راگامگ – سهیل بالینی: سالها از دوران پادشاهی نوکیا بر دنیای تلفنهای همراه میگذرد. شرکتی که با معرفی گوشیهایی خاص و نوآورانه، نبض فناوری را در دست داشت، این روزها قصد دارد تا دوباره به یکی از قدرتهای تولید موبایل تبدیل شود. نوکیا ۹ پیورویو با پنج لنز مجزا، تازهترین تلاش این شرکت برای بازگشت به دوران طلایی نوکیا است.
شاید خیلی از شما گوشیهای محبوب نوکیا مثل ۶۶۰۰، N۹۵ و N۹۰۰ را به خاطر داشته باشید. تلفنهایی کم وبیش هوشمند که بهعنوان پرفروشترین موبایلهای آن دوران شناخته میشدند. از سوی دیگر همگی ما شکستهای شرکت نوکیا در تلاش برای هماهنگی با فناوری روز را نیز به خاطر میآوریم.
در سالهایی که اپل، سامسونگ، اچ تی سی و سونی با استفاده از ios و اندروید، طرفداران فناوری را شگفتزده میکردند، نوکیا با اصرار به استفاده از سیستم عاملهای قدیمی، جایگاه خود را به مرور از دست داد. خرید بخش موبایل شرکت نوکیا توسط مایکروسافت هم تیر خلاصی بر جسم نیمهجان این شرکت بود.
مایکروسافت و ویندوزفون که برنامه مشخصی برای مبارزه با اپل و گوگل نداشتند، خیلی زود به یک بازنده فراموششده در بازار تلفنهای هوشمند تبدیل شدند و نوکیا نیز در کنار آنها به یک نوستالژی دوستداشتنی و دور تبدیل شده بود. در این بین HMD؛ یک شرکت بینالمللی با ستونهایی چینی، نام نوکیا را از خاکسترهای به جا مانده از این شرکت بیرون آورده و قصد دارد تا با تمرکز به اصول قدیمی نوکیا، این برند را دوباره به یکی از قدرتمندترین شرکتهای تولیدکننده موبایل تبدیل کند.
نوکیا ۹ پیورویو با پنج لنز دوربین مجزا، تازهترین تلاش این شرکت برای بازگشت است. نوکیا که همیشه به داشتن گوشیهایی با دوربین فوقالعاده مشهور بوده، این بار عکاسان حرفهای را بهعنوان بازار هدف انتخاب کرده است.
طراحی
نوکیا ۹ طراحی ساده و جذابی دارد که البته کمی کهنه و قدیمی به نظر میرسد. در این گوشی صفحهنمایش خمیدهای وجود ندارد و حاشیههای کناری نیز با صفحهنمایش پوشانده نشده است. جنس آلومینیومی نوکیا ۹ به حس داشتن یک گوشی گرانقیمت کمک میکند. رنگبندی خاصی هم برای این گوشی در نظر گرفته نشده و در حال حاضر تنها در رنگ آبی تیره یا همان Midnight Blue به فروش میرسد. هرچند با توجه به سابقه شرکت HMD باید پیشبینی کرد که در آینده نزدیک، رنگهایی جذابتر قابل سفارش باشند.
در قسمت تحتانی گوشی یک درگاه USB-C در کنار میکروفن و اسپیکر قرار گرفته است. طراحی این بخش نیز با طراحی کلی نوکیا ۹ هماهنگ است. خمیدگیهای گوشی بسیار زیبا انتخاب شده و صفحهنمایش نیز در سطحی برابر از بدنه قرار دارد.
لوگو Android One نیز بر روی گوشی قابل مشاهده است. این لوگو نشاندهنده قراردادی است که نوکیا با شرکت گوگل ثبت کرده. این قرارداد به گوگل اجازه میدهد تا بهروزرسانیهای امنیتی سیستمعامل اندروید را در کمترین زمان ممکن در اختیار کاربران قرار دهد.
مهمترین موضوع در طراحی نوکیا ۹، لنزها و سنسورهای عکاسی پشت گوشی است که بهصورت دایرهای شکل در کنار هم قرارگرفتهاند. دوربینها هیچ برجستگی خاصی نسبت به بدنه گوشی ندارند. این موضوع اثبات میکند که HMD برای طراحی این گوشی، زمان مناسبی را صرف کرده است.
صفحهنمایش
صفحهنمایش نوکیا ۹ با استانداردهای روز جهان فاصله دارد. نوکیا در این گوشی نه از صفحهنمایش خمیده استفاده کرده و نه تلاشی برای حذف حاشیههای کناری صفحهنمایش از خود نشان داده است. دوربین سلفی درون صفحهنمایش قرار داده نشده که باز هم نشانی از رویه قدیمی HMD در طراحی گوشی نوکیا ۹ دارد.
