حاشيه ديدار رئيسجمهور و اعضاي هيات دولت با جمعي از شهروندان شهرري از جدايي اين شهرستان خبر داد؛ موضوعي كه سرآغاز يك مناقشه جدي ميان موافقان آن در دولت و مخالفان آن در شوراي شهر و شهرداري تهران بود.
مصطفي محمد نجار،وزيركشور معتقد بود جداسازي ري از تهران براساس تصميم هيات دولت و بنا به درخواست ديرينه مردم بزرگوار شهرستان ري صورت گرفته است.
چند روز پس از اين اظهارنظر بود كه مرتضي تمدن،استاندار تهران نيز در جمع خبرنگاران با تاكيد بر اينكه براي جداسازي شهرري به توافق با شهرداري تهران نيازي نيست، از آمادهسازي مقدمات جداسازي ري از تهران خبرداد و گفت: شهرري، شورا و شهرداري مستقل خواهد داشت و مقدمات جداسازي اين شهرستان از شهر تهران در حال انجام است و با اين جداسازي هيچ مشكلي براي مردم ايجاد نميشود و بر همه موارد مطالعه و كار كارشناسي صورت گرفته است.
از سوي ديگر محمدرضا محمودي، معاون عمراني استاندار تهران نيز تاكيد ميكند: درآمدهاي حريم شهرستان ري و كارخانجات و انبارهاي بيحد و حساب و درآمدهاي دفن اموات و زبالههاي شهري تهران، همگي ميتواند سالانه صدها ميليارد تومان به شهرستان ري سرازير كند كه با هزينه آن در اين شهرستان، شهر ري پيشرفت قابل ملاحظهاي خواهد كرد.
مخالفان: مشكلات ري بيشتر ميشود
طرح جداسازي شهرري به عنوان منطقه 20 شهرتهران در حالي توسط دولت مطرح شده است كه هنوز زواياي مختلف اين طرح از جمله پيامدهاي فرهنگي و اجتماعي، زيست محيطي، حاشيهنشيني، ساخت و سازهاي غيرمجاز، كاهش يا افزايش قيمت زمين و… در هالهاي از ابهام قرار دارد. براي مخالفان نيز اين پرسش اساسي مطرح است كه طرح جداسازي ري از تهران با استناد به كدام مطالعات كارشناسي ارائه شده است؟
مهدي چمران، رئيس شوراي شهر تهران با تاكيد براينكه نبايد ديوار برلين ميان تهران و مناطق حاشيه آن كشيد و اينگونه آنها را جدا كرد، جدايي ري از تهران را زمينه تجزيه پايتخت ميداند و ميگويد: شايد بعدها شميران و حتي دولاب نيز مساله جداييشان مطرح شود. اين جداييها با مساله مديريت يكپارچه سازگار نيست.
وي به اين نكته هم اشاره ميكند كه جداسازي ري از تهران از لحاظ مالي به نفع شهرداري تهران است، چرا كه در حال حاضر بودجههاي خوبي در منطقه ۲۰ تهران هزينه ميشود. رئيس كميته محيط زيست شوراي شهر تهران پيشنهاد ميدهد به جاي كشمكش ميان موافقان و مخالفان شايد بهتر باشد نظرسنجي ازمردم شهرري درخصوص جداسازي اين شهرستان از تهران انجام شود در ضمن از مجلس نيز درخواست شود با نگاه ملي و نگاه توسعه پايدار پيگير اين موضوع باشند.
معصومه ابتكار معتقد است: جداسازي شهرستان ري از تهران از لحاظ محيط زيست نيز به تهران لطمه وارد خواهد كرد در ضمن اين تصميمات كارشناسي نيست.
نايبرئيس شوراي اسلامي شهر تهران نيز با انتقاد از پيشنهاد جدايي ري از تهران تاكيد ميكند: جدايي شهرري از تهران مانند جدايي سيمين ازنادر نيست كه جايزه اسكار بگيرد و مسببين طرح جدايي شهرري از تهران غافلند كه بابت اين تصميم غيركارشناسي مورد لعن و سرزنش آيندگان قرار خواهند گرفت.
حسن بيادي از تصويب طرح جامع جديد تهران با حضور رياستجمهوري سخن گفت كه در آن براي شهرري بهصورت يكپارچه با تهران برنامهريزي شده است، بنابراين درصورت جدايي منطقه ري، اين طرح نيازمند بازنگري در طرح جامع شهر تهران و هزينهكرد مجدد و اختصاص بخش قابل توجهي از منابع انساني و صرف زمان خواهد بود.
مجلسيها، مخالف جدايي
اختلاف نظر ميان موافقان و مخالفان طرح جداسازي ري از تهران درحالي همچنان ادامه دارد كه پيشنهاددهندگان اين طرح مصمم هستند هرچه سريعتر مهر تائيد مجلسيها را پاي پيشنهاد جدايي ري از تهران بنشانند.
نكته: در ماجراي اين جدايي مهم اين است كه با پايان گرفتن چالش موافقان و مخالفان و فروكش كردن تب اين طرح، تصميم هرچه باشد در نهايت به بهبود شرايط زندگي و توسعه روز افزون اين منطقه منجر شود
در اين ميان با اظهارنظرهايي كه هر از گاه به نقل از نمايندگان مجلس مطرح ميشود، پيشنهاددهندگان موضوع جدايي ري از تهران را بابت اينكه آيا ميتوانند به جلب راي مثبت مجلسيها در اين زمينه اميدوار باشند، نگران كرده است. در چنين شرايطي سخنگوي كميسيون عمران مجلس نيز از تقديم طرح دو فوريتي به هيات رئيسه مجلس در مخالفت با جدايي ري از تهران كه به امضاي 52 نفر از نمايندگان مجلس رسيده خبر ميدهد.
