تعیین جنسیت عروس هلندی بر اساس شکل ظاهری سر، تاج، شکل و رنگ پرها و دم، فرم سینه و اندازه لگن صورت میگیرد. همچنین تفاوتهای رفتاری جنس نر و ماده این پرنده از دیگر روشهای تعییین جنسیت عروس هلندی است.
در این مطلب میخوانید:
تعیین جنسیت عروس هلندی از روی تفاوتهای ظاهری
تفاوتهای ظاهری بین گونههای نر و ماده عروس هلندی از اصلیترین روشهای تشخیص جنسیت این پرنده است که البته نیاز به تجربه و تخصص کافی دارد. مهمترین تفاوتهای ظاهری جنس نر وماده عبارتند از:
۱. شکل دم
در برخی گونههای عروس هلندی ماده، در انتهای دم، خطچینهایی در بین چهار دم پایین مشاهده میشود. در صورتی که در عروس هلندی نر هیچ خطی مشاهده نمیشود. همچنین عروس هلندی ماده دارای پرهایی هاشور خورده در دم است در حالی که در جنس نر پرهای دم ساده هستند.
۲. شکل و رنگ پرها
برای تشخیص جنسیت عروس هلندی از روی شکل و رنگ پرها، بایستی پرنده به بلوغ برسد و اولین پرریزی پرنده به طور کامل که از شش ماهگی آغاز و حداکثر تا دوسالگی اتفاق میافتد، رخ دهد. عروس هلندی نر دارای پرهای سفید ساده است که معمولا در انتهای آنها رنگ زرد قابل تشخیص است و پرها فاقد هر گونه لک و علامتی هستند، در حالی که عروس هلندی ماده در قسمت شاه پرهای بالهای خود از ابتدای بالها تا آخرین پر لکههایی به رنگ زرد و دایرهای یا خال خال دارد.
۳. شکل تاج
تاج عروس هلندی نر بلندتر و یکدستتر است و در یک جهت به سمت بالا امتداد دارد. در حالی که در عروس هلندی ماده تاج نسبت به جنس نر کوتاهتر، پهنتر و پرهای آن پخش است.
۴. فرم سینه
تعیین جنسیت عروس هلندی با دقت در فرم سینه این پرنده نیز قابل تشخیص است. سینه عروس هلندی نر فاقد هرگونه فرورفتگی است و از گردن تا پاها کاملا صاف است، در حالی که فرم سینه پرنده ماده دارای فرورفتگی بوده که از گردن تا زیر پاهاست، به طوری که این ناحیه را به دو قسمت تقسیم کرده است.
۵. شکل و فرم سر
گفته میشود در بیشتر عروسهای هلندی نر اندازه سر بزرگتر و مربعی تا مستطیلی شکل است، ولی در پرنده ماده انحنا به سمت دایره بیشتر میل میکند. تشخیص از روی شکل سر یکی از مشکلترین روشهای تشخیص جنسیت این پرنده است و نیاز به تجربه کافی دارد و باید سایر نشانهها را نیز همزمان در نظر گرفت.
۶. رنگ صورت
رنگ صورت عروس هلندی ماده تیرهتر از جنس نر است و پرندهای که رنگ صورتش روشنتر باشد به احتمال زیاد نر است.
۷. شکل و قد پاها
شکل و قد پاها از دیگر تفاوتهای ظاهری عروس هلندی نر و ماده است. در عروس هلندی نر پاها کشیده و بلند است و ناخنهای پا بلند هستند، در حالی که در جنس ماده پاها کوتاهتر، زمختتر و ناخن پا نسبت به عروس هلندی نر کوتاهتر است.
۸. شکل و اندازه لگن
یکی از دقیقترین روشهای تعیین جنسیت عروس هلندی شکل و اندازه لگن است. اندازه لگن در عروس هلندی نر باریکتر است، در حالی لگن عروس هلندی ماده پهنتر است و به ویژه بعد از اولین تخمگذاری بزرگتر خواهد شد. برای تشخیص دقیقتر جنسیت عروس هلندی از روی لگن میتوانید پرنده را به آرامی در دست گرفته و او را به پشت بخوابانید، به طوری که سر رو به پایین باشد. سپس دو انگشت شصت و اشاره خود را در وسط دو پا فرو ببرید، در صورتی که انگشتتان در بین دو پا فرو رفت (بین استخوان پاها و لگن در مادهها فاصله است) پرنده ماده است و در غیر این صورت عروس هلندی نر است.
تعیین جنسیت عروس هلندی از روی صدا
صدای عروس هلندی نر در هنگام بلوغ بلندتر است و آوازهای بلندتری خوانده، اصوات جدید تولید میکند در حالی که حنجره عروس هلندی ماده بعد از بلوغ تغییری نکرده و پرنده فقط بیشتر و بلندتر جیغ میزند. به طور کلی برای تعیین جنسیت عروس هلندی از روی صدا گفته میشود صدای پرنده ماده فقط به صورت جیغ و سوت است و در مقابل خواندن پرنده نر به صورت ریتمیک میباشد.
تعیین جنسیت عروس هلندی از روی رفتار
۱. نحوه آواز خواندن
عروس هلندی نر بعد از بلوغ، آوازهای زیباتر و اصوات جدید میخواند، در حالی که عروس هلندی ماده نسبت به جنس نر به طور کلی آرامتر است و هیچگونه آوازی سر نداده، تنها جیغ میزند. به طور کلی عروس هلندی ماده قابلیت آواز خواندن و تکلم ندارد در صورتی که بلبلی خواندن و ضرب زدن با نوک، از آشکارترین ویژگی عروس هلندی نر است.
۲. رفتار در هنگام مستی
۳. بازیگوشی
عروس هلندی نر باهوشتر، نترستر و بازیگوشتر از پرنده ماده است.
۴. نوع رفتار در برابر آینه
۵. نوع رفتار با جنس مخالف
عروس هلندی ماده در برابر پرنده نر واکنش خاصی نشان نداده و رفتار همیشگی آرام خود را دارد، در حالی که عروس هلندی نر در برابر جنس مخالف واکنشهای متفاوتی را از خود بروز میدهد.
سخن پایانی
به طور کلی تعیین جنسیت عروس هلندی و سایر پرندگان مشکل است و نیاز به تجربه کافی و تخصص دارد. برای تشخیص قطعی جنسیت پرنده امروزه آزمایشهای کروموزومی انجام میدهند و از روی نتایج آنها به طور دقیق جنسیت پرنده را تشخیص میدهند. این تشخیص برای پرورش دهندگان پرندگان زینتی ضروی است، زیرا بایستی دو جنس نر و ماده را با یکدیگر جفت کنند.
عروس نر پرهای سر خود را صاف نگه میدارد.اما در جنس ماده پرهای سر بصورت پف دار میباشد..در نگاه اول فکر میکنید که سر پرنده ماده بز اگر از جنس نر میباشد