عوارض غذا دادن زودهنگام به کودک
آیا از عوارض غذا دادن زودهنگام به کودک اطلاعی دارید؟ بهترین غذا برای نوزادان شیر مادر است و کودک باید حداقل تا ۲۱ ماهگی از شیر مادر در کنار غذاهای دیگر تغذیه کند. کودک تا ۶ ماهگی تنها به شیر مادر برای تغذیه احتیاج دارد، بنابراین تا این زمان تغذیه مادر بسیار مهم است و باید حتما پروتئین، ویتامین، آهن و سایر مواد مغذی را در رژیم خود بگنجاند. اما آغاز زود هنگام غذای جامد در کودکان متهم جدید شناخته شده در اضافه وزن کودکان میباشد.
دادن غذای جامد زودهنگام و تغییرات در روده
مطالعه جدیدی که در دانشگاه جان هاپکینز آمریکا انجام شده نشان میدهد آغاز تغذیه کودک با غذای جامد در سه ماهگی یا قبل از آن میتواند تغییراتی در وضعیت باکتریایی روده بزرگ نوزاد ایجاد کند. این محققان با بررسی مدفوع نوزادانی که غذای جامد برای آنها زود آغاز شده بود، متوجه وقوع این تغییرات شدند. این بررسی نشان میدهد وقتی دادن غذای جامد در سه ماهگی آغاز میشود، تنوع باکتریایی روده نوزادان افزایش مییابد، اما چنین تغییراتی در وضعیت باکتریایی رودهها چه اهمیتی دارد؟
تغییرات در روده و اضافه وزن در دوره کودکی
مطالعه دیگری که پیش از این توسط محققان نروژی در سال ۲۰۱۸ انجام شده است، نشان میدهد بالا بودن تنوع باکتریایی روده بزرگ در سه ماهگی با مشکل اضافه وزن در دوره کودکی ارتباط دارد. از سویی مطالعات دیگری که پیش از این انجام شده است هم نشان میدهد کودکانی که غذای جامد برای آنها در سنین بسیار پایین و زیر چهارماهگی آغاز شده است، احتمال اضافه وزن در دوران کودکی در آنها افزایش مییابد.
با توجه به یافتههای این مطالعه و بر اساس مطالعات قبلی میتوان نتیجهگیری کرد که آغاز غذای جامد در سه ماهگی و پیش از آن با ایجاد تغییرات در ترکیب باکتریایی روده بزرگ احتمال اضافه وزن در دوره کودکی را افزایش میدهد. بر این اساس هم به جد توصیه میشود که والدین به هیچ عنوان غذای جامد برای فرزندشان را از سه ماهگی یا زودتر آغاز نکنند.
غذاهای مناسب برای کودکان میتواند یک غذای ساده باشد. دادن هر نوع غذای ساده را باید با قاشق چایخوری آغاز کنید، مانند برنج پخته (کته نرم) و میزان آن را کم کم افزایش دهید. وقتی غذای جدید به مدت یک هفته به کودک داده شد، بدون اینکه تاثیر بدی داشته باشد، میتوان غذای دیگری به غذای وی افزود.
در روزهای اول از مقدار بسیار کم غذای کمکی برای کودک استفاده کنید، مثلا نصف قاشق چای خوری و هرروز این مقدار را کمی بیشتر کنید تا به دو قاشق سوپ خوری برسد.
اولویت با سبزی هاست
در ادامه روند تغذیه کودک با غذاهای کمکی از پوره میوه و سبزیجات استفاده کنید. بهتر است سبزیها را پیش از میوهها داد. اگر میوهها اول داده شوند، کودک مزه شیرین را ترجیح خواهد داد و ممکن است در برابرخوردن سبزیها مقاومت نشان دهد.
به طور کلی، هر پله تغذیه را روی پله قبلی بسازید و مطمئن شوید که در هر مرحله، تنها یک نوع مادهی غذایی به کودک میدهید.
بعضی از غذاها که بیشتربرای شیرخواران حساسیت زا هستند، عبارت اند از: سفیده تخم مرغ، شکلات، مغزها، و شیرگاو. بهتر است در دوران شیرخواری از دادن این غذاها به کودک خودداری کرد.
نشانههای آمادگی کودک برای غذاخوردن
- وزن کودک از زمان تولدش دو برابر شده باشد.
- کودک میتواند حرکات سر و گردنش را کنترل کند.
- کودک میتواند با کمی حمایت بنشیند.
- کودک میتواند به شما نشان دهد که سیر است، به وسیله چرخاندن سرش و یا اینکه دهان خود را باز نکند.
- کودک زمانی که دیگران غذا میخورند، از خودش علاقه نشان میدهد.
منبع: sciencedaily