راگامگ – وحید محقق: یکی از سنن و رسوم دیرینه نوروزی ایرانیان این است که در نخستین روز عید، به عنوان شام یا ناهار، سبزی پلو با ماهی میل میکنند. پژوهشگران عرصه فرهنگ، برای این موضوعی دلایلی ذکر کرده اند که معروفترین آنها این است که سبزی نشان سرسبزی بهار، برنج نشانه برکت و پرباری زمین است. سبزی پلو با ماهی یک غذای سنتی ایرانی است که مثل بسیاری از دیگر غذاهای سنتی ایرانی خواص زیادی دارد. در ادامه میخواهیم برخی از خواص سبزی پلو با ماهی را برایتان بیان کنیم.
خواص ماهی امروزه بر کمتر کسی پوشیده است. شاید شما هم نام ماهی را که میشنوید سریعا امگا ۳ به ذهنتان خطور میکند. امگا ۳ یکی از چربیهای ضروری است که وظیفه انجام اعمال زیادی را در بدن به عهده دارد. ماهی یکی از منابع بسیار غنی پروتئین، اسید آمینه تورین، ویتامینهای آ و د، منیزیم، منگنز، فسفر، سلنیوم، روی و ید میباشد. همه اینها در کنار یک دیگر نقش بسیار مهمی در رشد و ارتقای سلامتی بدن ایفا میکنند.
در میان ماهی ها، سالمون، ساردین، خال مخالی و تون، چربی امگا ۳ بیشتری دارند. البته ماهیهای دیگر هم این چربی غیر اشباع پر از فایده را دارا هستند، ولی میزان امگا ۳ موجود در آنها نسبت به ماهیهای نام برده شده کمتر است. امگا ۳ با تاثیرگذاری روی پلاکتها و سلولهایی که سطح داخلی رگها را پوشش میدهند، غلظت خون را پایین میآورد و از لخته شدن خون جلوگیری میکند.
نکتهای که درباره سبزی پلو با ماهی باید ذکر کرد این است که فواید بیشمار ماهی زمانی که با برخی مواد غذایی مانند سبزیجات ترکیب میشود چندین برابر خواهد شد. سبزیجات از ویتامینهای ث، آ و آنتی اکسیدانها غنی هستند و میتوانند اثربخشی اسیدهای چرب امگا ۳ را افزایش دهند.
علت این موضوع آن است که اسیدهای چرب امگا ۳ وقتی در معرض شرایط اکسید کننده مثل حرارت بالا، نور و اکسیژن قرار میگیرند سریع اکسید خواهند شد و عملکردشان را از دست میدهند. پس ترکیب کردن این اسیدهای چرب با سبزیجاتی که سرشار از خوص آنتی اکسیدانی اند، باعث محافظت از اسیدهای چرب امگا ۳ در برابر اکسیداسیون خواهند شد.
به همین دلیل، سبزی پلو با ماهی برای کسانی که به تصلب شرائین، بیماریهای قلبی عروقی و سرطان مبتلا هستند و یا در معرض آنها قرار دارند بسیار مفید است. تمام این موضوعات اگر از سبزیهای تازه استفاده کنید پر رنگتر خواهند شد. زیرا مقدار آنتی اکسیدان و ویتامینهای موجود در سبزیهای تازه نسبت به سبزیجاتی که مدتی در یخچال مانده اند بیشتر است.
برنج به طور معمول حاوی مقدار زیادی نشاسته است و میتواند باعث بروز یا تشدید یبوست در افراد شود. در حالی که اگر برنج را با سبزی و با روش کتهای تهیه کنید خاصیت ضد یبوستی پیدا خواهد کرد و علاوه بر آن ویتامینهای موجود در آن حفظ خواهند شد و جذب بدن میشوند.
در آخر این را هم بگوییم که مصرف همزمان مواد غذایی آنتی اکسیدانی و ضد التهاب میتواند اثر یکدیگر را افزایش دهند. مثلا اگر از ادویههای مختلف و متنوع مثل زنجبیل، زردچوبه، دارچین، فلفل و زیره که خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارند در طبخ سبزی پلو و ماهی استفاده کنید اثرات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی آن را چند برابر خواهند کرد.