طرح تفصیلی پایتخت مشکلات چندساله ری را حل می‌کند

راگا نیوز: معاون شهرسازی شهردار منطقه 20 در ارتباط با طرح تفصیلی پایتخت گفت: طرح تفصیلی پایتخت مشکلات چندساله ری را حل می‌کند.

به گزارش  راگا نیوز به نقل از خبرگزاری فارس از جنوب استان تهران، جدید بودن یک موضوع همیشه ابهاماتی به‌همراه دارد، ابهامات این طرح جدید هم خاطر اهالی را مشوش و آنها را دچار سردرگمی و بلاتکلیفی کرده است. با توجه سؤالات متعدد شهروندان در ارتباط با کم و کیف اجرای این این طرح، به سراغ معاون شهردار شهرسازی شهردار منطقه 20 می‌رویم تا با اطلاع از اهداف و مزایای این طرح، پاسخگوی سؤالات ذهن شهروندان ری باشیم و به عبارتی از راز طرح تفصیلی پایتخت پرده برداریم.

به گفته غلامرضا رنجبر، معاون شهرسازی شهردار منطقه 20 از آخرین طرحی که برای ساخت و ساز شهر تهران ارائه شده بیش از 40 سال می‌گذرد و در طول این سال‌ها پایتخت با رشد فیزیکی روزافزونی مواجه بوده که حتی در تصور کارشناسان طرح اولیه هم نمی‌گنجیده است تا بخواهند تبصره یا پیشنهادی برای تکمیل این طرح ارائه دهند. این امر باعث شده تا ساخت و سازهای متعددی در شهر صورت بگیرد و پیکره شهر ناموزون شود.

به همین منظور ارائه طرح تفصیلی جدید به عنوان یک ضرورت در دستور کار کارشناسان و مدیران ارشد شهرداری تهران قرار گرفت و بالاخره بعد از پنج سال مطالعه و کار کارشناسی روی طرح جامع شهر تهران و رد و بدل شدن پیش نویس‌های طرح تفصیلی از شهرداری به شورای اسلامی شهر تهران و از شورا به کمیسیون ماده 5 انتظار به پایان رسید و این طرح گره‌‌‌‌ گشا از ابتدای فروردین سال جاری در پایتخت به‌اجرا درآمد. برای اطلاع از ادامه ماجرای طرح تفصیلی، گفت‌وگوی اختصاصی خبرنگار فارس در جنوب استان تهران با معاون شهرسازی شهردار منطقه 20 را بخوانید.

 

طرح تفصیلی، موضوع جدیدی نیست اما متأسفانه بسیاری از  شهروندان از هدف اصلی این طرح بی‌خبرند. برای آشنایی بیشتر شهروندان این طرح را بیشتر برایمان معرفی کنید؟

-طرح تفصیلی یک بسته راهبردی کامل برای مدیریت ساخت و ساز در شهر تهران است. در این طرح برای کنترل و هدایت ساخت و ساز ابتدا داشته‌ها و نداشته‌های محله‌ها و مناطق مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است و براساس سرانه‌های مختلف جمعیتی و نیاز و ظرفیت محله‌ها، میزان تراکم ساختمان‌سازی، کاربری زمین‌ها، متراژ معابر و … در راستای معیارها و استانداردهای جدید تعریف شده است. به‌عبارت کلی اجرای این طرح الگوی جدید و قانونمندی را برای ساخت و ساز در شهر ارائه می دهد.

 

بسیاری از شهروندان اجرای طرح تفصیلی را مانع پیشبرد فعالیت‌های نوسازی می دانند، نظر شما در این زمینه چیست؟

-همیشه اجرای طرح یا قانون جدید، نگرانی‌ها و حاشیه‌هایی را برای عموم به‌ همراه دارد اما به آن دسته از شهروندان که نگران این موضوع هستند با صراحت اعلام می‌کنم که اجرای طرح تفصیلی هیچ تضادی با ساخت و ساز در شهر ندارد. فقط ساخت و سازها براساس ضوابطی جدید قانونمند می‌شود.