از انتخابهای کهنه نوکیا که بگذریم باید به این موضوع اشاره کنیم که در استفاده روزمره، صفحهنمایش p-OLED نوکیا ۹، شما را راضی نگه خواهد داشت. علاوه بر این، حسگر اثرانگشت در زیر صفحهنمایش قرارگرفته که میتواند قدمی روبهجلو بهحساب بیاید.
صفحهنمایش ۵/۹۹ اینچی نوکیا ۹ از رزولوشن ۲۸۸۰ در ۱۴۴۰ بهره میبرد که PPI معادل ۵۳۸ را در اختیار کاربر قرار میدهد. هرچند آزمایشهای پزشکی نشان میدهد که چشم انسان توانایی دیدن بیش از ۳۰۰ پیکسل در هر اینچ را ندارد، شرکتهای تولیدکننده موبایل اصرار دارند تا از PPI بالاتر در صفحه نمایشهای خود استفاده کنند.
پردازش رنگها در صفحهنمایش بسیار شفاف است و حداکثر نور مناسب، باعث شده تا گوشی در فضای خارج از خانه که در واقع بازار هدف نوکیا ۹ را شامل میشود، نمایشی قابلقبول را نشان دهد. حسگر اثرانگشت هم کمی بالاتر از حد معمول قرارگرفته که البته تأثیر چندانی در استفاده روزمره از این گوشی ندارد.
نرمافزار
شرکت HMD در اغلب گوشیهای جدید و قدرتمند نوکیا، از سیستمعامل Android One استفاده کرده تا بهروزرسانی گوشی با سرعتی برابر با گوشیهای پیکسل گوگل انجام شود. همکاری نوکیا و گوگل در حدی بوده که برنامه عکس اختصاصی گوگل، از هماهنگی فوقالعادهای با نرمافزار دوربین نوکیا ۹ برخوردار است. با استفاده از این نرمافزار میتوانید تصاویر RAW گرفته شده با این گوشی را مشاهده کنید و حتی میزان بوکه تصاویر را نیز مشخص کنید.
نسخه موبایل نرمافزار Lightroom شرکت ادوبی نیز برای ادیت و ویرایش تصاویر RAW در گوشی نوکیا ۹ گنجاندهشده. البته استفاده از Android One در این گوشی به نوکیا اجازه نمیدهد تا برنامههای جانبی بهصورت پیشفرض در گوشی نصب شوند در نتیجه نوکیا گزینهای برای نصب برنامههای جانبی را در هنگام راهاندازی اولیه، در اختیار کاربر قرار میدهد.
تنها اپلیکیشن جانبی نصبشده در نوکیا ۹، نرمافزار اختصاصی تصویربرداری نوکیا است. اگر این نرمافزار را در نظر نگیریم، در نوکیا ۹ شما با یک تجربه پیکسلی گوگل روبرو هستید که در بهبود سرعت این گوشی تأثیر گذار است.
سختافزار
نوکیا ۹ از چیپست Qualcomm Snapdragon ۸۴۵ استفاده میکند که در سال گذشته در اغلب پرچمداران شرکتهای مختلف از آن استفاده شده بود. ۸ پردازنده Kryo ۳۸۵ نیز در نوکیا به کار گرفته شده که ۴ پردازنده آن از نوع طلایی و چهار پردازنده نقرهای است. Kryo ۳۸۵ در کنار پردازنده گرافیکی Adreno ۶۳۰ میتواند اغلب بازیهای پرحجم موبایل را پشتیبانی کند.
مشکل بزرگ، اما در هنگام عکاسی خود را نشان میدهد. پردازش تصاویر ثبتشده از پنج دوربین مختلف تا حدودی کند انجام میشود. البته این پردازش آنقدر زمانبر نیست که تجربهای ناپسند را برای کاربر رقم بزند. نوکیا ۹ از ۱۲۸ گیگابایت حافظه داخلی و ۶ گیگ رم بهره میبرد. امکان افزایش حافظه داخلی گوشی از طریق درگاه میکرو اس دی وجود ندارد و در صورت کمبود حافظه فقط میتوانید از فضای ابری گوگل استفاده کنید.
دوربین
جذابترین بخش گوشی نوکیا ۹، دوربین پنج لنزی استفادهشده در این گوشی است. پنج لنز به کار برده شده در ۹ پیورویو برای بازار هدف عادی نشانهگذاری نشده و نوکیا دوربین این گوشی را مناسب علاقهمندان به عکاسی حرفهای در نظر گرفته است.
تصاویر RAW ثبتشده با نوکیا ۹، انجام تغییرات متفاوتی را در گوشی ممکن میسازد. تغییراتی که درگذشته تنها با استفاده از نرمافزارهای حرفهای و دسکتاپی شرکت ادوبی امکانپذیر بود. با استفاده از نوکیا ۹ شما میتوانید سایههای تصاویر، نور پسزمینه عکسها و شفافسازی را بهصورت کاملاً حرفهای و در گوشی خودتان انجام دهید.