در اين طرح ذكر شده هرگونه واگذاري يا ادغام از سوي دولت تنها با تصويب مجلس امكانپذير است.
سخنگوي كميسيون عمران مجلس درباره دلايل اين مخالفت ميگويد: براي جدايي شهرري از تهران كار كارشناسي وجود ندارد و دولت نبايد به بحث تفكيك اين منطقه از تهران بدون اين امر دامن بزند.
مهرداد بائوج لاهوتي در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران با بيان اينكه دلايل كارشناسي براي جدايي شهرري از تهران وجود ندارد، تصريح ميكند: نمايندگان خانه ملت براي تهران، طرح جامع و تفصيلي تهيه كرده و اگر قرار بر تفكيك بود، مسلما در اين طرح گنجانده ميشد.
سخنگوي كميسيون عمران در پايان خاطرنشان كرد: دولت نبايد به بحث تفكيك شهرري از تهران دامن بزند، چراكه تقسيمات كشوري در نزديكي انتخابات كار اشتباهي است و نمايندگان نميدانند دولت چه هدفي را از اين مساله دنبال ميكند.
مقداد نجفپور، رئيس فراكسيون شهري مجلس نيز معتقد است: اگر شهرري جزو تهران بماند بهتر خدمات دريافت ميكند. در واقع ري اگر در تهران متمركز باشد مسلما بهتر ميتواند از تهران انتفاع حاصل كند.
حسين مظفر، يكي ديگر از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي است كه تاكيد ميكند جدايي ري از تهران مشكلات جبران ناپذيري براي شهروندان ري ايجاد خواهد كرد.
وي در حالي كه زمينخواري، محروميتها، اسكانهاي غيرقانوني و… تا شكلگيري شوراي شهر ري را از مهمترين عواقب جدايي ري از تهران ميداند، خاطرنشان ميكند: ري درآمد 35 ميليارد توماني دارد، در حالي كه آنجا از سوي شهرداري تهران150ميليارد تومان هزينه ميشود و جدايي، مشكلاتي را براي شهر ري ايجاد ميكند كه شايسته ري نيست.
طرحي با سابقه ناموفق
طرح جدايي ري از تهران، موضوع جديدي نيست. پس از دورههاي متعدد آزمون و خطاهاي دولت براي جداسازي شهرهاي حومهاي تهران اين بار در حالي نوبت به جداسازي بزرگترين تكه از پازل پايتخت رسيده است كه محور سخنان موافقان و مخالفان اين طرح از ابعاد گستردهاي برخوردار بوده و از ديدگاههاي اقتصادي تا مسائل و چالشهاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي را شامل ميشود. مخالفان اين طرح در حالي معتقدند جداسازي ري از تهران به نفع اهالي شهرري نيست كه در بيان دلايل خود به سابقه ناموفق اجراي چنين طرحهايي در گذشته استناد ميكنند.
حسن بيادي، نايب رئيس شوراي شهر تهران با اشاره به آثار سوء ناشي از تجزيه و مستقل شدن شهر ري از تهران، موضوع جداشدن بخشي از روستاهاي حريم تهران از جمله چهاردانگه را مطرح ميكند كه پس از همه اتفاقات غلطي كه نبايد ميافتاد و افتاد از جمله تغيير كاربريهاي اراضي كشاورزي و فضاي سبز به مسكوني، هماكنون ساكنان آن خواستار الحاق مجدد آن به شهر تهران هستند.
شهردار تهران نيز در حالي كه جدايي ري از تهران را به مصلحت شهر و مردم ري نميداند، معتقد است: تجربه ثابت كرده هرجا كه از تهران جداشده است جز عقبافتادگي چيزي به دنبال نداشته است.
محمدباقر قاليباف نيز به سابقه جدايي شهر قدس از تهران اشاره ميكند و ميگويد: نمايندگان و امام جمعه شهر قدس كه پيش از اين از تهران جدا شدهاند نيز خواهان بازگشت مجدد به تهران هستند.
وي تاكيد ميكند: البته قانون هرچه باشد بايد اجرا شود، اما اگر ري از تهران جدا شود هفت كيلومتر از امتداد بزرگراه اميرالمومنين امامعلي(ع) كه از منطقه۲۰ ميگذرد توسط شهرداري احداث نشده و مطمئن باشيد تا ساليان سال همينطور باقي ميماند.
نگراني اهالي شهرري
موضوع جدايي ري از پايتخت در حالي اين روزها به مناقشه جدي ميان دولت و مديريت شهري تبديل شده كه اهالي شهرري نميدانند جداكردن ري از تهران آيا به نفعشان است يا بهبود وضعيت خدماترساني و شرايط زندگي اهالي شهرري كه موافقان اين طرح وعده تحقق آن را به اهالي اين منطقه ميدهند با جداسازي ري از تهران تحقق خواهد يافت؟
اهالي شهرري اطلاعرساني درباره ابعاد مثبت و منفي جداسازي ري از تهران را حق مسلم خود ميدانند، چراكه نظر مردم اين منطقه در تصميمگيري نهايي مسئولان درخصوص اجرا يا عدم اجراي اين طرح موثر خواهد بود.
اينكه در نهايت نمايندگان مجلس به طرح پيشنهادي دولت مبني بر جدايي ري از تهران راي مثبت بدهند يا خير، مهم اين است كه با پايان گرفتن چالش موافقان و مخالفان و فروكش كردن تب اين طرح، تصميم هرچه باشد در نهايت به بهبود شرايط زندگي و بهرهمندي بيشتر ساكنان شهرري از امكانات شهري و پيشرفت و توسعه روز افزون اين منطقه منجر شود، نه اينكه عقبماندگي شهرري و شهروندانش را در سالهاي آينده رقم بزند.