آرشیو انعکاس
برای دسترسی به بخش های اصلی سایت از این قسمت استفاده کنید

ادای احترام عاشقان راه ایثار و شهادت به شهدای قیام 18 دی شهرری

خبرگزاری فارس: ادای احترام عاشقان راه ایثار و شهادت به شهدای قیام 18 دی شهرری

به گزارش راگانیوز ، صبح پنج‌شنبه جمعی از مردم موم، ولایی و شهید پرور شهرستان ری در آستانه قیام 18 دی شهرری با حضور بر سر مزار سه تن از این شهدای والامقام در گلزار شهدای بهشت زهرا (س) به مقام شامخ شهدا ادای احترام می‌کنند.

عاشقان راه ایثار و شهادت ساعت 9:30 صبح فردا پنج‌شنبه (هفدهم دی ماه) با تجمع در مقابل فرمانداری ویژه شهرستان ری رهسپار گلزار شهدای بهشت زهرا (س) می‌شوند.

حاضران در این مراسم با حضور بر سر مزار شهدای قیام 18 دی ضمن قرائت فاتحه و نثار گل مزار این شهدای والامقام را گلباران و عطرافشانی می‌کنند.

مردم مومن و شهید‌پرور شهرستان ری در ادامه ضمن ادای احترام به مقام شامخ شهدای والامقام انقلاب اسلامی به‌ویژه شهدای قیام 18 دی شهرری با آرمان‌های والای امام راحل، شهدا و رهبر فرزانه انقلاب تجدید میثاق می‌کنند.

قیــام 18 دی 57 شــهرری

انقلاب اسلامی در دی ماه 1357 ضمن اوج‌گیری بیشتر به موفقیت‌های چشمگیری دست یافت. نیمه اول دی ماه یکی از بحرانی‌ترین مقاطع حیات حکومت پهلوی بود. غلامرضا ازهاری، نخست وزیر دولت نظامی، به‌علت بیماری از صحنه سیاسی کشور حذف شده بود و محمد‌رضا شاه نیز به کمک مشاوران خود در پی نخست وزیری جدید بود.

امام خمینی (ره) در نیمه اول دی 1357 بر فعالیت‌های خود در نوفل‌لوشاتو افزودند و در این مقطع زمانی ایشان سیزده مصاحبه و چهار سخنرانی صورت داد و هشت پیام، حکم و نامه صادر کرد.

تظاهرات مردمی نیز در نیمه اول دی ماه افزایش یافت و با وجود سرکوب شدید مردم توسط نظامیان، تظاهرات فروکش نکرد. در نیمه دوم دی ماه نیز تحولات سیاسی فراوانی در ایران به وقوع پیوست. از جمله آن‌ها می‌توان به گسترش تظاهرات مردمی در مخالفت با حکومت محمد‌رضا پهلوی، پایان اعتصاب مطبوعات، معرفی دولت شاپور بختیار به شاه و مجلس شورای ملی، تدارک خروج شاه از کشور و سرانجام فرار وی و تشکیل شورای انقلاب اسلامی توسط امام خمینی (ره) اشاره کرد.

زمینه‌های قیام 18 دی شهرری

در هفته سوم دی ماه 1357 امام خمینی (ره) فعالیت‌های خود را در نوفل‌لوشاتو گسترش بیشتری داد. در این مقطع زمانی (16 تا 22 دی 57) ایشان 21 مصاحبه و یک سخنرانی ایراد و همچنین پنج پیام صادر کردند.

امام در 16 دی در پیامی خطاب به ملت ایران از آنان خواستند به مبارزه خود با حکومت پهلوی ادامه دهند. ایشان اطاعت از شاه را جرم دانستند. امام خمینی همچنین روز دوشنبه 18 دی 57 را برای گرامیداشت شهدای مشهد، قزوین و کرمانشاه عزای عمومی اعلام کردند. در دی ماه 57 تظاهرات پراکنده‌ای در شهر ری صورت می‌گرفت که گاهی از صحن حضرت عبدالعظیم (ع) شروع می‌شد و گاهی هم به صحن ختم می‌شد. تا این که جلسه مشترک روحانیت مبارز شهرری با عده‌ای از انقلابیون تشکیل گردید و مقرر شد یک راهپیمایی با شکوه روز 18 دی ماه برگزار شود تا انعکاس آن در رسانه‌ها نیز موجب تقویت حرکت مردمی سایر شهرستان‌ها شود.

روز قبل یعنی 17 دی نیز تظاهراتی در شهرری برگزار شد که به‌دنبال حمله ماموران گارد و شهربانی، حسن کاظم لو از ناحیه کتف مورد هدف گلوله قرار گرفت و زخمی شد.

تظاهرات 18 دی

مردم شهرری صبح روز 18 دی ساعت 9 در صحن حضرت عبدالعظیم (ع) گرد هم آمدند و پس از شعار دادن به سمت مرکز شهر حرکت کردند. در پیشاپیش جمعیت علمای شهر از جمله آیت‌الله لاله‌زاری و آیت‌الله کنی حضور داشتند.

پس از عبور از بازار و خیابان حرم در حالی که تمام اصناف، مغازه‌های خود را تعطیل کرده بودند و صفوف راهپیمایان هر لحظه فشرده‌تر و انبوه‌تر می‌شد، پس از رسیدن راهپیمایان به میدان مرکزی شهر از ادامه حرکت آن‌ها به سمت کلانتری توسط ماموریت جلوگیری شد و مسیر حرکت به سمت خیابان 24 متری ادامه یافت. اما هنوز کمتر از نیمی از راهپیمایان در خیابان 21 متری و نیمی در دیگر آن در خیابان حرم بودند که تیراندازی عوامل رژیم شروع شد و عده‌ای از مردم زخمی و عده‌ای نیز شهید شدند.

ساواک در گزارشی در این‌باره می‌نویسد: «برابر گزارش منطقه شهرری در ساعت 10 تا 13 تظاهرات شدید در منطقه وجود داشت که در این درگیری 13 نفر دستگیر، تعدادی شهید و زخمی شدند».

پلیس تهران نیز گزارش داد که ساعت 12.15 دقیقه مردم قصد پایین کشیدن مجسمه شاه در شهرری را داشتند. همچنین در خبر تکمیلی خود از شهدای 18 دی شهرری نوشت: «برابر اطلاع بعدی در تظاهرات ساعت 12 روز 18/10/57 در شهرری به علت تیراندازی مامورین فرمانداری نظامی، 6 نفر کشته و 7 تا 8 نفر مجروح گردیده‌اند.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.