مجله اینترنتی انعکاس
مطالب جذاب وخواندنی وب

الگوی رفتار با کودک شلخته باید چگونه باشد؟

نکته مهم در رفتار با کودک شلخته این است که پدر و مادر خودشان نظم را رعایت کنند تا الگوی مناسبی برای کودک باشند. بهتر است مرتب کردن اتاق بخشی از برنامه روزانه کودک باشد.

الگوی رفتار با کودک شلخته
ستاره | سرویس مادر و کودک – ” کودک من اسباب بازی‌ها، جوراب‌ها، دستمال و ظرف‌های خود را همه جای خانه رها کرده است و انتظار دارد که من برای او تمیز کنم!”. بسیاری از پدر و مادرها از بی نظمی و  شلختگی کودکان خود ناراضی اند و از تکرار هر روزه این جمله که ” اتاقت را مرتب کن” خسته شده اند. اما رفتار با کودک شلخته چگونه باید باشد. در ادامه نگاه نزدیک‌تری به این موضوع می‌اندازیم.

درباره آن بیندیشید

متاسفانه ما به عنوان پدر و مادر، خودمان هم دچار بی نظمی و شلختگی می شویم. زمانی که ما یک نوزاد داریم، او نیاز به توجه و رسیدگی کامل دارد. اما در مورد یک کودک شش ساله، اگر همان سطح مراقبت و رسیدگی را فراهم کنید، چه اتفاقی می‌افتد؟ کودک دیگر دلیلی برای تغییر در شیوه زندگی اش نمی‌بیند.
خودتان را جای او بگذارید، اگر شما پیشخدمتی داشتید که همه جا شما را دنبال می‌کرد و بهم ریختگی‌ها و بی نظمی‌های شما را مرتب می‌کرد، شرط می بندم که با کمال میل به او اجازه این کار را می‌دادید و از این شیوه زندگی لذت می‌بردید.

۵ اصل حین رفتار با کودک شلخته

نحوه رفتار با کودک شلخته و بی نظم در چند گام ساده، در ادامه آمده است.

۱. مداومت داشته باشید

اگر برخی از روز‌ها کودکتان را به نظافت کردن تشویق کرده، اما دیگر روزها، بی نظمی‌های او را نادیده بگیرید، کودک دچار سردرگمی شده و تصور واضحی از آنچه شما از او می‌خواهید، پیدا نمی‌کند. برنامه دقیقی تنظیم کنید و به آن پایبند باشید.

۲. برنامه روزانه‌ای برای نظافت کردن ایجاد کنید

یک روز بی نظمی و شلختگی، شاید قابل پذیرش باشد، اما اگر این بی نظمی روز‌های پیاپی ادامه پیدا کند، غیر قابل قبول است. زمانی را برای نظافت روزانه اختصاص دهید و همواره به آن پایبند بمانید. برای نمونه پس از خوردن شام همراه با کودک به تمیز و مرتب کردن خانه و اتاق او بپردازید.

۳. در هنگام مرتب کردن با او همراه شوید

همراهی با کودک در مرتب کردن، به او احساس خوشایندی می‌دهد. بدین ترتیب او با احساس رضایت اتاق و وسایل خود را مرتب می‌کند. به مرور زمان، این برنامه نظافت تبدیل به عادت شده و کودک با بهانه گیری کمتری همکاری خواهد کرد.

۴. منظم‌تر باشید

 کودک شلخته
همیشه وسایل را در سر جای خود قرار دهید و به کودک نیز آموزش دهید که هر وسیله جای مخصوص به خود را دارد. برای حفظ نظم از سبدها، جعبه‌ها و قفسه‌های کوچک برای قرار دادن وسایل استفاده کنید.

 ۵. چه کار‌هایی نباید انجام داد

  • به جای کودکتان نظافت نکنید. اگر کودک در مرتب کردن و تمیز نگه داشتن اتاقش همکاری نکند، هرگز این کار را یاد نخواهد گرفت.
  • از او شکایت نکنید. اگر کودک برنامه نظافت روزانه نداشته و شما نیز تاکنون انتظار مشخصی از او نداشته اید، پس جایی برای ناراحتی و عصبانیت از دست کودک نیست. به جای شکایت کردن از او، انرژی خود را صرف آموزش عادات خوب به کودک کنید.

