راگامگ – ترجمه از هدی بانکی: اسهال مسافرتی میتواند سفرتان را تبدیل به یک کابوس کند، اما خوشبختانه این مشکل چاره دارد.
اسهال مسافرتی به طور کلی به دلیل پاتوژنهای موجود در آب و غذا ایجاد میشود و باکتریها، ویروسها و انگلها اصلیترین عوامل آن هستند. بزرگترین دفاع شما در برابر اسهال مسافرتی، پیشگیری است، پس خیلی مهم است که به سالم بودن آبی که مینوشید و غذایی که میخورید اطمینان داشته باشید.
علائم اسهال مسافرتی معمولا در عرض چند روز بروز میکنند اما در برخی موارد ممکن است دو هفته طول بکشد تا این بیماری خودش را نشان بدهد. علائم بسته به میکروارگانیسم علت اسهال، گوناگونند که به شایعترین آنها اشاره میکنیم.
. اسهال ناگهانی و آبکی و انفجاری
. گرفتگیهای شکمی
. تهوع و استفراغ
. آروغ زدن
. نفخ
در موارد شدیدتر، فرد دچار تب و خون در مدفوع نیز میشود. اگر با این علائم مواجه شدید یا اگر علائمتان بیش از ۴۸ تا ۷۲ ساعت طول کشیدند، باید به پزشک مراجعه کنید. در بیشتر موارد، اسهال مسافرتی یک تا پنج روز طول میکشد. در مواردی نادر، علائم ممکن است تا یک ماه بعد از عفونت اولیه نیز ادامه داشته باشند.
درمان اسهال مسافرتی
مریض شدن دور از شهر و خانه خیلی عذاب آور است و بروز ناگهانی علائم و شدت آنها نیز میتواند وحشت ایجاد کند. در چنین شرایطی، داشتن آگاهیهای کافی کمک زیادی میکند.
جبران مایعات از دست رفتهی بدن
اولین کاری که باید بکنید نوشیدن آب و مایعات فراوان است تا بدن را هیدراته نگه دارید. در موارد خفیفتر اسهال مسافرتی، هر گونه مایع سالمی میتوانید بنوشید مثلا آب جوشیده، آب مرغ و یا آبمیوههای بسته بندی شده (غیر از مرکبات). نوشابههای ورزشی نیز در چنین مواقعی خوب هستند اما در مورد دهیدراسیون شدید بدن، باید از محلول ORS استفاده کنید. پودر ORS در تمام داروخانهها موجود است، فقط باید آن را با آبی که به سلامت آن اطمینان دارید ترکیب کنید.
آنتی بیوتیکها
وقتی مصرف آنتی بیوتیک ضروری میشود، درمان با آنتی بیوتیک کویینولون بعد از شروع اسهال میتواند آغاز شود. در خیلی از موارد، به مدت یک تا دو روز، سیپروفلوکساسین (۵۰۰ میلی گرم دو بار در روز) تجویز میشود و در مورد کویینولون نیز روزی یک بار مصرف دارو موثر خواهد بود. کویینولونها برای کودکان و زنان باردار مناسب نیستند.
آزیترومایسین نیز در درمان اسهال مسافرتی در آسیای جنوب شرقی موثر است زیرا در این سرزمینها مقاومت نسبت به کویینولونها مشکلی شایع است.
ریفاکسیمین نیز نوعی آنتی بیوتیک است که نشان داده شده در درمان اسهال مسافرتی با منشاء زنجیرهی غیرتهاجمی ای کولای موثر است (۲۰۰ میلی گرم سه بار در روز و به مدت سه روز).
بیسموت ساب سالیسیلات نیز داروی مناسب دیگری برای اسهال مسافرتی است اما برای موثر بودن باید در دوزهای بالا مصرف شود، از این رو خطر عارضهای به نام مسمومیت با سالیسیلات وجود دارد. این مسمومیت میتواند بر سیستم تنفسی، گوارشی، قلبی و عروقی و سیستم عصبی و البته گوشها، بینی و حلق اثر بگذارد. بنابراین فقط و فقط باید با تجویز پزشک که در جریان سایر داروهایی که مصرف میکنید هست مصرف شود.
داروهای ضد اسهال
منطقی به نظر میرسد که در مواقع اسهال، از داروهای ضد اسهال مانند لوپرامید یا دیفنوکسیلات استفاده کنید، اما اگر هر گونه نشانهای از خون در مدفوعتان باشد نباید از این داروها استفاده کنید. تنها زمانی میتوانید داروی ضد اسهال مصرف کنید که یک آنتی بیوتیک نیز برایتان تجویز شده باشد. وقتی از داروی ضد اسهال برای اسهال مسافرتی استفاده میکنید باید بدن را به خوبی هیدراته نگه دارید. اگر علائمتان بدتر شدند یا اگر بعد از دو روز، اسهال همچنان ادامه داشت، مصرف داروی ضد اسهال را متوقف کنید.
منبع: verywellhealth