تکنیک های زوج درمانی (مشاورهای که هر دو نفر درگیر در یک رابطه، برای حل مشکلات خود همزمان به یک درمانگر متخصص مراجعه میکنند) انواع مختلفی دارند که براساس صلاحدید روانشناس و مسائل موجود در رابطهی شما یکی از این تکنیکها به کار گرفته میشود.
ستاره | سرویس روانشناسی – همه میدانیم که روابط مثل یک ماشین، نیازمند رسیدگی هستند. اگر به طور مداوم ماشینتان را بررسی کنید و به محض بروز یک مشکل کوچک به آن برسید، از هزینهها و آسیبهای بیشتر در آینده جلوگیری کردهاید. گاهی در این مسیر، خودمان از پس خرابیها و مشکلات برمیآییم و دست به کار میشویم، گاهی هم هرچه تلاش کنیم نمیشود که نمیشود. در این شرایط مسلما ماشین را به دست متخصص و کار را به کاردان میسپاریم.
جالب است که در رابطه با یک ماشین، برداشتن این قدم بسیار ساده و بدیهی به نظر میرسد. اما چرا وقتی حرف از رابطه یا ازدواجمان میشود، درخواست کمک از یک مشاور متخصص تا این حد دشوار میشود؟ متاسفانه بسیاری از زوجها زمانی به سراغ درمان و استفاده از تکنیک های زوج درمانی میروند که آسیبها جدیتر شدهاند و ریشههای عمیقی در رابطه دواندهاند.
زوج درمانی چیست؟
- تمرکز بر یک مشکل خاص (مشکلات جنسی، اعتیاد، حسادت)
- در این جلسات، بیشتر تمرکز بر حل مشکلات رابطه به طور کلی است تا تمرکز بر مشکلات فردی هر یک از زوجین
- جلسات راه حل محور و شامل دخالتهایی برای ایجاد تغییرات هستند.
- هدف گذاری دقیق و صحیح از روند زوج درمانی
زوج درمانی معمولا با چند سوال به صورت مصاحبه، در رابطه با تاریخچهی رابطه، خانوادههای طرفین، ارزشها و پیشینهی فرهنگی هر یک از آنها شروع میشود. البته در برخی شرایط بحرانی درمانگر از شروع جلسات، خیلی زود وارد بخش مشاوره بحران میشود. پس از شناخت طرفین رابطه و همچنین تشخیص و بررسی مشکل موجود در رابطه توسط درمانگر، او بر روی روشهای درمانی تمرکز میکند و برای جلسات مشاوره هدف گذاری و برنامه ریزی میکند.
در طور پروسهی مشاوره، درمانگر به زوج کمک میکند تا نسبت به آنچه مشکلات را پدید آورده دید پیدا کنند و همچنین نقش هریک را در این ناکارآمدی مشخص میکند. این موضوع به طرفین کمک میکند که طور دیگری با یکدیگر و همچنین با رابطهشان روبرو شوند.
اگرچه بدست آوردن این دید بسیار مهم است، اما بعد مهم دیگری هم در زوج درمانی وجود دارد و آن تغییر در نحوهی رفتار و واکنش هرکدام از آنها نسبت به یکدیگر در رابطه است. درمانگران معمولا به زوجها تکالیف و تمریناتی محول میکنند تا در خانه هر روز تمرین کنند و کم کم رفتارهایشان را تغییر دهند.
بسیاری از زوجها بعد از جلسات زوج درمانی، رابطهشان و همچنین الگوهای مخرب و مخل رابطه را شناختهاند. در نتیجهی این شناخت و تغییرات پس از آن بیان احساسات، مهارتهای ارتباطی و مهارتهای حل مسئلهی هر یک از آنها پیشرفت میکند و در این رابطه کارآمدتر عمل خواهند کرد.
بهترین تکنیک های زوج درمانی
تکنیک های زوج درمانی بر اساس نیازها و رویکرد درمانگر شما انتخاب میشود. با شناخت این تکنیکها، روند تصمیم گیری دربارهی رواندرمانی و رواندرمانگرتان راحتتر خواهد بود. در ادامه با سه مورد از تکنیک های زوج درمانی آشنا میشویم:
۱- تکنیک زوج درمانی گاتمن
تکنیک گاتمن، بیش از سی سال است که مورد بررسی قرار گرفته و روی تعداد زیادی زوج آزمایش شده است. در این روش درمانگر تلاش میکند میزان علاقه ورزی و احترام موجود در رابطه را افزایش دهد. با استفاده از تکنیک زوج درمانی گاتمن، طرفین یک رابطه یاد میگیرند که چگونه مشکلات و تعارضات موجود را با دلسوزی و آرامش در کنار یکدیگر حل کنند.
