زباله سوزهای شهری چرخه غذایی محیط زیست را آلوده می کنند
راگانیوز شهرری- کارشناس بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری، گفت: زباله سوزهای شهری چرخه غذایی محیط زیست را آلوده می کنند.
ˈکاوه خیرخواهˈ روز شنبه در گفت وگو با ایرنا، اظهارداشت: این آلایندها با ورود به چرخه آب و غذا، افزون بر آلودگی، با انتشار در جو سبب ایجاد عوارض مخربی همچون سرطان زایی، جهش زایی و ناباروری می شود.
وی گفت: زباله سوزهای شهری یکی از مهمترین منابع تولید آلایندههای 7،3،2 و 8 تترا بنزو – پی – دی اکسینها (TCDDs) و دی بنزوفورانهای پلی کلرینه هستند.
خیرخواه که اخیرا موفق به چاپ دو مقاله در مجله ˈآی جی اف سیˈ (IJFC) از انتشارات بین المللی موسسه رویان شده است، اضافه کرد: اثرات سوء این آلایندها مستقیم سیستم هورمونی PBBs و PBDEs را از طریق بسته بندی مواد غذایی مختل می کند.
وی افزود: مقالات ارایه شده با نگرش بر سلامت باروری افراد جامعه و ارزیابی اثرات سوء آلاینده های زیست محیطی TCDDs و PCDFs بر سلامت بهرهبرداران زباله سوزهای شهری، اثرات تکنولوژی های جدید و تغییر شیوه زندگی را، مورد بررسی قرار می دهد.
خیرخواه تصریح کرد: مطالعه حاضر به طرح و بررسی آلایندههای TCDDs و PCDFs بر مبنای مدل سازی آنها میپردازد و با مطالعه بر روی30 بهرهبردار زبالهسوزهای شهری طبق نقشههای Arc GIS، در ابتدا منابع آلایندهها بررسی و با آزمونهای باروری و تولید مثل و تحلیل آنها در نرم افزار SPSS ver.16.0 نتایج حاصل شد.
این کارشناس محیط زیست گفت: ریسک ابتلای شکل گرفته نشان داد که نه تنها بر روی بهره برداران اینگونه دستگاهها، بلکه افرادی که در نزدیکی آنها مشغول فعالیت هستند نیز عوارض مخربی همچون ناباروری را مشاهده خواهند کرد.
خیرخواه افزود: نتایج حاصل بدین گونه بدست آمده که مهمترین یافته ریسک بالقوه ابتلا به سرطان حاصل از سوزاندن زبالههای شهری به میزان کمتر در آلاینده TCDDs بود و در برخی نقاط مدل نشانه هایی از وجود این آلاینده در پایش خاک، هوای آزاد، خون و بافت افراد مورد مطالعه نشان داده نشد، اما عوارضی همچون سرطان را تشدید کرد.
این پژوهشگر اظهارداشت: بررسی های دیگر این تحقیق نشان می دهد که در نهایت افرادی که در ایستگاههای انتقال زباله و در محیط های بسته تحت کار با دستگاههای زباله سوز شهری هستند به میزان نصف مردان در حالت عادی و به دور از اینگونه پارامترهای خطرزا تولید اسپرم می کنند.
وی افزود: علاوه بر آن ابتلا به سرطان بیضه به میزان 4-3 برابر بیشتر از افراد عادی گزارش شد. از جمله عوارض جانبی دیگر می توان به سرطان سینه و بافت بیضه اشاره کرد.
وی تاکید کرد: همچنین طبق این مطالعات، رژیمهای سالم غذایی و به دور بودن از اینگونه آلایندهها در میان بهره برداران زباله سوزهای شهری سطح TCDDs و PCDFs را در خون و بافت، کمتر نشان می دهد.