ضرورت احداث کتابخانه‌ تخصصی در زمینه حدیث/ لزوم افزایش ساعات کتابخانه‌های کشور/ نرخ مطالعه در کشور نگران‌کننده است

به گزارش راگانیوز ، کتاب‌شناس برجسته حوزه علوم اسلامی بر لزوم افزایش ساعات کتابخانه‌های کشور و ضرورت احداث کتابخانه‌ تخصصی در زمینه حدیث تأکید کرد و گفت هفته کتاب و کتابخوانی و برپایی نمایشگاه تازه‌های کتاب پردیس تهران بهانه‌ای شد تا گفت‌وگوی صمیمانه‌ای را با حجت‌الاسلام و المسلمین حاج شیخ محمدمهدی معراجی، کتاب‌شناس برجسته حوزه علوم اسلامی درباره کتابخانه پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث انجام دهیم.

شخصیتی که بیشتر عمر شریف خویش را وقف اعتلای فرهنگ کتاب و کتابخوانی کرده است، که در ذیل توجه شما را به این گفت‌وگو جلب می‌کنیم.

فارس: نظر شما در ارتباط با خانه پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث چیست؟

کتابخانه پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث یکی از بزرگ‌ترین منابع حدیثی و قرآن در خدمت پژوهشگران است.

کتابخانه پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث با وجود عمر کوتاه خود به نظرم یکی از کتابخانه‌های بسیار خوب کشور محسوب می‌شود.

این کتابخانه به همت حضرت آیت‌الله ری‌شهری پایه‌گذاری شد و مانند تمام کارهای خوب فرهنگی ایشان مورد توجه استادان، دانشجویان و پژوهشگران برجسته در حوزه علوم و معارف حدیث قرار گرفت.

حضرت آیت‌الله ری‌شهری همزمان با راه‌اندازی دانشکده علوم حدیث در شهرری و قم به ضرورت ایجاد کتابخانه تخصصی حدیث توجه و عنایت داشتند و با این اندیشه خیلی سریع منابع و کتاب‌های مورد نیاز تهیه شد.

کتاب‌هایی که در ایران موجود بود از داخل کشور گردآوری شد و در بخش کتاب‌های خارجی که به پژوهش‌های حدیثی مربوط بود، منابع مورد نظر را از نمایشگاه‌هایی که در کشورهای اسلامی دایر می‌شد یا از نمایشگاه بین‌المللی کتاب ایران که یکی از نمایشگاه‌های خوب منطقه است، تهیه کردیم.

آرام آرام مجموعه‌ای نسبتاً بزرگ، خوب و روز آمد از کتاب‌های متعدد حدیثی فراهم آمد تا اینکه به دلیل ایجاد رشته‌های تفسیر و علوم قرآنی و جذب دانشجویان علوم قرآنی، نیاز به منابع تفسیری و علوم قرآنی هم احساس شد.

هم‌اکنون سه کتابخانه تخصصی «علوم و معارف حدیث»، «علوم و معارف قرآن» و «تاریخ اهل بیت علیهم السلام» و دو کتابخانه اهدایی «مرحوم استاد زنده یاد حاج علی اکبر غفاری» و «مرحوم استاد شادروان حجت‌الاسلام و المسلمین حاج شیخ علی دوانی» در پردیس تهران وجود دارد که مورد مراجعه پژوهشگران عرصه قرآن، حدیث و تاریخ اهل‌بیت علیهم السلام قرار دارد.

اخیراً به دلیل توسعه رشته‌های دانشگاه و ایجاد رشته‌های «فقه و حقوق»، «کلام و فلسفه» و «اخلاق» منابع مورد نیاز این رشته‌ها نیز تهیه و در اختیار دانشجویان قرار داده شده است.

بخش دیگر کتابخانه، پایان‌نامه‌های قرآنی و حدیثی است که قسمت مهمی از کار را تشکیل می‌دهد و پایان نامه‌های مرتبط در این رشته‌ها با اهتمام تهیه می‌شود.

در بخش نشریات و مجلات تخصصی هم برخی مجلات منحصر به فرد وجود دارد که از کشورهای اسلامی برای کتابخانه فراهم می‌شود.

فارس: چند جلد کتاب در این مجموعه وجود دارد؟

در مجموع حدود 95000 جلد کتاب از منابع بروز و کار آمد و مورد توجه دانشجویان و استادان در کتابخانه پردیس تهران وجود دارد.

فارس: درباره ضرورت ایجاد کتابخانه‌ای تخصصی با موضوع قرآن و حدیث سخن بگوئید؟

در تهران کتابخانه‌های عظیمی اعم از دانشگاهی و غیر دانشگاهی فراوانی وجود دارد و این فراوانی به اعتلای سطح علمی و فرهنگی جامعه کمک می‌کند؛ اما اینکه با نگاه تخصصی بتوان کتابخانه‌ای را ایجاد کرد، خیلی ارزنده است.

وقتی رشته‌ای تخصصی مثل علوم حدیث راه‌اندازی می‌شود، این نیاز احساس می‌شود که کتابخانه‌ای تخصصی در زمینه حدیث نیز ایجاد شود و بر همین اساس نگاه متولیان کتابخانه به جمع‌آوری منابع تخصصی حدیثی متمرکز می‌شود که معمولاً در کتابخانه‌های عمومی این نگاه وجود ندارد.

به طور نمونه در کتابخانه تخصصی حدیث و قرآن منابعی وجود دارد که می‌توان گفت در هیچ یک از کتابخانه‌های شهر بزرگ تهران موجود نیست، چون تهیه‌کنندگان این کتابخانه به این امر اهتمام دارند که تمام منابع مرتبط با حدیث و قرآن را تهیه کنند.

