او در ادامه با اشاره به حوادث آبان ماه و قطعی اینترنت در کشور گفت: “وقتی اینترنت بعد از یک هفته وصل شد، مواجهه با اخبار تلخ آنچنان برایم باورنکردنی بود که هر چقدر با خودم کلنجار رفتم این بار هم در انتخابات شرکت کنم و برای نامزدهای اصلاحطلب به فعالیت بپردازم دیدم نمیتوانم.”
او تاکید کرد “در حقیقت به نوعی فلج فکری دچار شدهام.”
این اظهار نظر صادق زیباکلام بسیار مورد توجه رسانهها و افکار عمومی قرار گرفت. سخنان او در حالی مطرح میشود که پیشروترین چهرههای اصلاح طلب نیز تاکنون به این نتیجه نرسیده اند که در انتخابات شرکت نکند و حتی بسیاری از آنها معتقدند باید در انتخابات مجلس شرکت کرد.
صادق زیباکلام تغییر نگاهش را به اتفاقات آبان ماه در کشور نسبت میدهد، اما با نگاهی به مواضع یکسال گذشته او میتوان گفت، تحول در دیدگاه سیاسی صادق زیباکلام به پیش از این باز میگردد.
در یک سال گذشته زیباکلام بارها رویکرد اصلاح طلبان را نقد کرده و معتقد است که آنها در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی دست از مطالبه گری برداشته اند. او اواخر سال گذشته در گفتوگوی ویژه نوروزی به فرارو گفت عملکرد اصلاح طلبان باعث ریزش شدید هواداران آنها شده است.
به اعتقاد زیباکلام اصلاح طلبان به ویژه رهبری این جریان پس از آنکه دولت روحانی به وعده هایش به مردم پشت کرد، هیچ استراتژی و نقشه راهی نداشت. او اظهار کرد هدف اصلی اصلاح طلبان “باید دموکراسی خواهی و آزادی خواهی” باشد که در حال حاضر اینگونه نیست.
طرح این مباحث از سوی صادق زیباکلام در دو سال اخیر با رویکردهای پیشین او تفاوت زیادی دارد. او همیشه از مدافعان سیاستمداری محافظه کاری همچون آیت الله هاشمی رفسنجانی بوده است. او سالها در برابر حملات اصلاح طلبان از آیت الله هاشمی دفاع کرد و اصلاح طلبان را متهم به تندروی کرد. او از اولین اصلاح طلبانی بود که به کمپین انتخاباتی حسن روحانی پیوست.
اما حالا به نظر میرسد که خود او در شرایط تازهای قرار گرفته و مسیر جدیدی را در پیش گرفته است.
در کنار رویکرد سیاسی تازه زیباکلام او فعالیت های اجتماعی اش را در سالهای اخیر افزایش داده است. این اتفاق پس از زلزله سال ۹۶ در کرمانشاه رخ داد. در جریان آن زلزله صادق زیباکلام همچون سلبریتیهای ورزشی و سینمایی شماره حسابی برای جمع آوری کمکهای مردمی منتشر کرد.
نتیجه کار شگفتی زیباکلام را در پی داشت، او توانست بیش از یک میلیارد تومان پول جمع آن کند و پس از آن در قبال این پولها احساس مسئولیت کرد و تصمیم گرفت برای هزینه آن در کرمانشاه طرحی نو در اندازد. نهایتا طرح او به ساخت دهکده امید منجر شد. دهکدهای با امکانات مدرن در منطقهای بسیار محروم. هنوز تا پایان ساخت این دهکده کار زیادی مانده، اما زیباکلام هر چند وقت یکبار درباره پیشرفت کار به مخاطبان خود در شبکههای اجتماعی گزارش میدهد.
شاید بتوان گفت صادق زیباکلام پس از زلزله کرمانشاه و اقبال افکار عمومی به او در مواضع سیاسی اش دچار تحولاتی شد. او از آن زمان بیش از آنکه به دنبال قانع کردن افکار عمومی و مخاطبانش باشد، با افکار عمومی همراهی و همفکری نشان داد.
فعالیت هایش در شبکهها اجتماعی به شکل چشمگیری افزایش یافت. او هم کانال تلگرامی پر مخاطب دارد و هم همچون سلبریتیها صفحه اینستاگرامی با فالوئرهای بالایی دارد.
کانال تلگرامی او ۶۸ هزار مخاطب دارد و صفحه اینستاگرام اش نیز نزدیک به یک میلیون نفر دنبال کننده. بیش از ۱۸۳ هزار نفر با اکانت توئیتر او همراه هستند. آمارهایی که برای یک استاد دانشگاه و فعال سیاسی رویایی به نظر میرسد.
