آرشیو انعکاس
برای دسترسی به بخش های اصلی سایت از این قسمت استفاده کنید

ساخت نانوجاذبی برای تعیین ترکیبات سولفامید در گوشت مرغ

محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری موفق به ساخت نانوجاذبی شده اند که قادر به تعیین ترکیبات مضر و سمی در گوشت مرغ است.

 تعیین سولفامیدها در گوشت مرغ از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده از این ماده سبب بروز عوارضی از قبیل مشکلات گوارشی، سردرد، سرگیجه، یرقان و سایر موارد می شد.

استفاده غیرمجاز این ترکیبات برای افزایش رشد مرغ، روز به بیشتر می شود، محققان در این طرح، نانوجاذبی تولید کرده اند که قادر به جذب این ترکیب از نمونه های گوشت مرغ برای تعیین میزان مورد استفاده شده است.

محمد کریمی، دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی دانشگاه آزاد شهرری، در خصوص ویژگی های نانوجاذب تولید شده گفت: «این جاذب که از جنس نانوذرات مغناطیسی با پوششی از پلیمر حکاکی شده تولید شده است، دارای متوسط قطر 50 نانومتر است.

نانوجاذب تولید شده انتخاب پذیری بالایی داشته و تنها سولفامید موجود در نمونه مورد آزمایش را جذب می کند. از طرفی به دلیل خاصیت مغناطیسی نانوذرات به کار رفته در آن، تنها با اعمال یک میدان مغناطیسی به راحتی از نمونه جدا شده و امکان استفاده مجدد از آن وجود دارد.»

در صورت استفاده از این نانوجاذب، زمان و هزینه انجام آزمون تعیین ترکیب مدنظر در گوشت کاهش می یابد.

استفاده از نتایج این طرح در صنایع غذایی و پرورش طیور، مانع استفاده بیش از حد مجاز سولفامید و در نتیجه افزایش سلامت مصرف کنندگان خواهد شد.

به گفته کریمی، برای ساخت این نانوجاذب، ابتدا نانوذرات آهن توسط روش هم رسوبی تهیه شده و سپس سطح نانوذرات با پلیمر حکاکی شده از جنس پیریدین که تنها سولفامیدها را جذب می کند، پوشش داده شده است.

در مرحله بعد جاذب در محلول نمونه گوشت توسط روش مایکروویو که به صورت محلول در آمده است، قرار گرفت و پس از جذب اختصاصی سولفامیدها، به کمک یک میدان مغناطیسی قوی نانوجاذب از محلول جدا شد.

در نهایت سولفامیدهای جدا شده از جاذب توسط محلول شوینده اسید کلریدریک شستشو داده و غلظت آن ها در محلول شوینده توسط دستگاه HPLC تعیین می شود.

نتایج این تحقیقات که حاصل همکاری محمد کریمی، دکتر عزت اله نجفی دهلاجی- عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد شهرری- و همکارانشان است، در مجله ی Food Analytical Methods (جلد 7، شماره 1، ماه ژانویه، سال 2014، صفحات 73 تا 80) به چاپ رسیده است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.