این خلاء در تهران کاملاً محسوس بود؛ وقتی دانشکده‌ای با آن اهداف بلند ایجاد می‌شود، باید ابزار کار مناسب نیز برای آن تهیه شود و مهم‌ترین ابزار یک دانشگاه ایجاد یک کتابخانه کامل، جامع که نیاز دانشجو و استاد را در آن رشته بر طرف کند و چون چنین مجموعه‌ای در تهران وجود نداشت، حضرت آیت‌الله ری‌شهری این کار را بنیان نهاد که کار بسیار ارزنده‌ای است.

فارس: آیا به اهداف مورد نظرتان رسیده‌اید؟

البته تا رسیدن به هدف اصلی و نهایی فاصله داریم، بنابراین از همه صاحب‌نظران، استادان و دانشجویان عرصه قرآن و حدیث تقاضا داریم ما را با راهنمایی‌های خود یاری کنند تا این کتابخانه که در شهرری و در جوار حرم مطهر محدث عالی مقام حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) قرار گرفته هر روز از گذشته بهتر شود.

فارس: به نظر شما مهم‌ترین خصوصیت و ویژگی کتابخانه پردیس تهران چیست؟

مهم‌ترین خصوصیت کتابخانه از نظر من که از خادمان کتابداران و کتاب‌شناسان هستم روز آمد بودن منابع کتابخانه است.

هر منبعی در داخل و خارج کشور چاپ شود که مرتبط با قرآن، حدیث و تاریخ اهل بیت علیهم السلام باشد، با فاصله اندکی تهیه می‌شود و در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

اکنون کتاب‌های چاپ 2015 میلادی، 1436 هجری قمری و 1394 هجری شمسی در کتابخانه فراوان تهیه شده است.

اینکه کتابخانه‌ای بتواند به‌روز باشد و آخرین پژوهش‌های مرتبط را گردآوری کند و در اختیار علاقه‌مندان قرار دهد این از ویژگی‌های خوب یک کتابخانه است.

فارس: آیا توجه به کتابخانه‌های دیجیتال و مجازی یک ضرورت انکار ناپذیر است؟

هدف مسئولان دانشگاه هدف والایی است و همواره در جهت دستیابی به  این هدف کمک و حمایت می‌کنند که این کتابخانه به یکی از کتابخانه‌های مرجع کشور و جهان اسلام تبدیل شود که امیدواریم به این هدف برسیم.

کم کم با گسترش شبکه‌های مجازی باید به سمت ایجاد کتابخانه دیجیتال برویم تا در آینده تمام علاقه‌مندان به کتاب حتی بتوانند از راه دور نیز از منابع کتابخانه استفاده کنند.

فضا کم کم به سمت کتابخانه‌های مجازی پیش می‌رود و ما نمی‌توانیم از این امر غافل شویم. ضمن اینکه به تهیه منابع چاپی باید اهتمام داشته باشیم، از کتابخانه مجازی هم نباید غافل شویم.

من فکر می‌کنم شبکه‌های مجازی نمی‌توانند چاپ و نشر کتاب را به طور کامل به حاشیه ببرند؛ این شبکه‌ها می‌توانند عرصه خوب و موفقی را برای کتاب‌های مجازی تعریف کنند ولی نمی‌توان تصور کرد که دیگر به کتاب کاغذی احتیاج نداشته باشیم.

به طور مثال رسانه‌ها و مطبوعات کشور تقریباً روی سایت‌های اینترنتی نیز وجود دارد و دسترسی به اینترنت هم در این زمان کار مشکلی نیست ولی باز هم بازار روزنامه‌ها پررونق است.

با همه این مسائل بعید به نظر می‌رسد که یک زمان بیاید که مردم به این کتاب‌های فیزیکی احتیاج نداشته باشند.

فارس: آیا توصیه‌ای دلسوزانه به دانشجویان و پژوهشگران دارید؟

من خودم را قابل نمی‌دانم که دیگران را توصیه کنم. واقعیت امر این است که نرخ مطالعه در کشور ما خیلی بالا نیست و کمی نگران‌کننده است.

تولید کتاب، فکر و اندیشه نسبتاً خوب است، ولی نرخ مطالعه متأسفانه خوب نیست، همچنین ما از اهل پژوهش، استادان و دانشجویان انتظار داریم بیشتر به سمت کتاب بیایند.

منابع خوبی در کتابخانه پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث وجود دارد که از علاقه‌مندان به پژوهش و تحقیق دعوت می‌شود از این منابع ارزشمند استفاده کنند.

جامعه‌ای رشد پیدا می‌کند که از نرخ مطالعه بالایی برخوردار باشد؛ کشورهایی که از نظر کتاب فقیر هستند، از نظر علمی و تکنولوژی هم فقیر می‌شوند.

عشق و علاقه به کتاب در ضمیر و نهاد ملت ایران وجود دارد و نیاز به مشوق‌هایی هست که استادان، دانشجویان و پژوهشگران بیشتر به سمت کتاب روی آورند.

فارس: یک پیشنهاد؟

خوب است کتابخانه‌ها با برنامه‌ریزی مناسب در روزهای تعطیل هم باز باشند و به مراجعان خدمت‌رسانی کنند و حتی ساعت فعالیت کتابخانه را نیز در روزهای عادی افزایش دهند.

حتماً برخی از مردم می‌خواهند ساعتی از روزهای تعطیل خود را در کتابخانه و به مطالعه بگذرانند، این‌ها عواملی است که باعث می‌شود مردم جامعه به کتاب خواندن تشویق شوند و کتاب‌خوانی به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود.

 

به امید روزی که ملت ما به یک ملت کتابخوان، کتابدان و دانشمند تبدیل شوند.

ساعتشهرریمدارسمطالعهکتابخانه
نظرات (0)
Add Comment