مجله اینترنتی انعکاس
مطالب جذاب وخواندنی وب

علت تب طولانی در کودکان و روش‌های درمان آن

رایج‌ترین علت تب طولانی در کودکان بروز عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی است. سرماخوردگی و آنفولانزا نیز موجب تب طولانی در کودکان می‌شوند.

تب طولانی در کودکان و راه های درمان آن

 

ستاره | سرویس مادر و کودک – زمانی که درجه حرارت بدن یک فرد بالاتر از حد طبیعی باشد، به آن تب می‌گویند. برای بیشتر مردم، دمای طبیعی بدن حدود ۹۸.۶ درجه فارنهایت (۳۷ درجه سلسیوس) است. “تب پایین” بدان معنی است که درجه حرارت بدن کمی بالا است – در حدود ۳۸.۳ درجه سانتی گراد – و بیش از ۲۴ ساعت طول می‌کشد. تب‌های طولانی (مزمن) معمولا بین ۱۰ تا ۱۴ روز به طول می‌انجامند و ممکن است برای برخی نوزادان یا کودکان نیز اتفاق بیفتد. حال باید دید علت تب طولانی در کودکان چیست و چه باید کرد؟

 

تب طولانی در کودکان و مواقع لزوم مراجعه به پزشک

علت تب طولانی در کودکان ممکن است مسایل مختلفی باشد، اما در تب‌های کم و خفیف دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. در اغلب موارد، افزایش دمای بدن پاسخ طبیعی به عفونت‌هایی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا است. اما علت‌‌های دیگر تب طولانی در کودکان را تنها پزشک می‌تواند تشخیص دهد.
برای نوزادان زیر ۳ ماه، اگر دمای بدن اندکی بالاتر از دمای معمولی بود، می‌تواند نشان‌دهنده یک عفونت جدی باشد. اگر نوزاد به طرز غیرعادی بی قرار، ناآرام و ناراحت باشد یا اسهال، سرماخوردگی یا سرفه داشته باشد، بایستی سریعا به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید. در صورت عدم وجود علائم دیگر، اگر تب بیش از سه روز طول بکشد، بایستی به پزشک مراجعه کنید. در مواردی که کودک با وجود تب کم، مشغول بازی، برقراری تماس چشمی و مصرف مایعات است، تب پایین معمولا خطرناک نیست. اما اگر یک تب پایین بیش از سه روز طول بکشد، بایستی با پزشک مشورت کنید.
اگر کودک هر یک از حالات زیر را نشان داد، به پزشک مراجعه کنید:
  • بی قرار است و به نظر بسیار ناراحت می‌آید
  • تماس چشمی برقرار نمی‌کند
  • استفراغ مکرر دارد
  • اسهال شدید دارد
  • پس از خارج شدن از ماشین در هوای گرم، هنوز بدنش داغ است

 

 تب در کودکان

 

۷ علت تب طولانی در کودکان

عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی، شایع‌ترین علت تب طولانی در کودکان هستند، اما علل دیگری نیز وجود دارد.

۱. عفونت‌های تنفسی

بدن به طور طبیعی درجه حرارت خود را افزایش می‌دهد تا باکتری‌ها یا ویروس‌هایی که باعث عفونت شده‌اند را از بین ببرد. سرماخوردگی یا آنفولانزا ناشی از ویروس است. سرماخوردگی  یکی از انواع عفونت دستگاه تنفسی فوقانی است که موجب تب طولانی در کودکان به مدت چند روز می‌شود.
سایر نشانه‌های سرماخوردگی عبارتند از:

  • گرفتگی بینی یا آبریزش بینی
  • گلو درد
  • عطسه
  • سرفه
  • خستگی
  • بی اشتهایی

پنومونی ویروسی و برونشیت، انواع دیگری از عفونت‌های تنفسی هستند که باعث تب طولانی در کودکان‌ می‌شوند. تب، لرز و گلودرد و سرفه در پنومونی و برونشیت برای هفته‌ها ادامه می‌یابند.
درمان عفونت‌های ویروسی شامل استراحت و مصرف مایعات است تا زمانی که بدن عفونت را از بین ببرد. در صورت نیاز، می‌توانید برای کاهش تب استامینوفن مصرف کنید. تب به مبارزه بدن با عفونت کمک می‌کند، بنابراین گاهی اوقات بهتر است در مصرف استامینوفن عجله نکنید. اگر عفونت جدی‌تر باشد، پزشک آنتی بیوتیک، دارو‌های ضد ویروسی یا دارو‌های دیگر برای کمک به درمان عفونت تجویز می‌کند.

۲. عفونت‌های دستگاه ادراری (UTIs)

عفونت مجاری ادراری نیز می‌تواند علت تب طولانی در کودکان باشد. عفونت مجاری ادراری یک عفونت باکتریایی است. نشانه‌های دیگر آن عبارتند از: درد و سوزش در هنگام ادرار، تکرر ادرار، وجود خون در ادرار یا تیره رنگ شدن آن.
پزشک برای تشخیص UTI، درخواست آنالیز نمونه ادرار می‌کند. درمان این بیماری شامل مصرف دوره‌ای از آنتی بیوتیک‌هاست.

