برای کاشت شلغم در گلدان به بذر سالم شلغم، خاک مناسب و گلدان مناسب نیاز دارید. همچنین این گیاه برای رشد کافی نیازمند مراقبتهایی نظیر آبیاری، کوددهی و هرس کردن است.
ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – خواص بینظیر شلغم بر کسی پوشیده نیست؛ مصرف این ماده در درمان بسیاری از بیماریها از جمله سرماخوردگی ویروسی، بسیار مفید است. از اینرو، بسیاری از افراد مایل هستند تا این گیاه را در منزل خود و به صورت ارگانیک پرورش دهند تا از فواید بیشمار آن بیشتر بهرهمند شوند. بنابراین ما در این مطلب از سایت ستاره، شما را با روش کاشت شلغم در گلدان، مراقبت و زمان و نحوه برداشت آن آشنا خواهیم کرد؛ با ما باشید.
برای دسترسی سریع به مطلب مورد نیاز خود، از فهرست موضوعی زیر استفاده کنید.
کاشت شلغم در گلدان
تکثیر شلغم تنها از طریق کاشت بذر انجام میشود. در ادامه کلیات کاشت این سبزی مفید در گلدان با استفاده از بذر را، به شما آموزش خواهیم داد.
بهترین فصل کاشت شلغم
شلغم را با توجه به درجه حرارت محیط، از اوایل ماه فروردین تا اوایل تیرماه میتوان کاشت و برداشت زودرسی از شلغم داشت. اما برای کاشت عادی شلغم، مناسبترین زمان کاشت، پاییز و اوایل شهریورماه است؛ چراکه با کاشت شلغم در این زمانها محصول بیشتری برداشت خواهید کرد.
روش کاشت شلغم در گلدان
- انتخاب گلدان مناسب
قسمت انتهایی ریشه شلغم بهصورت عمیق رشد میکند؛ از اینرو، برای کاشت بذر شلغم در گلدان، نیاز به گلدان با ارتفاع زیاد دارید. بهترین ارتفاع برای گلدان کاشت شلغم، حدود ۴۰ سانتیمتر است. دقت داشته باشید که برای کاشت شلغم، میتوانید از جعبههای میوه با عمق زیاد نیز استفاده کنید.
- تهیه خاک مناسب
شلغم برای رشد مناسب به خاک حاصلخیز و سرشار از مواد آلی نیاز دارد. بنابراین بهترین خاک برای کاشت شلغم، ترکیبی از کمپوست با خاک باغچه و خاک پیت ماس به نسبت برابر است. (به جای پیتماس از کود دامی پوسیده نیز میتوانید استفاده کنید.) بعد از تهیه خاک با بافت و تراکم مناسب، خاک مورد نظر را درون گلدان بریزید.
- انتخاب بذر با کیفیت
با مراجعه به مراکز معتبر باغبانی بذر شلغم را خریداری کنید. دقت داشته باشید که این بذرها باید کاملا سالم و تازه باشند. همچنین در زمان خرید، از پیشرس یا دیررس بودن بذرها مطلع شوید.
ابتدا سطح خاک را کاملا صاف کنید. سپس روی خاک، شیارهایی به فاصله ده سانتیمتر از هم ایجاد کرده و در هر ده سانتیمتر دو یا سه عدد بذر را در عمق دو الی سه سانتیمتری خاک بکارید. در انتها روی بذرها را با خاک پوشانده و با دست به آرامی آن را فشرده کنید.
نکات مراقبت از شلغم
شلغم برای رشد به آبیاری زیادی نیاز دارد. از اینرو سطح خاک گلدان باید همواره مرطوب باشد؛ زیرا خشک شدن خاک سبب کم آب شدن و چروکیده شدن شلغم میشود. البته توجه داشته باشید که آبیاری شلغم نباید به صورت غرقابی باشد؛ زیرا این کار نیز باعث خفه شدن ریشه شلغم میشود. همچنین دقت داشته باشید که تا زمان جوانه زدن گیاه، از آبپاش برای آبیاری آن استفاده کنید.
- هرس (یا تنک) کردن
پس از دو تا سه هفته بعد از کاشت، در بهترین حالت، همه بذرهایی که کاشتهاید، رشد میکنند. در این صورت شما باید یک جوانههای قوی را انتخاب کرده و بقیه این جوانهها را از خاک خارج کنید. دقت کنید که خارج کردن این جوانهها باعث آسیب دیدن بقیه آنها نشود. برای جلوگیری از آسیب میتوانید جوانههای اضافه را با ناخن خود بچینید.
برای رشد بهتر شلغمها، باید هرماه یکبار آنها را با کود کامل NPK 20-20-20 به غلظت نیم در هزار تغذیه مصنوعی کنید؛ اما در حالتی که در ابتدا در ترکیب خاک گلدان خود از کود دامی پوسیده شده استفاده کردهاید، نیازی به کوددهیهای ثانویه ندارید.
زمان و نحوه برداشت شلغم
با توجه به نوع بذر کاشته شده، در حدود ۴۵ تا نهایتاً ۹۰ روز بعد از کاشت، میتوانید برداشت شلغمها را آغاز کنید. میبایست پیش از فرارسیدن سرمای زیر ده درجه سانتیگراد شلغمها را از خاک در آورده و برداشت کنید. برای برداشت شلغم نیز میتوانید از یک بیلچه باغبانی کمک بگیرید و با استفاده از آن شلغمها را از زیر خاک بیرون بکشید. دقت داشته باشید تا هنگام فرو کردن بیلچه به عمق خاک به شلغمها آسیبی نرسد و در اصطلاح زخمی نشوند.
سخن پایانی
در این مطلب به نحوه کاشتن شلغم در گلدان و نکات مرتبط با آن پرداخته شد که امیدواریم از آن استفاده لازم را برده باشید. همچنین اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که ترجیح میدهید سبزیجات را به صورت ارگانیک در منزل خود پرورش دهید، پیشنهاد میکنیم مطالب «کاشت گوجه گیلاسی در گلدان» و «کاشت سیبزمینی در گلدان» را نیز در ستاره از دست ندهید!
آیا تجربه کاشتن شلغم در گلدان را دارید؟ آیا نکات کلیدی بیشتری سراغ دارید تا آنها را با ما و سایر کاربران ستاره در میان بگذارید؟ لطفا با ما در ارتباط باشید.