یاسمن که با نام گل یاس نیز شناخته میشود از معطرترین و زیباترین گلهای فصل بهار است. این گیاه چند ساله است و با گسترش شاخ و برگ و گلهای خوشبویش بر روی دیوارها و بر بالای نردهها یا در سبدهای آویز، خانه شما را آراسته، پرورش و نگهداری از آن هم در فضای باز و هم در گلدان امکانپذیر است. در این مقاله به معرفی انواع، شرایط نگهداری از گل یاسمن و نکات کاربردی برای تکثیر و پرورش این گل پرطرفدار پرداختهایم.
معرفی انواع گل یاسمن
۱) یاس هلندی
۲) یاسمن چمپا
۳) یاس رازقی
۴) یاسمن زرد
۵) یاسمن صورتی
۶) یاسمن سفید
یاسمن سفید در ایران با نامهایی همچون یاسمن جنگلی و شیروانی نیز شناخته میشود و بومی مناطق آسیاست. گیاهی چندساله است و در فصل بهار، تابستان و اویل پاییز گل میدهد.
شرایط نگهداری از گل یاسمن در فضای باز
خاک مناسب برای پرورش گل یاسمن
گل یاسمن به نوع خاک چندان حساس نیست و در بیشتر انواع خاک قادر به رشد است. با این وجود توصیه میشود در زمان پر کردن گودال محل کاشت، از مخلوط خاک برگ + خاک معمولی باغچه + کود بسیار پوسیده گاوی استفاده کنید تا مواد غذایی لازم برای گیاه در طول فصل رشد فراهم باشد. همچنین پیشنهاد میکنیم با شروع فصل بهار یک لایه خاک برگ + کود پوسیده دامی را روی سطح خاک و در زیر درخت پخش کنید تا علاوه بر جلوگیری از گرم شدن بیش از اندازه سطح خاک به دلیل تابش نور آفتاب، مواد غذایی موجود در کود، به تدریج آزاد شده و وارد خاک شود و مورد استفاده گیاه قرار گیرد.
نحوه آبیاری گل یاسمن در باغچه
یاسمن نیاز به آبیاری متوسط دارد و اگر گیاه را در باغچه و فضای باز کاشته باشید، هفتهای یکبار آبیاری عمیق کافی است.
توجه داشته باشید؛ از غرقابی شدن و ماندن آب در پای گیاه پرهیز کنید، باقی ماندن آب در پای گیاه ابتدا باعث کاهش گلدهی و سپس زرد شدن و ریزش برگها میشود و به تدریج منجر به از بین رفتن گیاه خواهد شد. البته سعی کنید که گیاهان جوان خشکی نکشند، اما گیاهان بالغ اصولا مقاومت بیشتری در برابر خشکی خاک دارند.
نور مناسب برای کاشت یاسمن در باغچه
یاسمن گیاهی آفتاب دوست است و به نور مستقیم خورشید برای رشد بهنیه نیاز دارد. بهترین مکان برای کاشت آن در باغچه، نزدیک دیوار است تا گیاه بتواند در صبح از نور خورشید بهرهمند و در بعد از ظهر از آفتاب شدید و مستقیم در امان باشد.
دمای مناسب برای نگهداری گل یاسمن در فضای باز
یاسمن گیاه مقاومی به تغییرات دماست که محدوده وسیعی از تغییرات دما را تحمل میکند و حتی میتواند با رعایت اصول حفظ گیاه در فصل سرما، در محلهایی که دما در زمستان زیر صفر نیز میرود زنده بماند. دمای ۱۵ تا ۲۵ درجه بهترین دما برای رشد این گل است و در دماهای بیشتر برای جبران تنش گرما لازم است فاصله بین دو آبیاری کمتر شود. همچنین توجه داشته باشید برای داشتن گیاهی پر گل، لازم است تا گیاه قبل از به گل رفتن، یک دوره سرمای زمستانه را تحمل کند.
نحوه کوددهی یاسمن در باغچه
کوددهی زیاد این گیاه مانع از به گل رفتن یاسمن میشود؛ بنابراین توصیه میشود در فضای باز فقط یک مرتبه در اوایل فصل بهار با آغاز رشد رویشی، گیاه را با کود شیمیایی ۱۰-۱۰-۱۰ کوددهی کنید. همچنین همانطور که در بخش خاک مناسب برای پرورش یاسمن گفته شد، استفاده از کود پوسیده دامی قبل از کاشت در فضای باز و مخلوط کردن آن با خاک توصیه میشود.
شرایط نگهداری از گل یاسمن در منزل
خاک مناسب برای کاشت یاسمن در گلدان
نحوه آبیاری یاسمن در گلدان
در شرایط نگهداری گل یاسمن در گلدان و داخل منزل هفتهای دو بار آبیاری نیاز است و لازم است در فاصله بین دو آبیاری سطح رویی خاک حتما خشک شده باشد.
نور مورد نیاز یاسمن در منزل
گل یاسمن نیاز به دریافت نور کافی و مستقیم خورشید در طول روز دارد؛ بنابراین در صورت نگهداری این گل در داخل منزل، حتما آن را در پرنورترین مکان آپارتمان نگهداری کنید. پنجرههای آفتابگیر جنوبی وشرقی مناسبترین محل برای نگهداری این گل در فضای داخل خانه است.
دمای مناسب برای پرورش یاسمن در منزل
دمای مناسب برای نگهداری پرورش یاسمن در منزل، دمای بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است. گلهای یاسمن به دمای بالا مقاوم هستند؛ با این وجود برای گلدهی، نیاز به هوای خنک دارند و هرچه دمای محیط خنکتر باشد، طول عمر گلها بیشتر خواهد بود.
نحوه کوددهی گل یاسمن در گلدان
آماده کردن قیم برای گل یاسمن در گلدان
نحوه تکثیر گل یاسمن
گل یاسمن را به روش کاشت بذر، قلمه زدن و خواباندن ساقه میتوان تکثیر کرد. سادهترین و سریعترین راه تکثیر، قلمه زدن ساقه در اواسط بهار تا اوایل تابستان است. توسط یک چاقوی یا قیچی باغبانی تیز، قلمههایی را به طول ۱۰ سانتیمتر از ساقههای سالم و قوی گیاه جدا کنید و هر قلمه را گلدانی حاوی کمپوست مخصوص بذر و قلمه بکارید و تا زمان ریشهدار شدن قلمه، بستر کاشت را مرطوب حفظ کنید.