۳. مصرف برخی دارو‌ها

پس از شروع مصرف یک داروی جدید، ممکن است تب پایین طولانی در حدود ۷ تا ۱۰ روز رخ دهد. این شرایط تب دارویی نامیده می‌شود.
دارو‌هایی که موجب تب پایین می‌شوند، عبارتند از:

اگر تب مربوط به دارو باشد، پزشک ممکن است دوز دارو را تغییر دهد کند یا یک داروی دیگر تجویز کند. هنگامی که مصرف دارو متوقف شود، این تب از بین می‌رود.

۴. دندان درآوردن (نوزادان)

رویش اولین دندان نوزاد معمولا بین ۴ تا ۷ ماهگی رخ می‌دهد. دندان درآوردن ممکن است موجب بی قراری، گریه و تب پایین شود. اگر تب بالاتر از ۳۸.۳ درجه سانتی گراد باشد، احتمالا ناشی از دندان نیست و باید نوزاد را نزد پزشک ببرید.

دندان درآوردن نوزاد و تب حاصل از آن

۵. استرس

تب طولانی ممکن است ناشی از استرس‌های مزمن و عاطفی باشد. این یک تب روانشناختی است و اغلب در زنان جوان و افراد مبتلا به بیماری‌هایی مانند سندرم خستگی مزمن و فیبرومیالژیا رایج است. دارو‌های کاهش دهنده تب، مانند استامینوفن، برای تب‌هایی که ناشی از استرس هستند، موثر نیستند. دارو‌های ضد اضطراب برای درمان تب روانشناختی استفاده می‌شوند.

۶. بیماری سل

(Tuberculosis (TB سل یک بیماری عفونی ناشی از یک باکتری به نام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (Mycobacterium tuberculosis) است. باکتری سل می‌تواند سالیان سال در بدن بماند و باعث ایجاد علائم نشود و هنگامی که سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود، باکتری سل فعال می‌شود.
علائم TB فعال عبارتند از:

  • سرفه کردن همراه با خون یا خلط
  • سرفه دردناک
  • خستگی مزمن
  • تب
  • تعرق شبانه

TB یا همان سل می‌تواند علت تب طولانی در کودکان و تعرق شبانه آنها باشد.

۷. بیماری‌های خود ایمنی

در بعضی از افراد مبتلا به بیماری‌های خودایمنی مزمن، از جمله بیماری مولتیپل اسکلروز (MS) و آرتریت روماتوئید (AR)، دمای بدن افزایش می‌یابد.
مشکلات تیروئید و سرطان نیز می‌تواند علت تب طولانی در کودکان باشد.

 

 تب در نوزادان

درمان تب طولانی در کودکان

تب‌ها معمولا به طور خود به خود از بین می‌روند. دارو‌های بدون نسخه می‌توانند به کاهش تب کمک کنند، اما گاهی اوقات بهتر است که با مصرف مایعات و استراحت آن را درمان کنید.
اگر تصمیم به مصرف دارو‌های بدون نسخه (OTC) دارید، می‌توانید استامینوفن و دارو‌های ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID ها) مانند ایبوپروفن را انتخاب کنید.
برای نوزادانی که کمتر از ۳ ماه دارند، قبل از دادن هر گونه دارو به پزشک مراجعه نمایید.
برای کودکان، استامینوفن و ایبوپروفن برای کاهش تب مفید هستند. هرگز از  آسپرین برای کودکان زیر ۱۲ سال استفاده نکنید، زیرا ممکن است باعث اختلالی جدی به نام سندرم ری شود.
پیش از مصرف دارو دستورالعمل‌ مصرف آن را به دقت مطالعه کنید.

سخن آخر

تب پایین و خفیف معمولا نگران کننده نیست. با این حال، اگر کودک بیش از سه روز تب داشت، باید با پزشک تماس بگیرید. اگر نشانه‌هایی مانند استفراغ، درد قفسه سینه، بثورات، تورم گلو یا گردن را مشاهده کردید،  سریعا به پزشک مراجعه کنید.
اگر کودک کمتر از سه ماه دارد، در صورت بروز تب حتما به پزشک مراجعه کنید.
در کودکان در صورت بروز تب بیش از ۱۰۲ درجه فارنهایت (۳۸.۹ درجه سانتیگراد) و تداوم تب بیش از سه روز به پزشک مراجعه کنید.
برای تعیین دقیق دمای بدن کودک، دمای مقعد (رکتال) را اندازه بگیرید. اگر مطمئن نیستید که چه کاری باید انجام دهید، به مطب پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید.

 

 تب در کودکان

امیدواریم مطالعه این مقاله اطلاعات کافی درباره علت تب طولانی در کودکان را در اختیار شما قرار داده باشد. تجربیات و دیدگاه های خود را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.