یدالله قائم پناه در مراسم رونمایی از این اثر گفت: کتاب باغ تأمل در ۴۷۸ صفحه با محوریت حوزه ادبیات فارسی و در قالب مقالات گردآوری شده است. مقالات کتاب در طی سالیان مختلف و بنا بر ضروریات و بعضا به خواست اشخاص و یا ارگانهای مختلف نوشته شده و برخی از مقالات هم به خاطر علاقه قلبی خودم به یک موضوع نوشته شده است.
وی افزود: این کتاب شامل دو بخش است که در قسمت اول مقالات کتاب شامل قطعات ادبی و نظریات خودم است در مورد ادبیات که گاهی رگههای نقد هم در مطالب این بخش موجود است. مثلاً مقالاتی هست که در نقد یک شعر نو یا یک غزل است. گاهی هم نقدها در نقد یک بیت است.ابیاتی که بعضاً حرفهای زیادی برای گفتن دارد. مثلاً نگاهی به شعر آب را گل نکنیم سهراب سپهری است که از دیدگاه خودم تجزیه و تحلیل شده است. ضمن آنکه در تمام این نقدها و تجزیه و تحلیلها اشعار را با شرایط جامعه تطبیق داده و سعی کرده ام که بازخورد شعر را در زمان خودش نشان دهم و اینکه همان شعر در جامعه کنونی ما چه حرف ها و پیام هایی برای گفتن دارد. در مجموع بخش اول کتاب مجموعه ای از مقالاتی است که بعضی از آنها مانند قطعه ادبی هستند. مطالعه این مقالات بیشتر خوشایند کسانی است که طالب زیبایی و فرم ادبیات فارسی هستند و می خواهند قلم خود را در عرصه نویسندگی تقویت کنند و نوشتارهای ادبی خلق کنند . در این زمینه مقالات «نامه ای به دوست جاودانه ام نماز» و «نامه ای به معلم» در این راستا نگارش یافته اند. بعضی دیگر شرح و تفسیری است برای آثاری که به همت شاعران و نویسندگان بزرگی خلق شده اند.
گفتنی است، یداله قائم پناه نویسنده، شاعر، پژوهشگر و استاد دانشگاه متولد ١٣۴۴ در زنجان است. وی دانش آموخته رشته ادیان و عرفان – تطبیق مذاهب فقهی است. وی کار نویسندگی و سرودن شعر را از سال ١٣۶٧ آغاز کرده است
از دکتر یداله قائم پناه، آثاری چون شور عاشورا، دو جلد عرفان در شاهنامه، گل گفته های شهیدان (کلمات قصار شهدای شهرستان های شرق استان تهران)، فرجام عشق (دفتر غزلیات)، هر کسی کار خودش، بار خودش (رمان بازنویسی شده)، از کجا به کجا و بیش از صد مقاله که در نشریات مختلف کشور و خارج از کشور به چاپ رسیده است.
در حال حاضر، کتاب عرفان در شاهنامه وی به همت دکتر خلیل کاراویچ استاد زبان فارسی دانشگاه بوسنی برای تدریس به دانشجویان این کشور مورد استفاده قرار می گیرد.