برای مثال در پهنه‌بندی‌های جدید، مجوز تراکم ساختمان‌ها براساس نوع کاربری و موقعیت محله صادر می‌شود یا به دلیل حفظ ساختارهای شهری بلندمرتبه سازی فقط به مناطق خاصی از شهر تهران اختصاص می‌یابد تا شکل و هویت شهر براساس چشم اندازهای آتی کلانشهر حفظ شود.

شاید اجرای طرح در ظاهر به نفع تعداد اندکی از شهروندان نباشد و ممانعت‌هایی در زمینه ساخت و ساز برای آنها به وجود بیاورد اما در چشم‌اندازهای شهری و در برنامه‌های بلندمدت، مزایای بسیاری را برای آنها به همراه دارد که نه تنها خود افراد بلکه نسل‌های آینده نیز از این پیامدهای مثبت شهرسازی بهره‌‌مند می‌شوند.

 

چه پیامدهای مثبت دیگری برای طرح تفصیلی می‌توان برشمرد؟

 

-مزایای طرح جامع تفصیلی به یک تا دو مورد خلاصه نمی‌شود اما کاهش و کنترل مساحت شهر تهران، ممانعت از توسعه حاشیه‌نشینی در پایتخت و از همه مهم‌تر از بین بردن رانت در ساخت و سازهای کلان، جلوگیری از اعمال قوانین سلیقه‌ای و کاهش تخلف در حوزه شهرسازی را می توان شاخص‌ترین مزایای این طرح کاربردی برشمرد.

 

اجرای این طرح چگونه می‌تواند مانع رانت‌خواری شود؟

-متأسفانه در گذشته برخی از سرمایه‌داران متخلف با استفاده از رانت و خارج از ضوابط شهرسازی مجوز ساخت بناهای بلند را دریافت می‌کردند اما اجرای این قانون مانع از اعمال هرگونه سلیقه شخصی مسئولان و کوتاه ‌شدن دست آنها از مجوزهای بی‌اساس می شود که با تحقق این امر بسیاری از مشکلات اقتصادی، شهری، ترافیکی و حتی اجتماعی نیز کاهش و تعدیل پیدا می‌کند.

 

یکی از نگرانی‌های شهروندان، کاهش تراکم و تعداد طبقات ساختمان است. در این زمینه توضیح بیشتری بدهید؟

-موضوع تراکم به مساحت ملک، وسعت معبر، تراکم جمعیتی محله و … بستگی دارد و این قانون در محله‌های مختلف متغیر است. ممکن است برای زمینی به مساحت 150 مترمربع در یک معبر کم‌عرض و پرتراکم اجازه ساخت سه‌ طبقه صادر شود، اما برای همین متراژ زمین در یک محله نوپا که معبر گذری بیش از هشت متر دارد، ممکن است اجازه ساخت پنج طبقه هم صادر شود.

 

آیا در این طرح افزایش تراکم هم پیش‌بینی شده است؟

-اجرای این طرح فقط به دنبال کاهش تراکم نیست بلکه هدف اصلی آن تعدیل ساختار جمعیتی و سرانه‌های شهر است. در برخی از محله‌ها که پتانسیل ساخت و ساز دارند، افزایش تراکم پیش‌بینی شده است. برای مثال در طرح فعلی مالکی که دارای زمینی به مساحت یک‌هزار و 500 مترمربع باشد به‌ شرط تأمین پارکینگ می‌تواند تراکم ساخت هشت طبقه دریافت کند. درحالی که در گذشته فقط مجاز به ساخت پنج طبقه بوده است.

 

اجرای طرح تفصیلی از چه زمانی به اجرا درمی‌آید؟

-این طرح از ابتدای سال به‌طور رسمی در تمام حوزه‌های شهرسازی مناطق به اجرا درآمده است و از این پس هرگونه مجوز ساخت و سازی براساس معیار و ضوابط این طرح صادر می‌شود.  