نکته جالب این است که تمامی لنزهای استفادهشده در نوکیا ۹، از نوع ۲۸ میلیمتری هستند. در واقع هیچ لنز وایدی روی این گوشی نصب نشده است. هیچکدام از لنزهای نیز telephoto نیستند و هیچ جذابیت خاصی برای کاربران عادی در نظر گرفته نشده است.
هر پنج لنز استفاده شده ۱۲ مگا پیکسلی هستند که دو لنز RGB و سه لنز سیاه و سفید است. در هنگام ثبت عکس، تصاویر ثبتشده در هر پنج لنز، به یک تصویر ثابت تبدیل میشود که از عمقی بسیار با کیفیت برخوردار است. میزان نور ورودی ۲/۸ برابر لنزهای معمولی است و البته تصاویر سیاه و سفید نیز با تغییر نرمافزاری ثبت نمیشوند. این موضوع باعث میشود که تصاویر سیاه و سفید ثبتشده در برابر دیگر گوشیها، با کیفیتتر باشند.
نوکیا بر این باور است که نوکیا ۹ میتواند تجربهای جذاب برای عکاسان حرفهای باشد. استفاده از دوربین نوکیا ۹ به عکاسان و علاقهمندان به عکاسی، حس داشتن یک دوربین حرفهای با لنز فیکس شده را میدهد که برای زوم بیشتر باید به سوژه نزدیکتر شوند. رویهای که چندان موردعلاقه کاربران عادی گوشی نخواهد بود.
درصورتیکه به تصاویر پشت گوشی دقت کرده باشید میتوانید یک سنسور ۳D ToF را نیز در نوکیا ۹ مشاهده کنید. این سنسور به دوربین اجازه میدهد تا عمق تصاویر را بهتر درک کند. البته وجود این سنسور خاص، استفاده از برنامههای واقعیت مجازی را ممکن میسازد. با استفاده از دوربین نوکیا ۹ میتوانید اجسام را اندازهگیری کنید یا اشیاء نرمافزاری خاصی را به تصاویر بیفزایید.
نرمافزار اختصاصی شرکت نوکیا در این گوشی، شباهت زیادی به نرمافزار استفادهشده در دوربینهای حرفهای دارد. بااینحال نوکیا هنوز نتوانسته طراحی این نرمافزار را به بهترین نحو ممکن انجام دهد و بسیاری از گزینهها از دسترس کاربر دور هستند. هنوز مشخص نیست که چرا نوکیا از نرمافزار عکاسی گوگل در این گوشی استفاده نکرده است.
عکس های گرفته شده با دوربین این گوشی
نتیجه نهایی
در سالهای اخیر پیشرفت تولید گوشیهای هوشمند آنقدر زیاد بوده که هر گوشی جدیدی را میتوان بهصورتی کاملاً بیرحمانه نقد کرد. نکتهای که در طراحی نوکیا ۹ به چشم میخورد این موضوع است که طراحی سختافزاری این گوشی در سال ۲۰۱۸ انجام شده و با استانداردهایی کهنه تهیه شده است.
دوربین با استفاده از نرمافزار اصلی گوشی توانایی ثبت تصاویر خاص با استیکرهای جالب را ندارد که البته موضوعی قابل پیشبینی است. در عوض این گوشی برای علاقهمندان به عکاسی در نظر گرفتهشده که البته در این موضوع نیز حرف چندان خاصی را برای گفتن ندارد.
مهمترین نکته این است که پس از ثبت تصاویر و مقایسه آن با گوشیهایی مثل آیفون یا پیکسل که از تعداد لنز کمتری برخوردارند، تفاوت چندانی را حس نمیکنید. البته در نظر داشته باشیم که نوکیا ۹ از دیگر پرچمداران کمی ارزانتر است و با قیمتی حدود ۶۹۹ دلار به بازار فروش وارد میشود.
نوکیا اولین قدم برای تولید گوشیهای مختص عکاسی را بهدرستی برداشته و نوکیا ۹ میتواند شروع یک روند خوب باشد. البته باید به این موضوع اشاره کنیم که این گوشی چیزی فراتر از قدم اول نیست و شما نباید انتظار عملکردی فوقالعاده را از آن داشته باشید. طراحی، چیپست، پردازنده و صفحهنمایش، همه و همه متعلق به سال گذشته است. همین موضوع باعث میشود که نوکیا در فروش ۹ پیورویو به کاربران عادی و جوان دچار مشکل شود.
نوکیا در گذشته به پرچمدار تولید گوشیهای مناسب عکاسی تبدیل شده بود. با این حال در حال حاضر نوکیا ۹ را نمیتوان بهعنوان بهترین گوشی مناسب عکاسی بهحساب آورد. گوگل و هواوی با تولیدات اخیر خود ثابت کردهاند که پنج لنز استفاده شده در نوکیا ۹، بیشتر یک بازی تبلیغاتی است تا یک طراحی حرفهای و لازم برای تولید یک گوشی مناسب عکاسی.