راگامگ – زینب نثار: چند هفته گذشته روزهای سختی برای فوتبالیهای کشور بوده است. فشارهای رسانهها و افکار عمومی بر فوتبالیها از محاکمه حسین هدایتی معروف به عابر بانک فوتبال شروع شد و حالا با ماجرای درگیری فرهاد مجیدی با پک پلیس راهور ناجا شدت گرفته است.
حمایت غیر منتظره سلطان از مفسد اقتصادی
در همین حال اظهارات جدید سلطان فوتبال درباره لزوم حمایت جامعه فوتبالی از حسین هدایتی در روز یکشنبه ۱۲ اسفند، موج جدیدی از واکنشها و انتقادات را در رسانهها به وجود آورده است. حسین هدایتی که متهم به اختلاس و پولشوییهای کلان است، مبالغ هنگفتی از پولهای بادآوره اش را در فوتبال و به خصوص به عنوان اسپانسر تیم پرسپولیس خرج کرده است. دادستان این پرونده مدتی پیش اعلام کرد کسانی که از این متهم، پولی به عنوان هدیه و از این دست عناوین گرفته اند باید آنها را برگردانند. وی گفته این پولها متعلق به مردم است و باید به بیت المال پس داده شود.
در شرایطی که پرسپولیسیها و برخی اسطورههای فوتبال کشور مانند علی کریمی به دلیل رابطه نزدیک با حسین هدایتی زیر تیغ انتفادها هستند، علی پروین از ضرورت حمایت از این متهمِ اختلاسهای بزرگ حرف زده است. پروین در مصاحبهای گفته است: «اتفاقا جمعه شب توی فکر آقای هدایتی بودم. اینجا هم به شما میگویم باید نامهای تنظیم کنیم که به امضای همه فوتبالیها برسد. به هر حال آقای هدایتی برای فوتبال این مملکت خیلی زحمت کشیده و شاید این نامه بتواند کمکی به او بکند».
سلطان فوتبال ایران همچنین درباره صحبتهای دادستان درباره لزوم برگرداندان پولها و هدایای دریافتی توسط فوتبالیها هم تاکید کرده که این پولها به عنوان هدیه به آنها داده شده و دیگر نمیتوانند برگردانند. این اظهارات عجیب علی پروین با واکنشهای مختلفی روبرو شده است. برخیها از حمایت پروین از یک مفسد اقتصادی متعجب شده و از وی انتقاد کرده اند.
خبرهای مختلفی هم منتشر شده مبنی بر این که برخی از فوتبالیستها به دلیل دریافت پول از حسین هدایتی در گذشته به کمیته انضباطی فدراسیون احضار شده اند.
کلاهبردار بزرگ در اقتصاد و حاتم طایی در فوتبال
محاکمه حسین هدایتی دولابی از دی ماه به عنوان مفسد اقتصادی آغاز شده است. او یکی از متهمان اصلی در پرونده اختلاس هزاران میلیاردی در بانک سرمایه است.
به گفته دادستان این پرونده، حسین هدایتی در پوشش ۸ شرکت صوری که همه آنها به اسم افراد بی بضاعت و کارتن خواب ثبت شده، اقدام به دریافت ۵۸۶ میلیارد تومان تسهیلات از بانک سرمایه کرده است.
هدایتی با تبانی با مدیران بانکی بدون رعایت تشریفات اداری و از طریق گران نشان دان وثیقه ها، این اعتبارات مالی را دریافت کرده است. وی با گذشت ۴ سال از تاریخ سررسید معوقات بانکی اش، هنوز آنها را پرداخت نکرده است. هدایتی در حال حاضر حدوده ۱۵۰۰ میلیارد تومان بدهی معوقه به بانک سرمایه دارد.
حسین هدایتی که در عرصههای مختلف اقتصادی فعال بوده و با پولهای بادآوره سودهای گزافی به دست آورده از ۱۵ سال پیش وارد میدان فوتبال هم شد. او که مالک هولدینگ بزرگ استیل آذین ایرانیان بود ابتدا باشگاه استیل آذین را با حمایت مالی این هولدینگ راه اندازی کرد. باشگاه استیل آذین که علی پروین هم از چهرههای مهم آن بود آن طور که هدایتی انتظار داشت، نتواند موفقیت چندانی بدست آورد. درباره فساد و زد و بند در این باشگاه همان موقع حرف و حدیثهای زیادی مطرح شد؛ از خرید داور و بازیکنان تیمهای حریف تا رشوه به مدیران فدراسیون فوتبال.
حسین هدایتی بعد از نرسیدن به اهدافش در استیل آذین به تیم پرسپولیس نزدیک شد و پولهای کلانی برای این باشگاه خرج کرد. او برای خرید بازیکن، پاداش به بازیکنان و بسیاری از چیزها به پرسپولیس کمک مالی میکرد. به پاس این بذل و بخشش ها، پرسپولیسیها حتی شنل قرمز این باشگاه را هم بر دوش او انداختند. حتی در برههای حرف خرید باشگاه قرمزها توسط حسین هدایتی هم مطرح شد.
این روزها در کنار همه سرزنشها و حملههایی که به تیم پرسپولیس برای دریافت کمک مالی از هدایتی میشود، عدهای اعتقاد دارند تنها قرمزها نبودند که از این مفسد اقتصادی پول گرفته اند. پول کثیف هدایتی در همه بخشهای فوتبال کشور وارد شده است. هدایتی در بسیاری از برنامههای مختلف فوتبال و لیگ برتر اسپانسر بوده است. حتی او به فدراسیون فوتبال در پرداخت دستمزد کیروش کمک مالی کرده است.
رسوخ فساد و پولیشویی از فوتبال تا سینما
مدت هاست که افراد مختلف درباره پولشویی و ورود پولهای کثیف اختلاسها در عرصههای مختلف مانند ورزش، سینما و تلویزیون و فرهنگ هشدار میدهند. حتی مدتی است در قوه قضاییه پروندهای درباره پولشویی در سینما و سرمایه گذاری برخی از متهمان به اختلاس در فیلمها و سریالها تشکیل شده است؛ بنابراین پولشویی در کشور فقط مختص به فوتبال نشده و بخشهای مختلف دیگری از جمله فرهنگ و هنر را هم گرفتار کرده است. ورود این پولها بیش از هر چیز تهدیدی برای این حوزهها و فعالان در آن هاست. به عنوان مثال پدیدههایی مانند زدبند و خرید بازیکن و داور در تیم استیل آذین موجب پایین آمدن سطح فوتبال و پسرفت آن و همچنین افول شایسته سالاری میشود.
به نظر میرسد شفافیت و مبارزه با فساد علاوه بر اقتصاد در حوزههای دیگری مانند ورزش و فرهنگ و هنر هم ضروری است. منابع مالی اسپانسرها و حامیان در این فعالیتها و نحوه خرج شدن پولهای ورودی به این حوزهها باید روشن و شفاف بوده و ضوابط سختگیرانهای باید در این مورد وجود داشته باشد.