به گزارش راگانیوزحسین اورنگیان روز شنبه در گفت وگو با ایرنا با بیان اینکه بهره برداری از ضریح بی بی زبیده طی مراسمی و با حضور امامان جمعه شهرری و قرچک، فرماندار و جمعی از مسوولان شهرستان ری برگزار می شود، اظهارکرد: آرامگاه بی بی زبیده بر فراز مکان بلندی در زمین های حسین آباد و در نزدیکی کارخانه گلیسیرین واقع شده است.
وی افزود: بنای اصلی این مکان مقدس مربوط به قرن نهم هجری و در اوایل دوره قاجار بخش هایی به آن الحاق شد.
اورنگیان تصریح : لوحی در رواق حرم که متعلق به سال 1268 هجری قمری وجود دارد که بر روی آن با خط نستعلی ، شرح سفر بی بی شهربانو و دخترش زبیده خاتون و امام زاده قاسم (قاسم ثانی ) روایت شده است .
وی افزود: در آغاز دوره قاجاریه ، سرداب شرقی – غربی با دهلیز ورودی و اتاق مجاور آن در شمال تپه به حرم افزوده و در بالای آن رواق و ایوان ساخته شده و سپس ایوان های ساده ای به سه طرف دیگر حرم اضافه شد.
تولیت آستان مقدسه بی بی زبیده (س) با بیان اینکه برای ساخت ضریح جدید توسط استادکاران هشت ماه طول کشیده است، تصریح کرد: طرح های کار شده بر روی این ضریح از نوع قلمزنی دستی و ساخت ضریح قوسی شکل و تقریبا مشابه ضریح امام رضا (ع) است که به طول 280 سانتی متر، عرض 200 سانتی متر و ارتفاع 300 سانتی متر که با آبکاری طلا و نقره مزین شده است .
وی با بیان اینکه عنوان کتیبه سر در ورودی ضریح با آب طلا نوشته شده ، گفت: طول کتیبه قرآنی 11متر و بر روی آن آیاتی چند از قرآن مجید از جمله سوره هل اتی با خط ثلث نقش بسته است.
اورنگیان گفت: کتیبه دوم با اشعار محتشم کاشانی با خط نستعلیق مینا کاری، اسما الهی و 14 معصوم با خط نستعلیق و چهارگلدان، 34 شمعدانی و 38 برگ نیز بر روی ضریح با طلا آبکاری شده است.
وی اظهار داشت: کار ساخت این ضریح که 200 گرم نقره و 150 گرم طلا با عیار 24 در آن بکار رفته با هنرمندی ابوالفضل ابوالحسنی میبدی انجام شده است.
بی بی زبیده را به امام حسین (ع) و بی بی شهربانو (س) منتسب می دانند و از این رو مکان آرامگاه آن در کنار گورستانی به همین نام قراردارد که در آن مقبره خانوادگی فراوانی وجود دارد که از آن جمله می توان به آرامگاه خانوادگی کریم خان زند و وابستگان اشاره کرد.