 

تکلیف آن دسته از شهروندانی که در سال گذشته مجوز ساخت و ساز دریافت کرده‌اند اما هنوز تخریب و نوسازی را آغاز نکرده‌اند، چیست؟

-براساس قوانین تصویب‌ شده مالکانی که از سال 87 تا پایان 90 درخواست صدور مجوز ساخت داده‌اند و دستور نقشه دریافت کرده‌اند براساس قوانین و ضوابط قبل ‌از اجرای طرح می‌توانند اقدام کنند اما اگر دستور نقشه را در سال جاری دریافت کرده باشند، فعالیت‌شان مشمول طرح تفصیلی جدید می‌شود.

 

شهروندان برای کسب اطلاعات لازم در ارتباط با موقعیت ملک و ویژگی‌های طرح تفصیلی به چه مراکزی می‌توانند مراجعه کنند؟

-اکنون واحدهای اطلاع‌رسانی و مشاوره در منطقه مستقر شده که در بخش‌های مختلف پاسخگوی سؤالات عمومی شهروندان است اما در ارتباط با دریافت اطلاعات تخصصی، شهروندان می‌توانند به هر یک از دفاتر خدمات الکترونیک منطقه مراجعه کنند و اطلاعات مورد نیاز را از کارشناسان دفاتر خدمات الکترونیک جویا شوند. یکی دیگر از راه‌های دریافت اطلاعات نیز مراجعه مجازی به پایگاه خبری شهرداری تهران است که این پایگاه بدون اتلاف وقت و محدودیت زمان، پاسخگوی سؤالات شهروندان است.

 

از نگاه شما به‌عنوان متخصص حوزه شهرسازی منطقه، اجرای طرح تفصیلی شهر تهران در بازگشایی گره‌های منطقه چه اهمیت و تأثیری دارد؟

-منطقه 20 ویژگی‌ها و مشکلات خاصی دارد که شاید در مناطق دیگر کمتر با آن مواجه باشیم. در طول سالیان متمادی بسیاری از طرح‌های عمرانی و ترافیکی بلاتکلیف مانده‌اند و راهکاری برای اجرای آنها پیشنهاد نشده اما با انجام مطالعات کارشناسی و نظر مشاوران پیشنهادات جدیدی در قالب طرح تفصیلی گردآوری شده است که علاوه بر باز کردن گره‌های چندین و چندساله منطقه، ساختاری را مطابق با بافت سنتی، هویت تاریخی، مذهبی و حتی سرانه جمعیتی منطقه ارائه می‌دهد که می‌تواند منطقه را به افق چشم انداز هزار و 404 نزدیک‌تر کند. 

 

این روزها در کنار طرح تفصیلی، صحبت از اجرای طرح منظر محله‌ها هم به میان آمده است، این طرح به چه منظوری تهیه شده است؟

طرح تفصیلی یک طرح کلی برای شهر است و طرح منظر در راستای اصول و قواعد طرح تفصیلی به جزییات محله‌ها می‌پردازد و کاربری و سرانه‌ها را به تفکیک و براساس جمعیت و موقعیت محله مشخص می‌کند. به عبارتی طرح منظر را می‌توان مکمل و پوشاننده کاستی‌های طرح تفصیلی عنوان کرد.

 

درحال حاضر طرح منظر چه محله‌هایی آماده شده است؟

-بنا به مطالعات و نظر کارشناسان هفت محله در منطقه 20 به عنوان محله‌های فرسوده شناسایی شده‌اند و در حال حاضر طرح منظر محله جوانمرد قصاب به‌ عنوان نخستین محله آماده و در حال اجراست که این امر به بسیاری از سردرگمی‌های اهالی در ارتباط با ساخت و ساز و درخواست آنها برای تأمین سرانه‌ها پاسخ داده است. به عبارتی چشم‌انداز آینده محله را برای اهالی به تصویر کشیده است.

شهرری
نظرات (0)
Add Comment