زیباکلام در رسانهها و شبکههای اجتماعی بسیار فعال است و روزی نیست که اظهار نظری از او درباره مسائل مختلف منتشر نشود. او در کنار اعلام مواضع سیاسی همچون سلبریتیها برای اتفاقات مهم اجتماعی و فرهنگی همچون آغاز سال نو میلادی پیام تبریک و یا درگذشت نورعلی تابنده پیام تسلیت منتشر میکند.
خصوصیت ویژه سلبریتیها این است که مواضع شان تحت تاثیر افکار عمومی و هواداران شان قرار دارد.
زیباکلام در انتخابات سال 92 از اولین اصلاح طلبانی بود که به کمپین روحانی پیوست
صادق زیباکلام در کمپینها اجتماعی نیز مشارکت دارد که آخرین آن مربوط به کمپین “نجات آرمان” متهم به قتل یک دختر نوجوان است. او پیام پدر و مادر آرمان را در صفحات اجتماعی خود بازتاب داد.
زیباکلام در این باره نوشت: “من نه خانواده مقتول که جگرگوشهشان را از دست دادهاند را میشناسم و نه پدر و مادر آرمان که فرزندشان در آستانه اعدام قرار گرفته. اما، هم بواسطه «مخالفتم با اعدام» و هم اینکه میتوانم احساس پدر و مادر آرمان را درک کنم، تقاضای ملتمسانه آنها از پدر و مادر مقتول را در صفحه اینستاگرامم به اشتراک گذاشتم.”
اما نکته جالب توجه ادامه نوشته اوست که خود را در کنار پرویز پرستویی بازیگر سینما قرار میدهد و به گونهای که نشان میدهد در این عرصه تازه وارد است، نوشت: «جز بنده عزیزان دیگری از جمله جناب پرویز پرستویی هم آن را منعکس نمودهاند. امیدوارم اولیاء دم در این ساعات پایانی علیرغم درد و مصیبتی که ازدست دادن جگرگوشه شان برای آنها ببار آورده، با گذشت از قصاص و بازگرداندن زندگی به آرمان از بار اندوهشان اندکی کاسته شود.»
او همچون سلبریتیها به هر چه که در افکار عمومی ترند شود واکنش نشان میدهد، از آلودگی هوا، افای تی اف، نظارت استصوابی، ماجرای مرگ کولبرها و… گرفته تا هجوم مردم کامنت گذار به اینستاگرام تتلو، احضار خانواده مسیح علینژاد و… اظهار نظر میکند.
زیباکلام پس از ماجرای درخواست تتلو از هوادرانش در اینستاگرام برای ثبت ۱۲ میلیون کامنت که البته از ۱۷ میلیون نیز عبور کرد، در چند پست به موضع گیری درباره این “پدیده اجتماعی” پرداخت و با عنوان “من از تتلوها میترسم”، نوشت: “نخستین بار «تتلو»ها را پنج سال پیش دیدم. مراسم تشییعجنازه «مرتضی پاشایی» بود. صدها هزار دهه شصتی و هفتادی آرام و در سکوت جنازه را تشییع میکردند. در چشمانشان آمیزهای از بغض و کینه، گرهخورده با عصیان موج میزد. بیاختیار به یاد شعار دوران انقلاب بعد از کشتار هفده شهریورافتادم: «مشت گرهکرده ما فردا مسلسل میشود.»”
زیباکلام در ادامه یادداشتش نوشت که تتلوها را در اعتراضات سال ۹۶، در ماجرای وحید مرادی، مائده هژبری و دختر آبی دیده که “بسیج ” شدند و به حمایت از این افراد پرداختند.
او در یادداشت دومی با عنوان “چرا از تتلوها میترسم؟ ” نوشت: «از تتلوها میترسم، چون از خشم و نفرت میترسم. چون در طول تاریخ کشورم نفرت و خشونت بهجز تخریب حاصل دیگری به بار نیاورده. بدون آنکه سرسوزنی موفق به پیشرفت دمکراسی شده باشد. خشونت ممکن است دمکراسی را در ابتدا یک گام بهپیش ببرد، اما آنقدرها طول نمیکشد که آن را دو گام بهعقب میکشاند. ازتتلوها میترسم، چون بسیاری از آنها خشونت را یگانه ابزار تغییرمی دانند.»
صادق زیباکلام که پیشتر به عنوان یک استاد علوم سیاسی، تحلیلگر مسائل سیاسی و حتی مشاور سیاستمداران برجسته شناخته می شد حالا بیشتر در جایگاه یک فعال رسانه ای و یا یک سلبریتی درباره تحولات مختلف جامعه ایران اظهار نظر می کند. او مخاطبان زیادی دارد و بسیار هم مورد قضاوت قرار می گیرد. به نظر می رسد رویکرد او بیشتر تحت تاثیر مخاطبانش و قضاوتهای آنها است. شاید این روزها از او درباره آیتالله هاشمی -سیاستمدار مورد علاقهاش- هم سوال شود، نقدش کند و او را با روتوشی تازه تفسیر کند.