رفتار با کودک شلخته دیگران

کودک شلخته دیگران
زمانی که تمایل به رفت و آمد با دوست یا اقوامی دارید که کودکانی شلخته و بی نظم دارد، اوضاع کمی پیچیده می‌شود. هنگامی که با شیوه‌های متفاوت تربیتی کودکان سایر افراد مواجه می‌شوید، قدری محتاط باشید. چرا که بسیاری از دوستی‌ها و روابط دیرینه تحت تاثیر روش‌های تربیتی متناقض از هم پاشیده شده است.

چه باید کرد؟

  • دانش تربیتی خود را به شیوه غیر تهدید آمیزی به اشتراک بگذارید. از دوست خود دعوت کنید تا در جلسات آموزشی، سخنرانی، یا کارگاه‌های فرزندپروری به همراه شما شرکت کند. یک نسخه از کتاب تربیتی دلخواه خود را به او بدهید و بگویید که از آن کتاب بهره زیادی برده اید و مطمئن هستید که او نیز خوشش خواهد آمد.
  • نبرد خود را انتخاب کنید. سعی کنید از قرار ملاقات خود نهایت لذت را برده و مسایل کم اهمیت و جزیی را نادیده بگیرد. بر آن دسته از ویژگی‌های دوست خود که از آن‌ها لذت می‌برید، تمرکز کنید و قلب خود را برای یافتن نکات لذت بخش از کودک او بگشایید.
  • قرار ملاقات‌های بدون حضور کودکان داشته باشید. اگر رفتار‌های کودک دوستتان بر روی کودک شما تاثیر نامطلوب گذاشته و یا استرس زیادی در شما ایجاد می‌کند، بهتر است قرار ملاقات‌های بدون حضور کودکان داشته باشید.

چه کار‌هایی نباید انجام داد

  • کودک دیگران را تربیت نکنید. اجازه دهید دوستتان، خود با بی نظمی و شلختگی کودکش مواجه شود (خواه با آن برخورد کند یا نه). فقط زمانی که مساله‌ای در ارتباط با کودک شما یا اموالتان پیش آمد، می‌توانید دخالت کنید.
  • تصور نکنید که می‌توانید سایر افراد را تغییر دهید. انرژی خود را صرف این تصور نکنید که می‌توانید با چند اظهار نظر به موقع زندگی خانوادگی، شیوه تربیتی و سبک زندگی دوست خود را تغییر دهید. تحمیل تغییر بر دیگران می‌تواند آن‌ها را رنجیده خاطر، عصبانی و تدافعی کند. هم چنین ممکن است او این شیوه زندگی را بپسندد. پس تا هنگامی که دوستتان از شما درخواست کمک و مشورت نکرده است، بهتر است دخالت نکنید.
  • دیدن دوست خود را متوقف نکنید. داشتن روابط دوستانه برای سلامتی و شادی شما ارزش و اهمیت زیادی دارد. کودکان سرانجام بالغ شده و رشد می‌کنند. زمانی که بزرگ‌تر شدند، دیگر زمان زیادی را با شما نمی‌گذرانند. در آن هنگام داشتن روابط دوستانه برای شما نجات بخش است.

 کودک شلخته

جمع بندی

  • اولین قدم برای آموزش رفتار درست به کودک شلخته، منظم بودن پدر و مادر است.
  • بهتر است زمان ثابتی از روز به مرتب و تمیز کردن خانه اختصاص یابد و هرگز ترک نشود.
  • همراهی با کودک در مرتب کردن اتاق، موجب کاهش بهانه گیری او می‌شود.
  • پدر و مادر نباید به جای کودک، اتاق او را مرتب نکنند.
  • بهتر است آموزش رفتار درست را جایگزین شکایت کردن و عصبانی شدن کنید.
  • اگر فرزند دوستتان که با او رفت و آمد دارید، کودک شلخته‌ای است، در صدد آموزش رفتار درست به او نباشید.
  • در صورت داشتن تاثیر نامطلوب روی کودک شما، دوستتان را بدون حضور کودکان ملاقات کنید.

بیشتر بخوانید: جدول رفتار کودکان، ۷ گام تا ایجاد عادات خوب


شما از چه شیوه ای برای نظم دادن به اتاق کودک و همراه کردن او استفاده می کنید؟ تجربیات خود را در انتهای این صفحه در قسمت “ارسال نظر” با ما و سایر مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.

برگرفته از: انضباط بدون گریه / الیزابت پنتلی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.