۲- تکنیک قصه درمانی
در این متد، درمانگر شرایط موجود را طوری برای شما ترسیم میکند که گویی شما از بیرون، به ماجرا و قصهی زندگی خود و همسرتان نگاه میکنید و از نقطهای بالاتر به قضاوت میپردازید. شما در این تکنیک قادر خواهید بود بیطرفانه دربارهی تعارضاتتان تصمیم بگیرید و بسیار راحتتر به حل آنها بپردازید.
۳- تکنیک زوج درمانی احساس محور
در این روش سه هدف کلی وجود دارد؛ تکنیک احساس محور، به شما کمک خواهد کرد که احساسات خود را بهتر تشخیص دهید. در میان شما و پارتنرتان یک حس مشارکت و دوستانه ایجاد میکند. رابطه ی متقابل و کارامد بین شما و پارتنرتان شکل میدهد. تکنیک زوج درمانی احساس محور، تاکنون قادر بوده ۷۰ تا ۷۵ درصد روابط مشکل دار را بازسازی کند.
زوج درمانی برای چه کسانی مفید خواهد بود؟
تکنیک های زوج درمانی برای هر نوع رابطهای مفید است، زوجهای در شرف ازدواج، زوجهای جوان، زوجهای مسن، …. برای مثال، در مورد یک زوج جوان تازه عقد کرده، دریافت مشاورهی قبل از ازدواج به آنها کمک میکند تا انتظارات و هدف یکدیگر از ازدواج را بفهمند. یا زوج دیگری، بعد از ۲۵ سال زندگی، ممکن است برای بازیابی هیجانات احساسی در رابطهشان به مشاوره زوج درمانی مراجعه کنند.
زوج درمانی میتواند مشکلات موجود را حل کند و همچنین همانند یک چکاپ مشکلات و چالشهای پیش رو را پیشبینی و پیشگیری کند. موضوعاتی که بیشتر در جلسات زوج درمانی مطرح میشوند شامل مسائل مالی، مسائل مربوط به فرزندان، روابط جنسی، خانوادهها، بیماریهای حساس و سخت، اعتیاد، مشکلات احساسی و تعارضات معمول است
.
تفاوتهای زوج درمانی از راه دور و زوج درمانی حضوری
زوج درمانی از راه دور، علاوه بر اینکه یک تغییر انقلابی در این روش درمانی است، باعث شده شرمندگی افراد از دریافت مشاوره دیگر دلیلی بر امتناع از مراجعه به مشاور نباشد. از دیگر مزایای این روش مشاوره و تکنیک های زوج درمانی، بیشتر در دسترس بودن آن و کم هزینهتر بودن آن است.
زمانی که زوج، از راه دور با درمانگر خود در ارتباط هستند، اول؛ مراجعین این فرصت را دارند که هرآنچه که دلشان میخواهد بدون هیچگونه احساس شرم بیان کنند. دوم؛ بیان و نوشتن مسائل و مشکلات توسط طرفین قبل از ارائه به مشاور خود به فهم بهتر مشکل کمک میکند و خود یکی از مراحل حل مسئله به شمار میرود.
این فرمت مشاوره به خصوص برای زوجهایی مناسب است که یکی از آنها اغلب در سفرهای کاری به سر میبرد و یا برنامههای کاریشان باهم متفاوت است و نمیتوانند همزمان در اتاق مشاوره حاضر شوند. همچنین زوجهایی که مسئولیت تربیت فرزند را به عهده دارند هم بسیار میتوانند از این روش درمانی سود ببرند.
چرا برخی از دریافت مشاوره زوج درمانی اجتناب میکنند؟
بدفهمی چیستی زوج درمانی گاهی یکی از مهمترین دلایلی است که زوجین را از مراجعه به مشاور و درخواست کمک بازمیدارد. برخی تصور میکنند که زوج درمانی فقط برای مشکلات حاد، مثل اعتیاد یکی از طرفین، مفید است. برخی دیگر هم زوج درمانی را آخرین مرحله قبل از جدایی در نظر میگیرند.
یک سری زوج درمانی را به عنوانی راهی میبینند که در آن میتوانند به پارتنرشان ثابت کنند که مشکل از آنهاست. بسیاری از افراد هستند که اصلا خبر ندارند زوج درمانی در چه گسترهی وسیعی از مشکلات میتواند کمک کننده باشد. آنها نمیدانند که با دریافت مشاوره از یک متخصص، روند کلی رابطه شان را بهبود میبخشند و این مسئله در نهایت به سلامت و رضایت فردی میانجامد.
اگر شما هم تجربهی دریافت مشاوره و استفاده از تکنیک های زوج درمانی یا مشاورهی ازدواج دارید، تجربهتان را با ما درمیان بگذارید.